Logo
Drukāt šo lapu

Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā gaidāma Amatu diena un Pirts svētki Apriņķis.lv

Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā gaidāma Amatu diena un Pirts svētki brivdabasmuzejs.lv

2. septembrī plkst. 10.00–16.00 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks ikgadējs pasākums "Amatu diena. Spēļu un rotaļu diena", kā ietvaros priecēs arī Latvijas Pirts svētki. Apmeklētāji varēs iepazīt latviskās pirtiņas tradīcijas, satikt seno amatu meistarus no visas Latvijas, izmēģināt spēkus ar senajiem darba rīkiem un iemācīties latvju dančus, spēles un rotaļas.

Šogad pasākumu kuplinās Pirts skolas rīkotā pirtnieku skate "Zelta slota", kurā Latvijas pirtnieki parādīs savu meistarību un prasmes un tiks atalgoti trīs kategorijās: zelta, sudraba vai bronzas slota. Skates uzdevums ir parādīt, ka Latvijā pirts tradīcijas tiek izkoptas un ir lielā cieņā arī mūsdienās, un jebkurš apmeklētājs varēs iepazīties ar šīs profesijas niansēm un pirts zonā pats izbaudīt profesionālu pirtnieku pērienu. Pirts svētki tiks atklāti un noslēgti ar dziesmu un uguns rituālu, informē SIA "Pirts skola" pasākumu organizatore Ieva Lāce.

Visas dienas garumā apmeklētājus priecēs amatnieku tirdziņš, kur varēs iegādāt pirts aksesuārus, ēdamlietas un lina darinājumus. Kurzemes zemnieku sētā mazi un lieli, kā ierasts, tiks aicināti līksmās lauku spēlēs ar Aldoni Baldiņu. Savukārt Lībiešu sētā folkloras kopas “Zvīgzna”, “Ciguzi”, “Krulla” un “Teikas muzikanti” vadīs muzikālās rotaļas, vēsta I. Lāce un brīvdabas muzeja pārstāvji.

Muzeja sētās darbosies amatu meistari, ģimenēm būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās, spēlēt senās spēles un iemēģināt roku amata prasmēs: būs iespēja vērot un piedalīties virvju vīšanas, krēslu pīšanas darbos, iesaistīties ganu spēlēs un izvizināties zirga mugurā, darbosies arī meldru pinēja, adītāja un pastalu meistars. Mērsraga smēdē šķindēs kalēja darbi. Rosīsies arī podnieks un tāsu meistars, audēja, pinējs iepazīstinās ar klūgu, saknīšu un niedru pīšanas tradīcijām, būs iespēja vērot prievīšu aušanu, keramikas meistardarbnīcu, kā arī maizes cepšanu.

Kurzemes zvejnieku ciemā būs iespējams iepazīt Latvijas aitkopības tradīcijas. Latvijas Aitu audzētāju asociācija piedāvās krāšņu aitu karnevālu, vilnas maisa mešanu, gleznošanu, vilnas krāsošanu ar dabīgajām krāsām, filcēšanu un citas aktivitātes. Pasākuma laikā viesiem būs arī iespēja nobaudīt jēra gaļas burgerus un zupu, vēsta muzeja pārstāvji.

Plašāku informāciju par "Amatu dienu. Spēļu un rotaļu dienu" var atrast vietnē www.brivdabasmuzejs.lv, bet par Pirts svētkiem – www.facebook.com/Pirts-Skola.

 

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024