Menu
 

Pirms un pēc: kā iekārtot telpu mājās hobijiem un radošām aktivitātēm Apriņķis.lv

  • Autors:  Elīna Pasteneka-Kalniņa, IKEA interjera dizainere
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mūsu mājas nu jau kļuvušas par universālu vietu, kur pašrealizēties, īstenojot dažādas aktivitātes. Pēdējos gados tā ir arī vieta, kur radoši izpausties un nodoties saviem vaļaspriekiem. Neatkarīgi no tā, vai īstenojam savu hobiju atsevišķā telpā vai īpašā zonā dzīvojamajā istabā, telpas interjeram un iekārtojumam ir liela nozīme. Pētījums liecina, ka katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs vēlas uzlabot vaļaspriekam atvēlēto vietu mājoklī.

Atsevišķa vieta darbam un atpūtai

Vaļaspriekam veltītai telpai jābūt ne tikai praktiskai un aprīkotai ar būtiskākajām interjera lietām, kas palīdz radīt un uzturēt kārtību, bet ideālajā gadījumā jābūt iekārtotam stūrītim, kur atpūsties un smelties iedvesmu. Ja telpa atļauj, dizainere vispirms iesaka to sadalīt, paredzot un iekārtojot atsevišķu telpu darbam un atpūtai. Ģimenes hobija telpas zonējums tika sadalīts divās daļās. Atvērtā plauktu sistēma kalpoja kā telpas sadalītājs un ir piemērota arī lietu glabāšanai.

Šādi telpu sadalīt var praktiski jebkurā vidē – guļamistabā, dzīvojamajā istabā vai pat birojā. Plauktus var piestiprināt pie griestiem un tiem ir regulējams augstums, tāpēc iespējams izmantot brīvo telpu līdz pat  griestiem.

Darba zonu interjera speciāliste sadalīja divās daļās, izveidojot darba vietas visai ģimenei – vienlaicīgi strādāt kopā tagad iespējams vairāk nekā tikai vienam ģimenes loceklim. Abas darba zonas ir viegli transformēt – viens galds ir zemāks un piemērots sēdošam darbam, otrs ir uz ritentiņiem un nedaudz augstāks. Galdu uz ritentiņiem ir ērti pārvietot un tas ir pietiekami liels, lai pie tā vienlaicīgi varētu strādāt visa ģimene kopā. Savukārt, iekārtotais atpūtas stūrītis un tā ērtie krēsli kalpos kā relaksācijas zona, kur atpūsties un smelties iedvesmu. Uzmanība jāpievērš arī apgaismojumam – gaismai darba zonā jābūt gaišākai, bet atpūtas stūrītī – siltākai.

Organizē un sakārto

Visbiežāk saskaramies ar izaicinājumiem, kas saistīti ar pareizu mantu organizāciju un uzglabāšanu. Darba istabā mantu organizācija ir viena no svarīgākajām lietām. It īpaši, ja nodoties vaļaspriekiem nevaram atsevišķā telpā, bet esam pielāgojuši dzīvojamo zonu. Darba rīkiem, izejmateriāliem jābūt ne tikai noliktiem un paslēptiem tiem paredzētā vietā, bet viegli pieejamiem un pietiekami organizētiem, lai ērti varētu atrast nepieciešamo. Kastes nekad nevar būt par daudz – vienmēr atradīsies tām pielietojums.

Lai ērti uzglabātu dažādas hobija lietas un materiālus, ģimenes hobiju telpā tika izmantotas vairākas plauktu sistēmas. Atvērtajos plauktos interjera dizainere iesaka ievietot necaurspīdīgas un vienkrāsainas kastes, kas padarīs interjeru harmoniskāku.

Izmanto visu telpu

Novērtē telpu un rūpīgi pārdomā, kā vislabāk izmantot tās potenciālu. Jau ierasts, ka pilnvērtīgi neizmantojam augstos griestus un nepielāgojam mēbeļu augstumu, atstājot brīvu vietu. Tāpēc ieteicams pie sienas novietot mēbeļu sistēmu, kuras augstums ir līdz pat griestiem. Šāda tipa sistēmas, balstoties uz individuālajām vajadzībām, var pielāgot, izmantojot visu telpu.

Tāpat brīvo vietu pie sienas var izmantot, piestiprinot perforētu dēli – tas ir lielisks risinājums, jo pie dēļa iespējams piestiprināt dažādus plauktiņus un kastītes, parocīgi sakārtojot mantas, lai tās neaizņemtu citu vietu. Ja nepieciešams uzglabāt smagākas lietas, tam lieliski noderēs skapīša rāmji ar plauktiem, kas izgatavoti no metāla.

Atsvaidzini interjeru ar dažādiem dizaina elementiem

Interjera dizainere iedrošina uzdrīkstēties un nebaidīties improvizēt. Nestandarta risinājumi, piesaistoši dizaina elementi un aksesuāri telpu padarīs unikālāku. Piemēram, nav jābaidās izmantot tumšas krāsas mēbeles. Lai radītu līdzsvaru, hobija telpu speciāliste sadalīja, izvēloties vaļējus plauktu moduļus baltā krāsā. Tas telpā radīja gaisīgāku noskaņu.

Lai arī skapīši ar durvīm padarīs ikvienu telpu harmoniskāku un ļaus tajos paslēpt priekšmetus, interjera dizainere iesaka izvēlēties risinājumu gan ar atvērtiem plauktiem, gan noslēgtiem skapīšiem. Turklāt var izmantot dažādus materiālus – grāmatu skapis ar stikla durvīm, kā arī mēbeles ar koka apdari, ienesīs telpā siltumu un padarīs to mājīgāku.

Lai telpai piešķirtu “odziņu”, izmantoju dažādus unikālus un funkcionālus aksesuārus. Pītās kastes, kuras ērti var ievietot plauktos, būs ne tikai funkcionālas un ietilpīgas, bet organiski iekļausies interjerā, neradot sajūtu, ka telpa ir pārāk piepildīta un noslogota. Gluži pretēji – tā būs mājīgāka un siltāka. Bikšu pakaramie ar klipšiem var kalpot ne tikai savam primārajam mērķim, bet tos var izmantot arī citiem nolūkiem. Šoreiz tie tika izmantoti kā stiprinājumi, kuros ērti iekārt kartītes, kolāžas un skices.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.