Menu
 

Putnu dienās Rīgā varēs iepazīt putnu sugu daudzveidību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.lob.lv Foto - www.lob.lv

Gaidot Lieldienas, galvaspilsētā šajā nedēļas nogalē - 2. un 3.aprīlī - notiks Putnu dienām veltītas aktivitātes, ko sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Kā informē Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē, sestdien, 2.aprīlī, laikā no plkst.9.00 līdz 11.00 ikviens interesents ir aicināts doties putnu vērošanas pastaigā, lai vērotu, kā migrē un atpūšas putni vienā no Rīgas labākajām putnu barošanās vietām Dārziņos pie Daugavas un tās attekā. Būs iespēja sastapt dažādu sugu pīles, gārņus, gulbjus, kaijas, zīlītes un citas putnu sugas. Aptuveni trīs kilometru garajai pastaigai ir iepriekš jāpiesakās, sazinoties ar tās vadītāju Imantu Jakovļevu pa tālruni 29804386.

Šajā dienā no plkst. 10.00 līdz plkst. 12.00 varēs apmeklēt Lielos kapus, kur Danas Heibergas vadībā būs iespēja iepazīt putnu sugu daudzveidību, starp kuriem var izdoties pamanīt arī meža putnus un vistu vanagu. Tā kā vietu skaits pasākuma apmeklētājiem ir ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 29691627.

Savukārt svētdien, 3.aprīlī, plkst.8.00 ilggadējais Putnu dienu vadītājs Ruslans Matrozis ikvienu interesentu vedīs uz Babītes ezeru, lai iepazīstinātu ar tur ligzdojošām un caurceļojošām putnu sugām, stāsta domes pārstāvji. Šajā ezerā un tā apkārtnē novērojamas teju 200 dažādu putnu sugas un dzirdamas to balsis. Tā kā vietu skaits ir ierobežots, arī šai pastaigai ir nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 67221580 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Individuāli vērot putnus Rīgā ir iespējams visa gada garumā tādās vietās kā Ķengaraga promenāde, Mangaļsalas mols un tā apkārtne, Vecdaugava, Daugavgrīvas mols un tā apkārtne, Dārziņi u.c. Iesācējiem putnu vērošanā var būt noderīgi elektroniski pieejamie materiāli "Mans pirmais putnu noteicējs" un "Mans pirmais ūdeņu putnu noteicējs", kas pieejami vietnē www.lob.lv.

Vēl šajā nedēļas nogalē - gan sestdien, gan svētdien - Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā no plkst. 12.00 sāks klaudzēt āmuri, un daudzas čaklas, lielas un mazas rokas gatavos putnu būrīšus zīlītēm un strazdiem. Pasākuma dalībnieki iemācīsies izgatavot mākslīgo ligzdvietu un varēs to izkārt putniem piemērotā vietā savu māju tuvumā. Vienlaikus ir paredzēts izgatavot īpašu paraugmājvietu svīrei - 2022.gada putnam Latvijā, norāda domes pārstāvji.

Putnu dienu pasākumi ir daļa no kopējās Lieldienu sagaidīšanas programmas rīdziniekiem, kas tapusi sadarbībā ar biedrībām un kultūras centriem. Svētku programma ir apskatāma tīmekļvietnē www.kultura.riga.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.