Menu
 

Četri padomi, kā veiksmīgi uzturēt zaļu dzīves telpu

  • Autors:  Gunta Sāre, dārzkopības centra “Hortes” klientu apkalpošanas speciāliste dārza nodaļā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Desmitajai daļai Latvijas iedzīvotāju (10 %) pārvarēt pandēmijas izraisīto emocionālo spriedzi palīdz zaļie augi viņu dzīves telpā, liecina dārzkopības centra “Hortes” veiktā aptauja. Lai ikvienam izdotos izvēlēties atbilstošākos augus un veiksmīgi uzturēt savu dzīves telpu zaļāku, dārzkopības centra “Hortes” klientu apkalpošanas speciāliste dārza nodaļā Gunta Sāre sniedz četrus padomus telpaugu audzēšanai.

Augi nenoliedzami var atsvaidzināt interjeru, turklāt tiem ir ne tikai tīkams izskats un aromāts – tie darbojas arī kā gaisa atsvaidzinātāji un kaitīgo vielu filtri. Tāpat saprātīgs daudzums zaļo augu mājās gādā par pozitīvu ietekmi uz cilvēka organismu, dvēseli un garu.

Saprast iespējas

Lai saprastu, kādus augus labāk izvēlēties, vispirms ir jāatbild uz četriem jautājumiem:

Cik daudz laika tiks veltīts augiem? Atkarībā no saimnieka iespējām veltīt laiku augu kopšanai var izvēlēties tādus, kas, piemēram, jālej retāk vai neprasa īpašas rūpes, vai arī tādus, kam patiks bieža uzmanība.

Vai mājās ir alerģiski cilvēki, mazi bērni, seniori? Dažādu alerģiju gadījumā ir jāizvērtē, kuri augi var izraisīt nevēlamu reakciju, bet kuru klātbūtnē cilvēks var droši uzturēties. Maziem bērniem un senioriem var būt palēnināta reakcija, tāpēc nevajadzētu viegli aizsniedzamā vietā turēt, piemēram, kaktusus, uz kuriem var savainoties.

Vai mājās ir mājdzīvnieki? Ir telpaugi, no kuriem vajadzētu izvairīties, ja mājās ir kaķi vai suņi. Nevajadzētu izvēlēties alveju, efejas, begonijas vai dracēnas, kuru lapu sula var kairināt mājdzīvnieka ādu un gļotādu. Tāpat nav ieteicami augi ar ļoti spēcīgu aromātu.

Kur augs tiks turēts? Ir augi, kas būs piemērotāki audzēšanai virtuvē, piemēram, dažādi garšaugi, ko ērti izmantot, gatavojot un svaigā veidā pievienojot maltītēm. Savukārt dažādi krāšņumaugi labāk jutīsies dzīvojamās zonās. Intensīvi smaržojošus augus nevajadzētu turēt guļamistabā.

Atbilstošu augu izvēle

Kad saņemtas atbildes uz iepriekšminētajiem jautājumiem, var sākt apdomāt atbilstošāko augu izvēli. Izvēloties telpaugus, noteikti jāņem vērā telpas temperatūra, gaisa mitrums un apgaismojums.

Saulainās un sausās telpās labi jutīsies kalanhoja, sanpaulijas, kodijas, kaktusi un citi sukulenti. Ēnainas istabas būs labāk piemērotas mājas svētībai, dīfenbāhijai, spatifīlai vai zāmijai. Jāatceras, ka tiešos saules staros atrasties nepatīk nevienam augam. Šādos apstākļos telpaugu nepieciešams biežāk laistīt un mēslot.

Augi, gluži kā cilvēki, var draudzēties vai savā starpā nesadzīvot. Starp rozēm var stādīt lavandas. Abi augi ne tikai lieliski izskatīsies blakus, bet tie labvēlīgi ietekmē viens otra augšanu un veselību. Kreses atbaidīs ķiršu laputis, bet kliņģerīšu sakņu izdalītās vielas iznīcinās nematodes, kas ir kaitīgas flokšiem.

Nevajadzētu mitrumu mīlošus telpaugus turēt blakus tādiem, kas labāk jūtas sausumā. Piemēram, tuksneša vidi mīlošais kaktuss nejutīsies labi tuvumā acālijai, kas savukārt tik ļoti mīl mitrumu un vēsumu, ka tai uz saknēm pat var turēt ledu. Šādus augus var likt katru savā istabā, nodrošinot tiem piemērotus augšanas apstākļus un kopšanu.

Pareiza kopšana

Nereti klienti stāsta, ka augi tomēr neizdzīvo, lai gan saimnieki par tiem rūpējas pēc labākās sirdsapziņas. Biežākie iemesli augu iznīkšanai ir:

Neatbilstoši apstākļi konkrētajam augam. Jāatceras, ka katram augam ir savas vēlmes – vienam nepieciešams vairāk mitruma, bet citam – mazāk. Kāds augs ir jāmēslo biežāk, bet cits – retāk. Tāpat katram augam var būt sava optimālā augšanas temperatūra. Ja netiek nodrošināti augam atbilstoši temperatūras, gaismas un mitruma apstākļi, tas var sākt nīkuļot.

Nepareiza poda izvēle. Traukam, kurā augam jādzīvo, ir jābūt atbilstoša izmēra. Piemēram, palmām ir garas saknes, līdz ar to tām nepieciešami augstāki podi, savukārt citiem augiem nepieciešams šaurāks pods un saspiestāki apstākļi. Jaunā poda diametram jābūt par 2‒3 cm lielākam nekā vecajam traukam.

Pārlaistīšana. Augu mīļi, kas jautā, kāpēc telpaugs neizskatās labi, visbiežāk uzzina, ka tas tiek pārlaistīts. Pat ja augs mīl mitrumu, jāatceras princips – kas par daudz, tas par skādi. Lai nodrošinātos pret pārlieku lielu ūdens mitrumu augsnē, pārstādot podā vispirms var iebērt keramzītu, kas noturēs lieko ūdeni poda apakštraukā un neļaus tam iesūkties atpakaļ augsnē.

Nepareiza substrāta izvēle. Pārstādot augu, jāizvēlas tam piemērotākā zeme – ir īpaša augsne zaļiem augiem, ziedošiem, augiem ar raibām lapām u. c. Ja augsnei ir pievienoti ilgas iedarbības minerālmēsli, tad pēc pārstādīšanas augs nebūs uzreiz papildus jāmēslo.

Nepareiza mēslošana. Visiem augiem ir nepieciešamas papildu barības vielas. Ir dažādu veidu mēslojumi, kas piemēroti konkrētiem augiem. Noteikti jāievēro norādes uz produkta iepakojuma par to, kādiem augiem tas paredzēts, kādās devās un augšanas fāzē jālieto.

Skaistums bez upuriem

Arī augi, gluži kā cilvēki, elpo un izdala ogļskābo gāzi, kā arī smaržvielas, ko cilvēks var nesajust, tomēr tās viņu var ietekmēt. Tādēļ, lai arī zaļie un ziedošie istabas augi padara apkārtni skaistāku un var uzlabot cilvēku mentālo veselību, augu daudzumam ir jābūt samērīgam ar telpas platību.

Istabas augu krāšņumu nereti pastiprina ar dekoratīva poda izvēli. Augam ir jānodrošina ūdens drenāža, tāpēc to nevajadzētu stādīt uzreiz dekoratīvajā podā. Pareizāk būtu augu iestādīt podā ar caurumiem apakšā ūdens notecei un pēc tam šo podu ielikt dekoratīvajā traukā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.