Menu
 

Kā pārvietoties ar skrejriteni rudenī?

  • Autors:  Eimants Balta, “Bolt” reģionālais skrejriteņu pakalpojuma vadītājs Baltijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šoruden pārvietošanās pa pilsētu ar elektriskajiem skrejriteņiem nodrošina vislabāko veidu, kā ieturēt sociāli atbildīgu distanci. Taču, laikam paliekot vēsākam, vējainākam un nokrišņiem bagātākam, vadošā Eiropas mobilitātes platforma “Bolt” aicina braucējus izvērtēt braukšanas apstākļus.

Izvērtē braukšanas ātrumu rudenīgos laikapstākļos

Laikapstākļiem kļūstot rudenīgākiem, “Bolt” aicina braucējus būt uzmanīgiem un izvērtēt braukšanas apstākļus liela vēja vai lietus gadījumā, izvēloties nevis maksimālo braukšanas ātrumu, bet gan ātrumu atbilstoši situācijai. Tāpat braucējiem būtu jāatceras, ka pārvietošanās pa slapjām lapām vai braukšana cauri peļķēm var būt bīstama, jo šie apstākļi samazina skrejriteņu riepu saķeri ar brauktuvi, palielinās bremzēšanas ceļš, kā arī nav redzams brauktuves stāvoklis – varbūt zem lapām vai ūdenī paslēpusies kāda bedre?! Tāpēc vēl jo svarīgāk, ka brauciena laikā  abas rokas vienmēr atrodas uz skrejriteņa stūres.

“Bolt” elektrisko skrejriteņu maksimālais ātrums ierasti ir 25 km/h. Maksimālais skrejriteņu ātrums līdz 15 km/h ir samazināts pie skolām un bērnudārziem visā Latvijā, kā arī visos Rīgas parkos, dārzos un skvēros.

Būtiski atcerēties, ka skrejriteņu noma ir pieejama no 18 gadu vecuma un vienlaicīgi uz skrejriteņa drīkst atrasties tikai viens cilvēks. Pēc brauciena beigām elektriskais skrejritenis jānovieto ietves malā tā, lai tas netraucētu pārējos satiksmes dalībniekus.

“Bolt” atgādina, ka pirms brauciena uzsākšanas katram braucējam lietotnē tiek piedāvāts iepazīties ar drošības rīkiem. Lai tiem piekļūtu, lietotājiem jāpārslēdz “Bolt” lietotne uz skrejriteņu režīmu un ekrāna apakšējā labajā pusē jāizvēlas vairoga ikona. Drošības rīkos ietverta informācija ar drošības padomiem, pieejams “iesācēja režīms”, kas ļauj ierobežot maksimālo ātrumu, kā arī atrodama informācija par noteikumiem, kas saistīti ar mikromobilitāti konkrētā pilsētā.

Nodrošinies ar laikapstākļiem piemērotu apģērbu

Pārvietojoties ar skrejriteni svaigā gaisā, ātruma ietekmē vēju, lietu un aukstumu braucēji uz savas ādas rudenī jūt vēl izteiktāk. Tāpēc noteikti vajadzētu parūpēties par rudenim atbilstošu, siltu un ūdens necaurlaidīgu apģērbu, lai brauciens būtu patīkams.

Ja, ejot ar kājām, šķiet, ka ārā nav tik auksti un cepure un cimdi vai šalle nav nepieciešami, tad, braucot ar elektrisko skrejriteni, situācija var izrādīties pavisam pretēja un šie aksesuāri var būt ļoti noderīgi. Lai arī skrejriteņi ir aprīkoti ar gaismas elementiem, lai diennakts tumšajā laikā tie būtu vieglāk pamanāmi citiem satiksmes dalībniekiem, braucēji var padomāt arī par papildu gaismu atstarojošu elementu izmantošanu savā apģērbā.

Gaisa temperatūra var ietekmēt skrejriteņu lietošanu

Elektrisko skrejriteņu lietošana ir daļēji atkarīga no laikapstākļiem. Ja gaisa temperatūra dienas laikā ir virs 0 grādiem, skrejriteņi joprojām būs pieejami lietošanai. Ja temperatūra termometra stabiņā īslaicīgi nokritīsies zem 0 grādiem, pastāv iespēja, ka ceļi var būt apledojuši un slideni, tāpēc šādos gadījumos Bolt skrejriteņu darbība tiks automātiski ierobežota līdz brīdim, kad gaisa temperatūra atkal iesils virs 0 grādiem.

Ņemot vērā lielo iedzīvotāju interesi un vēlmi pārvietoties ar šo pilsētvidē ērto pārvietošanās līdzekli, centīsimies nodrošināt skrejriteņu pieejamību tik ilgi, kamēr laikapstākļi to atļaus. Ja ir “īslaicīgi mīnusi”, var būt situācija, ka skrejriteņi ir uz ielām, taču tos nav iespējams rezervēt līdz brīdim, kad temperatūra atkal būs virs 0 grādiem. Arī uzsniegot pirmajam sniegam, skrejriteņu darbība var tikt īslaicīgi apturēta, taču, parādoties ilgstošam sniegam, skrejriteņu sezona tiks apturēta līdz pavasarim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.