Menu
 

Bērni pusdienās vislabprātāk ēstu makaronus un cīsiņus, bet našķētos ar svaigiem augļiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ja bērni varētu brīvi izvēlēties, ko ēst, vairums pusdienās ēstu makaronus un cīsiņus, bet našķiem izvēlētos svaigus augļus, ogas, jogurtu un saldumus, liecina pārtikas mazumtirdzniecības tīkla “Elvi” “Bērnu mēneša” ietvaros veiktā vecāku aptauja par to, kādi ēšanas paradumi ir viņu bērniem. Par veselīga uztura nozīmi ar mazuļiem runājuši 94% aptaujāto vecāku.

Cīsiņus un makaronus par bērnu iecienītāko pusdienu ēdienu atzinuši 24,6% aptaujāto vecāku, 20% ģimeņu norāda, ka to jaunā paaudze vislabprātāk ēstu griķus ar maltās gaļas mērci, 17% ģimeņu bērni izvēlētos dārzeņus ar gaļu, bet 11% bērnu vislabprātāk ēstu ēdienus no kādas ātrās ēdināšanas iestādes sortimenta.

Ātrās ēdināšanas restorānu piedāvātos ēdienus vismaz reizi mēnesī bauda 40,4% aptaujāto ģimeņu. Aptuveni trešdaļa šādu ēdienu ēd pāris reizes gadā, 7,9% retāk, bet 13,4% – neēd nekad.

Populārākās tēmas, ko ģimene pārspriež, runājot par veselīgu uzturu, ir nepieciešamība ēst dārzeņus (27,2%), uzņemt pietiekošu ūdens daudzumu (24,8%), samazināt cukura patēriņu (21,4%) un ēst regulāri (17,1%).

Regulāru ēdienreižu nozīmi apstiprina arī fakts, ka 95% aptaujāto ģimeņu norāda – bērni mēdz našķēties starp ēdienreizēm, un tieši tas ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc bērni atsakās no pilnvērtīga ēdiena maltītes laikā (23,8%). Našķēšanos starp ēdienreizēm visvairāk veicina tuvumā esoši, viegli pieejami kārdinājumi (saldumi, augļi, sāļās uzkodas), ko par galveno iemeslu norāda 45% ģimeņu. Bieži bērni neplānoti ēd arī tāpēc, ka viņus pacienā citi cilvēki – omītes, draugi (28,6%). Īpaši noteikumi našķu patērēšanai ir 28% aptaujāto ģimeņu, liecina aptaujas rezultāti.

Populārākie kārumi bērniem ir svaigi augļi un ogas (17,6%), jogurts (14,9%), saldumi (14,1%) vai sāļās uzkodas (11,9%). Vairāk kā puse ģimeņu atzīst, ka našķi viņu mājās nav brīvi pieejami, taču aptuveni 25% aptaujāto arī norāda – ja bērns ļoti uzstāj uz to, ka vēlas kādu našķi, viņiem ir grūti atteikt. Šajā jautājumā stingru nostāju viegli saglabāt mazliet vairāk kā pusei vecāku. Trešdaļā aptaujāto ģimeņu saldumi un našķi ir arī motivācijas rīks – tos bērns var nopelnīt par labu uzvedību vai kādiem panākumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.