Menu
 

Seši soļi WiFi darbības uzlabošanai

  • Autors:  Dmitrijs Ņikitins, “Tet” galvenais tehnoloģiju direktors
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Drošs, ātrs un stabils internets ir ikdienas nepieciešamība. Daudzviet darba vietās un mājokļos interneta veiksmīgas darbības nodrošināšanā ir iesaistīts WiFi rūteris jeb maršrutētājs. Kā un kur to vislabāk novietot, lai lietotājs savā ierīcē saņemtu visjaudīgāko interneta signālu?

1.solis – pārstartē iekārtu

Līdzīgi kā piesātinātas dienas beigās sev sakām “Jāizvēdina galva!”, arī WiFi maršrutētājā ar laiku sakrājas daudz informācijas, kas vairs nav vajadzīga, ir novecojusi, lieki aizņem atmiņu un var traucēt normālai darbībai. Tāpēc ir noderīgi laiku pa laikam iekārtu pārstartēt. To var izslēgt un ieslēgt ar tam paredzētu pogu vai atvienot no elektrobarošanas un pieslēgt atpakaļ.

Ja ar to neizdodas, iekārtas restartu var veikt arī, ievietojot adatu vai kādu tievu un smailu priekšmetu tam paredzētajā vietā, kas parasti ir iekārtas apakšā. Pārstartēšanās laikā WiFi maršrutētājs noskenē WiFi kanālus un atrod optimālo, kurā ir vismazāk traucējumu. Ja ir vairāk nekā viena iekārta, piemēram, DSL modems un WiFi maršrutētājs, ieteicams pārstartēt abus.

2.solis – atrodi labāko vietu

WiFi darbojas ar elektromagnētiskiem jeb radioviļņiem. Jebkas, kas stāv tiem ceļā, spēj radīt traucējumus. Piemēram, metāla plāksne var pilnībā bloķēt radioviļņu izplatīšanos, betona siena ievērojami samazina signālu, bet koka starpsienas rada nelielus traucējumus. Tāpat WiFi signālu vājina spoguļstikls, jo spogulis faktiski ir ar ļoti plānu metāla kārtiņu pārklāts stikls. Elektromagnētisko viļņu spēks arī strauji samazinās, pieaugot attālumam no WiFi līdz ierīcei, ar kuru tiek izmantots internets. Padomi:

WiFi raidītāju novieto atklātā vietā, kur signālam ir vismazāk iespējamo traucējumu. Neliec to skapī, atvilktnē, aiz sienas vai aiz metāla šķēršļiem.

WiFi raidītāju novieto pēc iespējas vairāk centrā starp iespējamajām WiFi lietošanas vietām, piemēram, telpas vai dzīvokļa centrā, kur reizēm mēdz novietot kādu žurnālu galdiņu.

Ja WiFi signālu nepieciešams noraidīt starp ēkas stāviem, piemēram, privātmājā, griestu pārsegums var izrādīties nopietns šķērslis. Tādā gadījumā kādu no WiFi raidītājiem – vai nu galveno WiFi maršrutētāju vai arī, ja tas nav iespējams, WiFi pagarinātāju jānovieto starpstāvu savienojuma vietā, piemēram, kāpnēs. Ja mājas platība ir liela, iespējams, nepieciešami vairāki WiFi pagarinātāji.

3.solis – novieto pareizi antenas

Daudzām WiFi iekārtām antenas nav redzamas, jo tās ir iebūvētas korpusā. Taču iekārtām, kurām ir ārējās antenas, tās var nolocīt vai pagriezt vajadzīgajā virzienā. Ārējās antenas šādās iekārtās parasti ir stienīša tipa, tās izstaro signālu perpendikulāri pašas antenas virzienam. Tāpēc normālai darbībai antenu labāk novietot vertikāli (pavērst uz augšu), tad signāls labi izplatīsies apkārtējā telpā. Savukārt, ja signālu jānoraida uz augšu, piemēram, no 1. stāva uz 2. stāvu, vēlams antenu novietot horizontāli.

Ja raidītājam ir vairākas antenas, labākai to efektivitātei vēlams antenas novietot dažādos leņķos vienu pret otru. Tas ļaus signālam izplatīties pa dažādiem ceļiem un paaugstinās iespēju uztvērējam to saņemt.

4.solis – 5 ir labāks nekā 2,4

Radioviļņos vienlaicīgi darbojas dažādas tehnoloģijas – WiFi, mobilie tīkli, radari, rācijas, utt. Tas ir iespējams, jo katrai vajadzībai tiek atvēlēts savs īpašs frekvenču diapazons. WiFi frekvenču josla daudzus gadus bija 2,4GHz, bet, pieaugot vajadzībām, visiem tajā vairs nepietiek vietas, un šodien WiFi lietotājiem ir uzbūvēts jauns – 5GHz frekvenču diapazons.  Tas ir apmēram 10 reizes platāks un tajā pietiek vietas gan lielākam skaitam lietotāju, gan lietotājiem pieejamie ātrumi tajā ir daudzkārt lielāki. Tātad 5GHz diapazona lietošana sniedz ievērojamas priekšrocības pret 2,4GHz.

Kā noteikt, vai iekārta ir aprīkota ar 5GHz raidītāju? Viedtālruņi, portatīvie datori un citas iekārtas, kas ražotas pēc 2008. gada, lielākoties atbalsta 5GHz lietošanu. Tet optikas un DSL modemiem iekārtu apakšā ir uzlīmes ar informāciju, vai tie atbilst 2,4GHz un 5GHz WiFi tīkliem. Pieslēdzot savu mājas ierīci WiFi, ieteicams izvēlēties 5GHz WiFi tīklu.

5.solis – atslēdz lieko

Iespējams, WiFi tīklam ir pieslēgtas iekārtas, kurām internets šobrīd nav nepieciešams. Katra iekārta, kas pieslēgta WiFi, patērē daļu tīkla resursu un ietekmē kopējo WiFi darbību. Ātrākais veids, kā tikt vaļā no liekajām iekārtām, ir piekļuves nomaiņa. Nomaini WiFi nosaukumu un paroli, un pārstartē WiFi raidītāju. Tad jaunajam WiFi tīklam ar jauno paroli pieslēdz tikai tās iekārtas, kuras izmanto.

6.solis – jauna iekārta?

WiFi tehnoloģijas pēdējo gadu laikā attīstās ļoti strauji. Ja lietošanā esošās ierīces ir ražotas pēdējo divu gadu laikā, tās ir pietiekami jaudīgas, bet vecākām WiFi iespējas varētu būt ierobežotas. Tāpēc šādā gadījumā ieteicams apsvērt ierīces nomaiņu uz jaunāku. Tehniski ierīces, kuras aprīkotas ar WiFi 5 standartam atbilstošām tehnoloģijām, ir spējīgas darboties 5GHz frekvenču joslā un izmantot visas pieejamās ātruma un stabilitātes priekšrocības, bet jaunākajam WiFi 6 standartam atbilstošās ierīces tās pārspēj vismaz divkārt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.