Logo
Drukāt šo lapu

Tūristu visvairāk apmeklētās valstis pasaulē

Tūristu visvairāk apmeklētās valstis pasaulē toureiffel.paris

Cilvēki visā pasaulē nepārtraukti pārvietojas, ceļo uz tuvākiem un tālākiem galamērķiem. Tūrisma plūsmām pasaulē līdzi seko Pasaules Tūrisma organizācija (World Tourism Organization), kas regulāri apkopo datus par tūristu skaitu dažādās valstīs.

Saskaņā ar organizācijas datiem, tūristu iecienītākā valsts pasaulē ir Francija – to gadā apmeklē 82,6 miljoni tūristu. Salīdzinājumam: Latvijā tūristu skaits ir aptuveni divi miljoni gadā.

Piedāvājam iepazīties ar valstīm, kas ik gadu uzņem visvairāk tūristu.

1. Francija – 82,6 miljoni tūristu

Jau vairākus gadus pēc kārtas Francija ir tūristu visvairāk apmeklētā valsts pasaulē. Francijā ir daudz vietu un lietu, ko apskatīt un izbaudīt: kultūras pilsētas Parīze, Liona un Strasbūra, Alpu kalni, slēpošanas kūrorti, pludmales, gleznaini ciematiņi, dārzi un parki un daudz kas cits. Francijā ir 44 UNESCO Pasaules mantojuma objekti. Aptuveni 10 procentus iekšzemes kopprodukta Francijā veido tūrisms. 30 procentus ienākumu tūrisma nozarē rada tūristi no citām valstīm, bet lielāko daļu – 70 procentus – vietējie tūristi, kas apceļo dzimteni.

2. ASV – 77,5 miljoni

ASV ir liela valsts, kas tūristiem piedāvā daudz apskates objektu un izklaides iespēju. Ņujorka, Losandželosa, Lasvegasa piesaista tūristus visa gada garumā. Populārākie dabas objekti ir Lielais kanjons, Jeloustounas nacionālais parks, Aļaska, Havaju salas un citi. 29 ASV štatos (kopā ir 50) tūrisms ir viena no trim nozarēm, kas nodrošina visvairāk darbavietu. Visvairāk tūristu Amerikā ierodas no Meksikas, Kanādas un Lielbritānijas, taču arī vietējie tūristi aktīvi ceļo pa valsti.

3. Spānija – 75,6 miljoni

Spānijā tūrisma nozare ir būtisks ekonomikas balsts – tā veido aptuveni 11 procentus no iekšzemes kopprodukta. Lielākā daļa tūristu Spānijā ierodas no Eiropas, piemēram, Lielbritānijas, Francijas, Itālijas un Vācijas. 13 Spānijas pilsētas ir UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Spānija tūristiem var piedāvāt daudz ko: gan apskatīt vēsturiskas pilsētas, piemēram, Barselonu un Madridi, atpūsties pasaules klases kūrortos Vidusjūras un Atlantijas okeāna krastā, pastaigas pa nacionālajiem parkiem, apmeklēt populārus festivālus, restorānus un naktsklubus... Spānijā ikviens var atrast kaut ko savai sirdij tīkamu.

4. Ķīna – 59,3 miljoni

Lielais Ķīnas mūris, Pieci svētie kalni, Šaolinas templis, Huangošu ūdenskritums, Aizliegtā pilsēta Pekinas centrā, Jandzi upe un daudzi citi dabas, vēstures un kultūras objekti padara Ķīnu par vienu no visiekārojamākajiem tūristu galamērķiem. Tūristu skaits Ķīnā strauji pieaug. Pēc Pasaules Tūrisma organizācijas aprēķiniem, 2020. gadā Ķīna būs tūristu visvairāk apmeklētā valsts pasaulē.

5. Itālija – 52,4 miljoni

Daudziem Itālija ir sapņu valsts, un tā ilgus gadus stabili turas tūristu visvairāk apmeklēto valstu topā. No romantiskajām Venēcijas ieliņām un vēsturiski slavenajām Romas picām līdz gleznainajām pludmalēm Amalfi piekrastē – Itālijai ir viss, ko piedāvāt katrai gaumei. No pludmales līdz slēpošanas kūrortam var nokļūt dienas laikā. Arī mākslas un arhitektūras cienītājiem Itālijā būs daudz, ko redzēt un izbaudīt. Tūristu iecienītākās pilsētas Itālijā ir Roma, Venēcija, Florence un Milāna. Itālijā ir 54 UNESCO Pasaules mantojuma objekti – vairāk nekā jebkurā citā valstī. Itālija nosaka tendences modes pasaulē, tāpēc tā ir arī populārs iepirkšanās galamērķis.

6. Lielbritānija – 35,8 miljoni

Lielbritānijai ir sena un interesanta vēsture, bagātīga kultūra un labi attīstīta tūrisma infrastruktūra. “Vecās pasaules” šarms Anglijā, Skotijas dramatiskie dabasskati, mazāk zināmais Velsas krasts... Tūristi katru gadu sniedz pienesumu valsts ekonomikai aptuveni 17 miljardu dolāru apmērā. Visvairāk tūristu ierodas no Eiropas, otrajā vietā ir tūristi no ASV un Kanādas. Tūristu iecienītākais galamērķis Lielbritānijā ir Londona, kas pati ir kā miniatūrs pasaules modelis ar dažādu kultūru sajaukumu un pasaules lielo uzņēmumu birojiem Londonas centrā.

7. Vācija – 35,6 miljoni

Vāciju apmeklē tūristi no visas pasaules, arī vietējais tūrisms ir labi attīstīts. Tūrisma industrija nodrošina 4,5 procentus no iekšzemes kopprodukta un dod darbu diviem miljoniem iedzīvotāju. Visvairāk apmeklētās pilsētas ir Berlīne, Minhene un Hamburga, populārākie notikumi – “Oktoberfest” un Ziemassvētku tirdziņi, kā arī dažādi koncerti. Arī Vācijas nacionālie parki katru gadu piesaista vairākus miljonus tūristu. Uz Vāciju cilvēki nereti dodas arī biznesa un izglītības braucienos.

8. Meksika – 35 miljoni

Tūristu skaits Meksikā pieaug, jo īpaši – pateicoties Jukatanas pussalai, kas ir populārs tūristu galamērķis ar skaistām pludmalēm, lietusmežiem, maiju civilizācijas celtnēm, kā arī aktīvu naktsdzīvi. Pēdējās desmitgadēs tūrisma nozare Meksikā piedzīvojusi uzplaukumu. Lielākā daļa tūristu ierodas no ziemeļu kaimiņiem – Kanādas un ASV, taču pieaug tūristu skaits arī no Eiropas un Āzijas.

9. Taizeme – 32,6 miljoni

Saulainas smilšu pludmales, tropiskās salas, dabas daudzveidība, arheoloģiskie apskates objekti, tempļi un klosteri – Taizemei ir daudz, ko piedāvāt, turklāt dažādu biezumu maciņiem. Lai gan lielākoties Taizemi par galamērķi izvēlas, lai baudītu atpūtu pludmalēs, šai valstij ir arī iespaidīgs kultūras mantojums un senas budisma tradīcijas. Taizemē tūrisms veido piekto daļu valsts iekšzemes kopprodukta.

10. Turcija – 32 miljoni
2014. gadā Turciju apmeklēja 42 miljoni tūristu, taču nestabilās ģeopolitiskās situācijas dēļ tūristu skaits valstī ir samazinājies. 2016. gadā tie bija vairs tikai 26 miljoni, jo saasinājās Turcijas un Krievijas attiecības. Taču tagad krievi ir atgriezušies, un tūristu skaits atkal pieaug. Turcija ir slavena ar saviem piejūras kūrortiem, spa procedūrām, gardajiem ēdieniem, vēsturiskiem apskates objektiem, kā arī attīstīto apģērbu ražošanas nozari. l

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024