Logo
Drukāt šo lapu

"Kodols" iesaka. Seriāls "Jeseņins"

"Kodols" iesaka. Seriāls "Jeseņins" Foto: publicitātes

Skolā mācījos laikā, kad krievu valoda un literatūra nebija izvēles priekšmets, bet kā obligāti apgūstamajai vielai tām tika atvēlēts pietiekami daudz mācību stundu nedēļā, turklāt valodai un literatūrai pat bija atsevišķi pedagogi.

Vēl šodien ausīs skan lieliskās krievu literatūras skolotājas balss, lasot Puškinu, Ļermontovu u.c. Un tomēr. Laikā, kad skatījos lielisko 2005. gadā uzņemto seriālu, kas tā arī saucas "Jeseņins", sapratu, ka šī autora dzīve un dzeja man ir pilnīgs baltais plankums. Tagad nevaru pateikt, vai vispār par viņu skolā kas tika mācīts, vai arī viņa vārds tikai garāmejot pieminēts. Seriāls bija īsts atklājums. Lieliski savīts sižets, mēģinot no gadu atstatuma atšķetināt dzejnieka nāves patiesos iemeslus, ar atgriešanos pagātnē Jeseņina dzīves laikā.

Galvenās lomas atveidotājs Sergejs Bezrukovs patiesi sajūsmina, attēlojot dzejnieka neprātīgo dzīvesveidu, talantu, aizrautību. Un ainas, kad cilvēku pūļi aizturētu elpu klausās Jeseņina dzejas lasījumos, nešķiet ne uzspēlētas, ne samākslotas. Iesaku ne tikai noskatīties šo seriālu, bet līdztekus paņemt un izlasīt arī kādu šā dzejnieka grāmatiņu. Ja piederat cilvēkiem, kuriem nav svešs krievu alfabēts, protams, labāk lasīt oriģinālvalodā. Aizejošās vasaras smeldzītei tas var kļūt par īstu baudījumu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024