Menu
 

Latvijas centrālajos novados gaidāma stipra snigšana, putenis un apledojums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas centrālajos un austrumu novados 29. un 30. novembrī gaidāma stipra snigšana, putenis un apledojums, kas var būtiski apgrūtināt pārvietošanos un citas āra aktivitātes, pavēstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Pirmdien, 29. novembrī, no dienvidiem pietuvosies ciklons, kura centrs no Lietuvas pāri Baltkrievijai virzīsies uz ziemeļaustrumiem, bet Latvijā laika apstākļus noteiks tā ziemeļu, ziemeļrietumu mala, nesot gan sniegu, gan arī pakāpenisku gaisa temperatūras pazemināšanos, vēja pastiprināšanos un puteni. Papildu tam pirmdien vakarā un naktī uz otrdienu Latvijas austrumu rajonos gaidāms stiprs apledojums.

Dzeltenā līmeņa brīdinājums par stipru snigšanu šodien un naktī uz otrdienu ir spēkā Latvijas centrālajiem un austrumu rajoniem, bet Latgalei pirmdien dienas laikā sagaidāms, ka sniega segas biezums palielināsies par 10 cm – spēkā ir pat oranžā līmeņa brīdinājums. Pirmdien vakarā un naktī uz otrdienu pakāpeniski spēkā pieņemsies arī vējš, tā ietekmē gaidāms, ka snigšanai pievienosies arī putenis – tiks pacelts un pārvietots arī uz zemes jau uzsnigušais sniegs, tādēļ veidosies arī sniega sanesumi. Redzamība snigšanas un puteņa laikā brīžiem pasliktināsies pat līdz 100-500 m.

Gaidāms arī, ka līs lietus negatīvas temperatūras apstākļos, tādēļ ne vien uz ceļiem, bet arī uz vadiem un koku zariem, kā arī citām virsmām veidosies stiprs apledojums.

AS "Sadales tīkls" brīdina, ka sniega svara un apledojuma rezultātā var lūzt koki un to zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, tādēļ uzņēmums aicina būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Redzot bīstamu situāciju, piemēram, pārtrūkušus elektrības vadus vai vados iekritušu koku, notikuma vietai tuvoties nedrīkst (ir risks saņemt nāvējošu elektriskās strāvas triecienu), bet nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot 112!

Iedzīvotāji aicināti arī savu iespēju robežās sagatavoties iespējamiem elektroapgādes pārrāvumiem, sarūpējot kabatas lukturus un uzlādējot ikdienā izmantojamās elektroierīces.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.