Menu
 

Foto: Projektā "Uzlādē krāsas" apgleznotas transformatoru apakšstacijas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Sadales tīkls" Foto - "Sadales tīkls"

Lai pievērstu bērnu un viņu vecāku uzmanību elektrodrošībai, AS “Sadales tīkls”, sadarbojoties ar Latvijas Kultūras izaugsmes fondu, īsteno unikālu projektu “Uzlādē krāsas”. Tā ietvaros izglītības iestāžu tuvumā Rīgā ar grafiskiem zīmējumiem par tēmu “Elektrība – jaudīga, bet draudīga!” jaunie mākslinieki vecumā no 18 gadiem apglezno elektrības transformatoru apakšstacijas.

Transformatoru apakšstaciju apgleznošanas projekts tika uzsākts augustā, darbu norisi saskaņojot ar “Sadales tīkla” speciālistiem, norāda uzņēmumā. Šobrīd jauno veidolu ir ieguvušas 10 apakšstacijas, vēl pie piecām apakšstacijām darbs turpinās. Mākslas darbi tika atlasīti konkursa kārtībā.

“Sadales tīkls” atgādina, ka Latvijā elektrotraumas nav retums – šī gada deviņos mēnešos reģistrētas 59 elektrotraumas, tostarp 17 gadījumos cietušie ir bērni. Lai pievērstu bērnu un jauniešu uzmanību tik nozīmīgai tēmai kā elektrodrošība, "Sadales tīkls" meklēja uzmanību piesaistošus risinājumus, kas konkurētu ar vizuāli un saturiski pārsātināto digitālo vidi. Tika nolemts kā komunikācijas kanālu izmantot pie bērnudārziem un skolām esošos transformatoru namiņus.

Viena no projekta māksliniecēm Linda Īstenā uzskata, ka ar elektrību saistītie nelaimes gadījumi, īpaši bērnu un jauniešu vidū, notiek galvenokārt tādēļ, ka viņiem trūkst informācijas par elektrības bīstamību.

"Man liels prieks, ka varu būt daļa no izglītojošas kampaņas, draudzīgi atgādinot, ka elektrība ir jaudīga, taču spēj būt arī draudīga. Domājot par šo tēmu, nonācu pie savām bērnības atmiņām – atcerējos par aku pagalma vidū, no došanās uz kuru vienatnē vecāki mani mēģināja pasargāt, stāstot par biedējošu tēlu – Aku veci, kurš velkot iekšā bērnus, ja tie gar aku klaiņo vieni. Ar šo stāstu pietika, lai turpmāk es akai vienmēr mestu līkumu. Šīs emocijas un stāstu es pārnesu uz  vienas no apakšstacijas sienām, lai tas bērniem atgādinātu, ka, ja elektrības tuvumā esam neapdomīgi, tā patiesi var būt draudīga," pastāstīja māksliniece.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.