Menu
 

Pieci iemesli, kāpēc svarīgi lasīt kopā ar bērniem; aicina piedalīties labdarības kampaņā

  • Autors:  Romans Černovs, "Rīga Plaza" mārketinga vadītājs
Foto: pixabay.com un publicitātes Foto: pixabay.com un publicitātes

Modes un izklaides centrs "Rīga Plaza" aicina izmantot decembra tumšos un garos vakarus, lai kopīgi ar bērniem lasītu grāmatas un dalītos labajā, dāvinot grāmatas arī tām ģimenēm, kuras pašas nevar tās atļauties iegādāties. Eksperti atzīst, ka tieši grāmatu lasīšana veicina bērnu radošumu, papildina vārdu krājumu, stiprina klausīties prasmi un sniedz citus būtiskus ieguvumus bērnu attīstībā. Labdarības kampaņā "Iedvesmo lasīt!" plānots iepriecināt ar grāmatām 237 trūcīgo ģimeņu bērnus.

Iniciatīvas mērķis ir iedvesmot lasīt kopā ar bērniem un Ziemassvētkos sagādāt grāmatu dāvinājumu Pārdaugavas bērniem, kuriem dāvanas nogādās Rīgas Sociālais dienests. Ziemassvētku stūrītis, kurā iespējams atnest savu dāvanu – grāmatas bērniem –, atrodas "Rīga Plaza" 1.stāvā pie Informācijas centra. Ikviens ir aicināts atnest savu dāvinājumu līdz 23.decembrim.

"Kopīga grāmatu lasīšana ir lieliska iespēja ne tikai patiesi kvalitatīvi pavadīt laiku kopā, bet arī veicināt sava bērna attīstību. Tā rada patīkamas un siltas asociācijas ar grāmatām, tādā veidā palielinot varbūtību, ka bērns arī nākotnē pats interesēsies par literatūru un aizrausies ar lasīšanu. Lasot tiek attīstītas arī dažādas kognitīvās spējas, un tas ir lielisks smadzeņu "treniņš". Tāpēc tas sekmēs akadēmiskos sasniegumus skolā, kā arī palielinās bērna vārdu krājumu un uzlabos komunikācijas prasmes," skaidro psiholoģe Zane Avotiņa.

Eksperti atzīmē piecus iemeslus, kāpēc svarīgi vecākiem lasīt bērniem grāmatas un ko sniedz kopīga lasīšana.

1. Satuvina bērnus un vecākus. Lasīšana ir veids, kā vecāki var pavadīt laiku ar saviem bērniem, sēžot blakus un apkampjoties vai paņemot bērnu klēpī. Bērnam ir ļoti nomierinoši dzirdēt vecāka balsi un sajust līdzās būšanu. Pētījumi liecina, ka pieaugušā vecumā cilvēki labi atceras šos bērnības brīžus. Būtiski, lai lasīšana nav tikai mammas pienākums, bet tajā iesaistās abi vecāki.

2. Bērni apgūst dažādas dzīves situācijas un jaunu pieredzi. Lasot iespējams apgūt jaunu pieredzi un mācīties rīcību dažādās situācijās. Grāmatas var arī palīdzēt bērniem sagatavoties pārejām un noteiktiem notikumiem, kas paredzami nākotnē. Piemēram, ja gaidāms ģimenes pieaugums, vecākajam bērnam lieliski var palīdzēt kopīgi lasīta grāmata, kurā galvenais varonis kļūst par vecāko brāli vai māsu.

3. Palīdz izrunāt sarežģītas situācijas un sniedz iespēju vecākiem iepazīt bērnu. Grāmatu sižets var palīdzēt apspriest dažādus sarežģītus jautājumus, par kuriem neesat gatavs runāt pats vai ko bērni nav gatavi uzklausīt. Tāpat to saturs ir veids, kā uzzināt vairāk par bērna interesēm un viņa iemīļotākajiem žanriem. Uzsāciet diskusiju un uzzināsiet daudz jauna par savu bērnu, jo grāmatu izvēle rāda, kas viņu aizrauj un interesē.

4. Raisa bērnā zinātkāri un vēlmi izzināt pasauli, paplašina bērna vārdu krājumu. Daiļliteratūra atver bērnam milzumdaudz durvju  uz pasauli, dažādām valstīm, dažādiem cilvēkiem un notikumiem –, rada iespēju iepazīt jaunas lietas un vietas. Bērni, kuriem tiek lasīts priekšā, jau no agra vecuma dzird plašāku vārdu krājumu, nekā vienkārši sarunājoties, tāpēc viņi iemācās tos atpazīt un izrunāt. Pētījumi liecina, ka liela vārdu krājuma izmantošana var palīdzēt bērniem labāk darboties skolā.

5. Uzlabo bērna klausīšanās prasmi. Skaļa lasīšana ne tikai veicina bagātīgas valodas veidošanos, bet arī palīdz bērnam apgūt klausīšanās prasmi. Tā lieti noderēs, uzsākot skolas gaitas, jo spēja saprast mācību vielu ir cieši saistīta ar klausīties prasmi.

TV personība un šova "Kad viņas satiekas" vadītāja Dagmāra Legante-Celmiņa atzīst: "Bērnībā nebiju liela grāmatu lasītāja – tās visbiežāk man lasīja mamma. Grāmatu burvību sāku atklāt un novērtēt tikai pusaudžu gados un šobrīd visvairāk lasu kopā ar bērniem. Manuprāt, grāmata ir vislabākā dāvana. Tāpēc aicinu ikvienu, kuram ir iespējas palīdzēt, piedalīties labdarības akcijā – kopīgiem spēkiem iepriecināsim bērnus, dāvinot grāmatas. Tas veicinās bērnu labsajūtu un dos iespēju pavadīt laiku aizraujošā un izklaidējošā aktivitātē, lasot individuāli vai kopā ar ģimeni."

"Svarīgi turpināt kopīgu lasīšanu arī tad, kad bērni paši apguvuši lasītprasmi, jo pozitīvo ieguvumu ir gana daudz. Tieši tāpēc ar iniciatīvu "Iedvesmo lasīt!" vēlamies aicināt šajā laikā, kad vakari ir garāki, pavadīt tos kopā ar bērniem, lasot un pārrunājot izlasīto, kā arī kopīgi sagādāt grāmatu dāvinājumu bērniem, kuru ģimenes nevar atļauties tās iegādāties," saka "CBRE Baltics" aktīvu pārvaldes direktore Iveta Priedīte. "Aicinām palīdzēt sagādāt grāmatas, kuras kopā ar Rīgas Sociālo dienestu nogādāsim mazajiem lasītājiem no Pārdaugavas."

Labdarības kampaņu organizē modes un izklaides centrs "Rīga Plaza" sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu, "Maxima" un grāmatnīcu "Jānis Roze".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.