Menu
 

Kā sakomplektēt pārtiku ledusskapī, lai tā ilgāk būtu svaiga un nebūtu jāmet ārā?

  • Autors:  “LG Electronics” eksperti
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Kā plānot ēdienkarti tā, lai nebūtu katru dienu jāiet uz veikalu, bet būtu iespēja ļauties arī impulsa pirkumiem un nepieciešamības gadījumā turēt vairāk svaigas pārtikas ledusskapī, nemetot svaigu ēdienu miskastē? Septiņi padomi, kā labāk strukturēt ledusskapja saturu, lai dažādus pārtikas produktus varētu uzglabāt pēc iespējas ilgāk.

Plauktu izkārtojums

Lai iegādātā pārtika ledusskapja plauktos tiktu izvietota pēc iespējas efektīvāk, ir ļoti svarīgi to pareizi sakārtot uzreiz pēc atgriešanās mājās no veikala. Aukstākajos plauktos, kas atrodas tuvāk saldētavai (tie var būt gan augšējie, gan apakšējie plaukti – atkarībā no ledusskapja dizaina), ieteicams uzglabāt gaļas un piena produktus, kā arī konditorejas izstrādājumus ar krēmu.

Svaigu gaļu un zivis, ko plānots ēst tuvākajās dienās, vēlams glabāt atsevišķi no citiem produktiem, savukārt dārzeņus, augļus un garšaugus ieteicams izvietot ledusskapja atvilktnēs. Tāpat arī ļoti vēlams vienāda veida pārtikas produktus un sastāvdaļas ar vienādu vai līdzīgu derīguma termiņu uzglabāt vienuviet – tas ir svarīgi ne tikai no aukstuma izplatības viedokļa, bet ir arī praktiski.

Dažāda veida produktus plauktos jāizkārto ar distanci

Ne tikai gatavojot, bet arī uzglabājot aukstumā, pārtikas produkti mijiedarbojas, kas nozīmē, ka gaļa vai zivis var uzsūkt pūdēto sieru aromātu, bet augļi un dārzeņi var ātrāk nogatavoties, tādēļ tos ieteicams ievietot atsevišķos traukos un uzglabāt atsevišķos plauktos.

Svarīgi sekot līdzi derīguma termiņam

Iepriekš pagatavotus ēdienus, piemēram, zivis, karbonādes un sautējumus ieteicams uzglabāt ledusskapī pilnībā noslēgtā traukā ne ilgāk par 3-4 dienām. Savukārt, ja šo ēdienu trauks nav pilnībā noslēgts, ēdiens var ātrāk sabojāties, kā arī citi tā tuvumā esošie produkti var piesūkties ar konkrētā ēdiena aromātu.

Izmanto arī pāri palikušos produktus

Reizi nedēļā ieteicams pārbaudīt ledusskapi un redzamā vietā novietot ēdienu, kas pagatavots pirms kāda laika, lai par to neaizmirstu vai lai izmantotu kāda cita ēdiena pagatavošanai. Piemēram, pāri palikušās siera šķēlītes, vientuļos tomātus vai savītušos zaļumus iespējams izmantot mājās gatavotas picas izdekorēšanai, pīrāga pildīšanai vai salātu pagatavošanai.

Pareiza produktu uzglabāšana

Katram produktam nepieciešama īpaša uzglabāšana, tāpēc ir svarīgi tos ledusskapī turēt konkrētiem produktiem paredzētos apstākļos. Par produktu uzglabāšanu var pārliecināties uz to iepakojuma. Piemēram, desu un sieru ieteicams cieši ietīt vaska papīrā vai folijā, lai šiem produktiem nerastos kondensāts un tie nesapelētu. Tos noteikti nevajadzētu sasaldēt, citādi tiks bojāta produktu garša un tekstūra.

Savukārt piens ierasti bojājas visātrāk un tādēļ var atkal nākties doties uz veikalu. Lai mazinātu piena strauju bojāšanos, to ieteicams novietot nevis ledusskapja plauktā, bet pēc iespējas dziļāk ledusskapī, kur temperatūra būs zemāka. Tas saistīts ar to, ka uzglabājot pienu ledusskapja durvīs, tam biežāk tiek klāt siltais gaiss brīdī, kad tās ik reizi tiek atvērtas, lai izņemtu kādu no kārotajiem produktiem.

Mērces jāuzglabā to oriģinālajos iepakojumos, bet mājās pagatavotās – stikla vai keramikas traukā ar cieši noslēgtu vāku. Nekad mērcē neatstājiet karoti, citādi mērcei var rasties nepatīkama piegarša. Zaļumus vislabāk uzglabāt kastītē, kurā pie tiem pievienota samitrināta papīra salvete, kas palīdzētu tiem ilgāk saglabāt svaigumu.

Īpaša vērība jānodrošina pareizai augļu un dārzeņu uzglabāšanai. Jāatceras, ka tos pirms likšanas ledusskapī nav ieteicams mazgāt, citādi tie ātrāk sabojāsies.

Izvēlieties atbilstošu ledusskapi

Lai produktus saglabātu ilgāk svaigus, būtiska nozīme ir arī ledusskapim. Eksperti iesaka izvēlēties ledusskapi, kas piemērots visai ģimenei, vadoties ne tikai pēc ledusskapja izmēra, bet arī pēc tā  energoefektivitātes, kas ir svarīgi, lai augļi, dārzeņi un citi produkti saglabātos ilgāk svaigi. Piemēram, izvēloties ledusskapi ar “DoorCooling” tehnoloģiju, aukstais gaiss tiek pievadīts no ledusskapja augšas, nodrošinot visiem plauktiem vienādu temperatūru un vienmērīgu dzesēšanu, lai pārtikas produkti un ēdieni saglabājas svaigi ilgāku laiku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.