Menu
 

Nianses, kam pievērst uzmanību, iegādājoties dzīvokli Apriņķis.lv

  • Autors:  Kaspars Sausais, “Luminor” bankas mājokļa kreditēšanas eksperts
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pēc tam, kad pieņemts lēmums par jauna dzīvokļa iegādi, seko dažādu piedāvājumu izvērtēšanas un apskates posms. Kādām niansēm būtiski pievērst uzmanību, lai tās nākotnē nekļūtu par apgrūtinājumu.

Jauna dzīvokļa izvēle ir atbildīgs un sarežģīts lēmums, tāpēc nākamās dzīvesvietas apskatē vēlams pievērst pastiprinātu uzmanību vairākiem faktoriem, kuri sākotnēji var šķist pašsaprotami, taču tā nebūt vienmēr nav. Arī mūsu klientu pieredze liecina, ka vērība un nepieciešamības gadījumā arī speciālistu piesaiste izvērtēšanai, palīdz izvairīties no papildu finanšu sloga nākotnē.

Kas ir mājas apsaimniekotājs?

No mājas apsaimniekotāja ir atkarīga mājas uzturēšana labā tehniskā stāvoklī, kas ietekmē gan iedzīvotāju ikdienas komfortu, gan īpašuma nākotnes vērtību un arī potenciālo pircēju loku.

Būtiski uzzināt arī to, kādi remontdarbi ir veikti mājas uzturēšanā pagājušā gada laikā un kas tiek plānots nākotnē.  Tas ļaus saprast, vai tiek veidots uzkrājums regulāriem remontdarbiem vai būs pieejami līdzekļi tikai avārijas situāciju novēršanai. Saziņa ar apsaimniekotāju dos priekšstatu par tā sasniedzamību un pieejamību problēmsituāciju risināšanā.

Kāds ir stāvvadu un jumta stāvoklis?

Padomju perioda dzīvokļos vajadzīgs pārbaudīt arī stāvvadus, kas bieži ir viena no izplatītākajām problēmzonām. Ja nav veikta to nomaiņa un regulāra apkope, pastāv liels risks ūdens noplūdei vai stāvvadu aizsērēšanai.

Vienlaikus, veicot remontdarbus, daudzos gadījumos tiek slēgta piekļuve stāvvadiem un revīzijas lūkām, kas var radīt problēmas un papildu izmaksas avārijas situācijās vai realizējot stāvvadu nomaiņu. Stāvvadu stāvokli vērts apspriest ar apsaimniekotāju un mājas iedzīvotājiem. Savukārt, ja izvēlētais īpašums atrodas mājas pēdējā stāvā, ir jāpārliecinās arī par jumta tehnisko stāvokli. Piemēram, ja jumtā būs caurumi, tas var radīt risku, ka dzīvoklī nokļūs ūdens.

Vai pa ūdens maisītāju tek kvalitatīvs ūdens, arī siltais?

Viena no  būtiskām niansēm ir ūdens spiediens. Visbiežāk vājš ūdens spiediens novērojams vecākās mājās, kur nav atjaunota ūdens apgādes sistēma un par kuras stāvokli nav iespējams spriest no pirmās reizes.

Tomēr par ūdens spiedienu var pārliecināties vienkārši – vannas istabā vai virtuvē to ilgstoši patecinot no ūdens maisītāja. Tas ļaus saprast ne tikai ūdens spiedienu, bet arī tā temperatūru­ – cik ātrā laikā ūdens uzsilst un kāda ir maksimālā temperatūra. Turklāt padeves pārbaudes laikā var noteikt arī ūdens kvalitāti, ielejot to glāzē, lai novērtētu, vai tas ir tīrs, bez piemaisījumiem un nepatīkamiem aromātiem.

Vai mājoklī ir dzīvesveidam piemērota apkures sistēma? 

Svarīgs ir arī dzīvokļa apkures veids, piemēram, vai mājoklī ir gāzes apkure, malkas apkure, pieslēgums centralizētajai siltumapgādes sistēmai vai cits apsildes veids. Lai gan gāzes un malkas apkure uzskatāma par izdevīgu apkures veidu, to tehniskajam stāvoklim jāpievērš pastiprināta uzmanība. 

Gāzes apkures katlam ieteicams veikt regulāru degļa apkopi un katla tīrīšanu, bet malkas krāsnīm un kamīniem vajadzīga dūmvadu un skursteņa apkope. Mājoklī ar krāsni vai katlu ir jāņem vērā arī to vecums, pirms tam veiktie tīrīšanas un apkopes darbi, lai novērstu iespējamos riskus, piemēram, dūmu un sodrēju izplatīšanos dzīvoklī. Turklāt ir jāizvērtē iespējas veikt kurināšanas darbus, lai apsildītu dzīvokli.

Ja mājoklī ir centrālā apkure, ziemas laikā siltuma padevi pārbaudīt iespējams vienkārši pieskaroties radiatoriem, un novērtējot siltumu telpā. Savukārt, ja dzīvokļa apskate notiek vasarā,   tad par temperatūras līmeni mājoklī gada vēsākajos mēnešos var konsultēties ar mājas apsaimniekotāju vai citiem mājas iedzīvotājiem. Ja māja ir pieslēgta centralizētajai siltumapgādes sistēmai, vērts noskaidrot, vai mājoklim nav parādsaistības. Ja parāda summa ir liela, tas var radīt ļoti nepatīkamas situācijas nākotnē, lai nodrošinātu mājokļu apsildīšanu.

Vai rozetēs ir elektrība?

Mājokļa apskates laikā elektrības un kontaktligzdu pārbaude bieži tiek piemirsta, taču var izrādīties, ka kādā no rozetēm nav pieejama strāva vai kādā no telpām vienkārši nedeg gaisma, un spuldzes nomaiņa nepalīdz. Elektrības pārbaudei ieteicams pieaicināt elektriķi, kas spēs izvērtēt ne tikai spriegumu un strāvu, bet arī kopējo elektroinstalāciju drošību, vecumu un maksimālo slodzi. Nepareizi uzstādītas vai bojātas elektroinstalācijas ir viens no ugunsgrēku iemesliem, tāpēc to pārbaudei vēlams veltīt vairāk laika un arīdzan izmaksu.

Nedrīkst aizmirst ielūkoties elektrības sadales skapī, kas atbild par elektroenerģijas izdalīšanu un drošību. Jāpārbauda, vai tas ir viegli atrodams, tīrs un vai tajā atrodas visas nepieciešamās komponentes. Jāatceras, jo vecāks dzīvoklis, jo šim aspektam jāpievērš pastiprināta vērība.

Ja rodas šaubas par to, vai paša spēkos ir pienācīgi izvērtēt visus augstāk minētos faktorus, ieteicams vērsties pie profesionāļa. Labāk samaksāt nelielu summu meistaram pirms dzīvokļa iegādes, nevis pēc tam jau daudz dārgāk labot nepamanītos defektus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.