Menu
 

No krāpniekiem internetā var pasargāt divpakāpju autentifikācija Apriņķis.lv

  • Autors:  Maija Katkovska, "Drossinternets.lv" vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Arvien biežāk cilvēki nonāk situācijās, kad tiek “uzlauzts” viņu sociālā tīkla konts, jo parole nonākusi svešu personu rokās. Tā visbiežāk notiek, ja parole “izmānīta” krāpnieciskā ceļā vai pats lietotājs bijis neuzmanīgs un vieglprātīgs, lietojot internetu un viedierīces.

Šobrīd nepietiek tikai ar paroli, ir kritiski svarīgi izmantot divu faktoru jeb divpakāpju autentifikāciju, lai piekļūtu savam kontam. Autentifikācija ir process, kura ietvaros tiek nodrošināta lietotāja identitātes pārbaude sistēmā, piemēram, piekļuve sociālā tīkla kontam. Tā mēdz būt gan viena faktora, gan vairāku faktoru. Pirmajā gadījumā ir nepieciešams ievadīt tikai lietotājvārdu un paroli, bet otrajā gadījumā ir jāveic vairāki soļi, lai piekļūtu sistēmai.

Šobrīd plaši tiek izmantota divu faktoru 2FA jeb divpakāpju autentifikācija. Tas nozīmē, ka līdz ar paroli identitāte tiek apstiprināta, ievadot īpašu drošības kodu, kas darbojas ļoti īsu brīdi – aptuveni minūti. Pat ja kādam ir zināma lietotāja parole, piekļuve kontam ir liegta, jo drošības kods pienāks uz konta īpašnieka telefona numuru. Ir vairāk veidi, kā ar dubulto aizsardzību tiek apliecināta identitāte: īsziņa, pieprasījuma nosūtīšana uz autentifikācijas aplikāciju telefonā, robotizēta zvana veikšana uz mobilo telefonu u. c.

Ņemot vērā, ka, izmantojot divu un vairāk faktoru autentifikāciju, piekļuves kodi ir spēkā tikai īsu brīdi, tos nav iespējams uzminēt, tāpēc tā ir droša. Tomēr pastāv arī citas metodes, kā izkrāpt informāciju, piemēram, telefoniski apmānot lietotāju un pārliecinot viņu dalīties ar saņemto kodu. Tāpēc aicinu ikvienu interneta lietotāju būt modram un nekādā gadījumā neuzticēt svešiniekiem savu lietotājvārdu, paroli un autentifikācijas kodus.

“Drossinternets.lv” ir sagatavojis praktisku pamācību, kas palīdzēs ikvienam ātri un ērti uzstādīt divu faktoru autentifikāciju savam sociālā tīkla kontam vai e-pastam:

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.