Menu
 

"Latvijas putnu" sērijas jaunajās pastmarkās – 2021.gada putns laukirbe un dziedātājputns svilpis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - Latvijas pasts Ilustrācija - Latvijas pasts

VAS “Latvijas pasts” piektdien izdod divas jaunas pastmarkas, papildinot iecienīto pastmarku sēriju “Latvijas putni”. Uz vienas no pastmarkām attēlots Latvijas Ornitoloģijas biedrības izvēlētais 2021.gada putns laukirbe, bet uz otras – dziedātājputns svilpis jeb sarkankrūtītis. Jaunās pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī “Latvijas pasta” e-veikalā.

Pastmarka, uz kuras attēlota laukirbe, izdota 50 000 eksemplāru tirāžā. Tās nominālvērtība ir 1,00 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Savukārt svilpim veltītās pastmarkas nominālvērtība ir 1,27 eiro, un ar to var nosūtīt vēstuļu korespondenci svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu Latvijas teritorijā, bet tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru. Papildus pastmarkām izdotas arī divas aploksnes ar abu putnu attēliem, katra no tām – 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarku un aplokšņu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. 

“Latvijas pasts” atgādina, ka Latvijas Ornitoloģijas biedrība laukirbi ir atzinusi par 2021.gada putnu, lai mudinātu sabiedrību aizdomāties par videi draudzīgu saimniekošanu laukos, jo pēdējo gadu laikā lauksaimniecības intensitātes dēļ ir ietekmēta šīs putnu sugas izplatība. Laukirbe ir rūsgani brūni raibs, drukns baloža lieluma putns ar samērā īsām, spēcīgām kājām un īsu asti. Laukirbes kā lauku putni sastopamas laukmalās, grāvmalās, mežmalās, krūmājos, pļavās, ganībās, labības laukos, ziemā arī apdzīvotu vietu tuvumā. 

Svilpis jeb sarkankrūtītis neliels žubīšu dzimtas putns – dziedātājputns. Kā liecina putna latviskie nosaukumi, citu vidū tas izceļas ar savu dziedāšanas jeb svilpošanas prasmi, kā arī ārējo izskatu. Tas ir neliels, masīvs un ar spēcīgu, konisku knābi. Šī putna tēviņam ir tēraudpelēka mugura un koši sarkanas krūtis un vēders, savukārt mātītei mugura gaiši pelēka, bet vēders un krūtis rozīgi pelēki. Abiem dzimumiem ir melna galva, pazode, spārnu lidspalvas un aste ar zilu metālisku spīdumu, balta vēdera lejas daļa un zemaste. Svilpis Latvijā ir diezgan parasts ligzdotājs un ziemotājs. Daļa putnu rudenī aizklejo un citi ielido no ziemeļiem. 

Pastmarku sērija Latvijas putni tiek izdota kopš 2010.gada, un tā regulāri tiek papildināta ar divām jaunām pastmarkām vienlaikus.

Jauno pastmarku un aploksni sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 14/43 un pasta centrā “Sakta” Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī “Latvijas pasta” e-veikalā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.