Logo
Drukāt šo lapu

Svētki ugunij, nēģiem un sīpoliem. Brīvdienu pasākumi Pierīgā Apriņķis.lv

Svētki ugunij, nēģiem un sīpoliem. Brīvdienu pasākumi Pierīgā publicitātes

Nēģu ātrēšanas sacensības un sīpolu kapāšanas čempionāts ir tikai divi no pasākumiem, ko augusta – tātad arī vasaras – pēdējās brīvdienas sola Pierīgas novados. Izvēles iespējas būs gan teātra un kino cienītājiem, gan visdažādāko žanru mūzikas un sporta veidu faniem.

Olgas Dreģes 80 gadu jubilejas koncerts Saulkrastos

24.augustā plkst. 19.00 Saulkrastu estrādē – leģendārās aktrises Olgas Dreģes 80 gadu jubilejas koncerts. Paredzams, ka koncertā, kuru vadīs pazīstamais rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs un Dailes teātra aktrise Aija Dzērve, piedalīsies kinorežisors Jānis Streičs, Olgas Dreģes ekrāna partneri Uldis Dumpis, Baiba Indriksone, ilggadīgie skatuves kolēģi Ausma Kantāne, Lidija Pupure un Jānis Paukštello, koris "Balsis", bērnu ansamblis "Knīpas un knauķi" u.c. viesi. Koncerta laikā uz lielā ekrāna tiks demonstrēti fragmenti no nozīmīgākajām kinofilmām un teātra izrādēm, kur gaviļniece piedalījusies.

Brīvdabas kino vakars "Mērijas ceļojums" Ziedoņa muzejā

24.augustā plkst. 21.15 Imanta Ziedoņa muzejā Krimuldas pagastā notiks brīvdabas kino vakars, kad būs iespēja noskatīties filmu "Mērijas ceļojums". Pirms seansa – plkst. 20.30 – notiks saruna ar filmas režisori Kristīni Želvi, kuras laikā skatītāji varēs ielūkoties filmas tapšanas aizkulisēs un uzdodot sev interesējošus jautājumus.

Kristīnes Želves filma balstīta uz Mērijas Grīnbergas vecākās autentiskajām dienasgrāmatām, kas portretē viņas dzimtas likteni no 20. gadsimta sākuma līdz padomju laikiem – no augstākās sabiedrības līdz proletāriskam trūkumam. Otrā pasaules kara beigās vācu armija atkāpjoties ņēma līdzi arī 700 kastes ar Latvijas muzeju kolekciju vērtībām. Ja nebūtu bijis jaunas sievietes vārdā Mērija Grīnberga, daudzas Latvijas muzeju zāles šobrīd būtu tukšas – viņa bija vienīgā brīvprātīgā, kas 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām un kopā ar tām atgriezās Rīgā. 

Kino nakts Ādažos

24.augustā Ādažu kultūras centra pagalmā gaidāma kino nakts. Plkst. 22.00 būs iespēja noskatīties filmu "Blēži", bet plkst. 23.45 – filmu "Kriminālās ekselences fonds". Biļetes varēs iegādāties norises vietā stundu pirms pasākuma sākuma.

Skrējiens Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē

25.augustā plkst. 9.00 Siguldā norisināsies skrējienu seriāla “Sigulda Up Cup” 4. posms – sprinta skrējiens bobsleja un kamaniņu trasē. Seriāls “Sigulda Up Cup” sastāv no četriem posmiem – serpentīna ceļa skrējiena, skrējiena Siguldas pilsētas slaloma kalnā, skrējiena Turaidas pils galvenajā tornī un skrējiena pa bobsleja un kamaniņu trasi.

Nēģu svētki Carnikavā

25.augustā no plkst. 10.00 Carnikavā norisināsies gadskārtējie Nēģu svētki. Svētkus svinēs divās dažādu sajūtu ostās – "Svētku ostā" Carnikavas muižas parkā un "Miera ostā" Gaujmalā. Programmā tradicionālā amatnieku gadatirgus andele, nēģu zupas vārīšana, ceptu nēģu, nēģu sushi ātrēšanas sacensības un kulinārijas šovs, Nēģu karaļa sagaidīšana Gaujmalā un svētku gājiens, visas dienas garumā – radošās darbnīcas, izklaides un atrakcijas visai ģimenei.

Muzikālajā programmā apmeklētājus priecēs vokālā grupa "Latvian Voices", grupa "Tautumeitas", grupa "DaGamba", Evilēnas Protektores trio, Nepieradinātā folka orķestris, vijolnieks Raimonds Ozols ar leģendāro grupu "Zodiac", atraktīvie rokenrola karaļi "Big Al & the Jokers", kā arī koncertšovs visai ģimenei "Izklausies dzirdēts Mežā" un citi mākslinieki. Zaļumballe estrādē kopā ar grupu "CoCo Orchestra" un DJ Kozy.

Muzikāla izrāde "Kas par traku, tas par traku" Līgo parkā

25.augustā plkst. 10.00 Līgo parka estrādē – jautrs muzikāls, izglītojošs piedzīvojums visu vecumu bērniem “Kas par traku, tas par traku”. Tas ir ceļojums dzejnieka Ojāra Vācieša radīto dzejas tēlu pasaulē, kas skatītāju priekšā atdzīvojas – dzied, dejo, spēlējas, iesaistot arī skatītājus. 

Izrādes literārais pamats ir Ojāra Vācieša bērnu dzeja, muzikālo ietērpu veido Elizabetes Balčus oriģinālmūzika, vizuālo – Ingrīdas Zāberes neparastie tērpi. Izrādes īpašo gaisotni rada dzejas un mūzikas tēlu apvienojums, ko rotaļīgā vieglumā izspēlē aktieri un mūziķi.

Izrāde domāta visu vecumu bērniem, dzejas mīļotājiem un arī tiem, kam vēl nepatīk dzeja.

Režija – Dita Balčus, mūzika – Elizabete Balčus, aktieri – Egija Silāre, Māris Bezmers (ģitāra) mūziķi – Elizabete Balčus (flauta, klavieres), Kristiāna Abiļeva (čells), Gidons Grīnbergs (vijole), Artis Gāga (saksofons).

Sporta diena Daugmalē, Skultē un Pabažos

25.augustā no plkst. 11.00 vienlaicīgi Ķekavas novada Daugmalē, Mārupes novada Skultē un Sējas novada Pabažos norisināsies sporta dienas pasākumi. Daugmales sporta dienā, kas notiks līdz ar brīvās cīņas sacensībām “Daugmales kauss 2018”, dalībniekiem būs iespēja izmēģināt savus spēkus individuālajās, pāru un komandu sacensībās, savukārt pašiem mazākajiem paredzētas radošās darbnīcas, piepūšamā atrakcija un sporta aktivitātes “Mazie, ņiprie 2018”.

Arī Skultes ciema stadionā notiks jau tradicionālās dažādu sporta disciplīnu sacensības iedzīvotājiem. Veselības dienā aicināts piedalīties ikviens interesents bez vecuma ierobežojuma. Būs iespēja mēroties spēkiem komandu spēlēs dažādos sporta veidos, parādīt meistarību dažādās individuālās disciplīnās, kā arī dažādas aktivitātes bērniem. Savukārt Pabažos Sējas novada sporta spēlēs risināsies individuālās un komandu sacensības, kanoe un SUP izbraucieni. Būs arī piepūšamā atrakcija un balle ar grupu “Taizers”.

Folkloras festivāls "Pa saulei" un Senās uguns nakts pasākumi Saulkrastos

25.augustā Saulkrastos paredzēts sestais folkloras kopu festivāls "Pa Saulei" un Senās uguns nakts. Dienas programma sāksies plkst. 11.30 ar folkloras kopu svētku gājienu no Saulkrastu domes līdz Simtgades skvēram, kur plkst. 12.00 izskanēs festivāla dalībnieku lielkoncerts "Divejādi saule teka", vēsta Saulkrastu Tūrisma informācijas centrs.

No plkst. 15.30 viesu nama "Aizvēji" Zvejniekciemā paredzēta dziedāšanas meistarklase, kam sekos folkloras kopu koncerti Saulkrastos: 17.30–18.00 Bērzu alejas un Ostas ielas krustojumā, 18.15–18.45 Saulkrastu sociālās aprūpes mājā un 19.00–19.30 pie veikala "Elvi" Ainažu ielā.
Plkst. 20.00 Saules laukumā Senās uguns nakts īpašais koncerts, kurā piedalīsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1. Mūzikas skolas jauniešu simfoniskais orķestris Lauras Stašas un Adama Adamoviča vadībā un Ance Krauze. Plānots Jēkaba Nīmaņa īpaši radīta jaundarba "Līdz man nāc!" pirmatskaņojums.
Plkst. 21.00 Jūras parka pludmalē notiks Senās uguns nakts uguņu iededzināšanas rituāls un uguns daudzināšana, bet pasākums noslēgsies ar latvju dančiem Saules laukumā.

Skrituļslaloma sacensības "Siguldas kauss 2018" Lorupes gravā

25.un 26. augustā Siguldā, Lorupes gravā, notiks 3. un 4. posms tradicionālajās sacensībās skrituļslalomā “Siguldas kauss 2018”. Sacensībās var piedalīties visi interesanti, kuri apguvuši skrituļslaloma iemaņas. Dalībnieku reģistrācija sāksies plkst. 10.30, sacensību sākums – plkst. 12.00. Sacensību laikā no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00 uz valsts vietējā autoceļa V96 pievedceļš Lorupes gravai tiks slēgta satiksme, lai nodrošinātu sacensību dalībnieku drošību.

Ģimeņu diena Ziedoņa muzejā

25.augustā plkst. 12.00–17.00 Imanta Ziedoņa muzejs Krimuldas pagastā aicina ciemos uz īpaši ģimenēm veltītu dienu. Paredzētas aizraujošas un izzinošas aktivitātes gan visu vecumu bērniem, gan pieaugušajiem: pārgājiens, multfilmas, eksperimenti un kopīga zupas vārīšana. 

Pasākuma programmā: Ziedoņa muzeja iepazīšana; izzinoša pastaiga gar Lojas upi aptuveni 4 km garumā (nepieciešami ērti apavi); multiplikācijas filmas bērniem, kas veidotas, balstoties uz Imanta Ziedoņa darbiem; kopīga zupas gatavošana; radoši un izzinoši eksperimenti kopā ar zinātkāres centru "Zinoo". Ģimenes tiek aicinātas iepriekš pieteikties un ņemt līdzi visu piknikam. 

Politiski represēto personu salidojums Ikšķilē

25.augustā plkst. 13.00 Ikšķiles estrādē norisināsies 20. Latvijas politiski represēto personu salidojums. Pēc pasākuma oficiālās daļas uz estrādes kāps grupa "Bartenbass", savukārt vēlāk salidojuma dalībnieki dosies uz netālu esošo pļavu, kur koncertu sniegs grupa "Sestā jūdze". Koncerta pārtraukumos būs iespēja izteikties "brīvajā mikrofonā". Ikšķiles dzelzceļa stacijā katru ienākošo vilcienu sagaidīs autobuss, kas salidojuma dalībniekus aizvedīs līdz estrādei. Kā katru gadu, pasākumā būs arī bufetes.

Olaines novada Jauniešu diena

25.augustā no plkst. 13.00 līdz pat naktij Olaines mežaparkā norisināsies Olaines novada Jauniešu dienas pasākumi: fotoveloorientēšanās "Pilsētas medības 2018", aktivitāte "Paspēlēsim teātros" un improvizācijas teātris, alpīnisma aktivitātes, āra spēles, Rīgas cirka skolas darbnīca, Lielās balvas izcīņa, brīvais mikrofons, kā arī muzikāli priekšnesumi.

Velobrauciena "Baltic Chain Tour" posma finišs Siguldā

No 23. līdz 26. augustam Igaunijā, Latvijā un Lietuvā norisināsies Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) 2.2 kategorijas daudzdienu velobrauciens "Baltic Chain Tour". Latvijas posms gaidāms 25. augustā, kad riteņbraucēji veiks etapu Valmiera – Sigulda.

Dalībnieki no Valmieras dosies uz Smilteni, kur gaidāms pirmais sprinta starpfinišs. Turpinājumā sportisti pa Vidzemes šoseju dosies līdz Raunai. Otrais starpfinišs notiks Priekuļos, no kurienes tiks mērots ceļš līdz Cēsīm un tālāk uz Stalbi. Trešais starpfinišs atradīsies Plācī, no kura distance caur Raganu vedīs uz Siguldu. Pēdējos metros tiks pievarēts Gaujas kalns. Finišs paredzēts ap plkst. 14.30. Kopējais distances garums – 155 kilometri.

Muzikāls sporta sarīkojums "BadminTonis" Langstiņos

25.augustā plkst. 15.00 Langstiņu publiskajā peldvietā norisināsies Latvijas simtgadei veltīts muzikālais sporta sarīkojums “BadminTonis”. Piedalīsies grupa “Zāle” un Rasa Roze (dūdas), programmā badmintona un volejbola sacensības, šautriņas, gleznošanas konkurss, bērnu atrakcijas, konkursi, pārsteigumi un balvas.

Vasaras sezonas noslēguma pasākums Līgo parkā

25.augustā plkst. 19.00 Līgo parka estrādē vasaras sezonas noslēguma pasākuma ietvaros būs skatāma brīvdabas izrāde pēc Annas Brigaderes lugas "Lielais loms" motīviem. Krāšņu aktieru buķeti veidojuši divi iestudējuma režisori Juris Kalniņš un Voldemārs Šoriņš. Lomās: Artis Drozdovs, Romāns Bargais, Evija Skulte, Voldemārs Šoriņš, Indra Burkovska, Raimonda Vazdika, Ance Kukule, Aīda Ozoliņa, Dace Makovska, Juris Kalniņš vai Jānis Kirmuška. Dzīves prieks bez moralizēšanas, raksturu spilgtums un dullības gars kopā ar krāšņu aktieru buķeti. Par horeogrāfiju rūpējās Raimonda Vazdika, producente Aīda Ozoliņa.
Pēc izrādes muzicēs radošā apvienība “Koukie People”, būs Līgo parka vasaras sezonas noslēdzošā zaļumballe ar grupu “Klaidoņi” un svētku uguņošana.

Sīpolu svētki Salas pagastā

26.augustā no plkst. 12.00 Babītes novada Salas pagastā kultūrizglītības centra filiāles "Vietvalži" skvērā svinēs Sīpolu svētkus – ar teātra izrādēm, koncertu, gadatirgu, bērnu stūrīti, sīpolu kapāšanas čempionātu, radošajām darbnīcām, jauno pavāru konkursu un vēl citām aktivitātēm notiks atvadīšanās no vasaras.

Vietu un tradīcijas kādreiz saista arī pavisam ikdienišķas lietas. Salas pagastā šis ikdienišķais brīnums ir sīpols. Sīpolciems un Sīpolkalns ir atgādinājumi, kas iezīmējuši sīpola palikšanu šajā vietā uz ilgiem laikiem, kaut arī Sīpolkalna dabā vairs nemaz nav.

Latvijas futbola pirmās līgas spēles Olainē

26.augustā plkst. 14.00 turpat Olaines stadionā Latvijas sieviešu pirmās līgas turnīra otrā posma spēli aizvadīs futbola akadēmijas “Olaine” meitenes – viņu pretinieces turnīrā par 1.-6. vietu būs “BFC Daugavpils” futbolistes.

Savukārt plkst. 18.00 Olainē notiks Latvijas futbola pirmās līgas čempionāta 15.kārtas spēle, kurā sporta kluba “Super Nova” komanda uzņems futbola klubu “Staiceles bebri”. Turnīra tabulā SK “Super Nova” ar 10 uzvarām 13 spēlēs ieņem trešo vietu, bet “bebri” 14 mačos piedzīvojuši 10 zaudējumus un 12 komandu konkurencē atrodas 10. pozīcijā.

Kantrī diena Olainē

26.augustā Olaines mežaparka estrādē notiks 5. kantrī diena Olainē. Plkst. 15.00 būs kopdejas, plkst. 17.00 koncerts, kurā uzstāsies Olaines līnijdeju kolektīvi "Open Line", "JazzBox" un viesu kolektīvi, savukārt plkst. 19.00 gaidāma balle, kurā spēlēs grupa "Dakota". Ieeja pasākumā brīva.

Ansambļa “Māsa Latvija” koncerts Daugavas muzeja parkā

26.augustā plkst. 16.00 Daugavas muzejā Doles salā vidū būs iespēja dzirdēt Jēkabu Nīmani jaunizveidotā ansambļa “Māsa Latvija” sastāvā.  Ansamblis "Māsa Latvija" izveidojies šogad, lai gan mūziķi, kuri tajā spēlē, to dara kopā jau kopš pagājušā gadsimta. Ansamblī piedalās profesionāli mūziķi ne tikai ar plašu pieredzi visdažādākajos žanros, bet arī ar akadēmiskām zināšanām, piemēram, Jēkaba māsa Ieva ir ne tikai obojiste un tautas instrumentu spēlētāja, pasniedzēja, etnomuzikoloģe, lektore, bet arī senās mūzikas speciāliste. Sastāvs ir tīrs gaumes jautājums, šajā gadījumā komponista un aranžētāja – Jēkaba Nīmaņa gaumes, kuram labpatikās ievīt šajā spēlē, piemēram, tubu, trombonu, vibrofonu, klarneti, stabules, kokli, ģitāru. Šie četri mūziķi iekrāsos tautas mūziku ļoti daudzās tembrālās un tematiskās krāsās.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024