Menu
 

Pierīgā notiks stādu tirgi Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas APriņķa Avīze"
Foto – facebook.com/staduparade Foto – facebook.com/staduparade

Nacionālā botāniskā dārza rīkotie stādu gadatirgi, kur pulcējas gan tirgotāji, gan pircēji no visas Latvijas, jau kļuvuši par tradīciju un svarīgu notikumu dārzkopju dzīvē. Šogad pirmais gadatirgus Salaspilī notiks sestdien, 23. aprīlī. Kā ierasts, stādu sortimentu tirdziņā bagātinās arī Nacionālā botāniskā dārza stends, kur apmeklētāji varēs iegādāties tepat audzētus stādus.

Salaspils Nacionālā botāniskā dārza teritorijā notiekošajā stādu gadatirgū interesenti varēs iepazīties ar stādaudzētavu jaunumiem, bagātināt savu kolekciju ne tikai ar tradicionāliem dekoratīvo un pārtikas augu stādiem, bet arī atrast retus, grūti pavairojumus un eksotiskus augus.

Savukārt uz Siguldu vietējie stādaudzētāji un dārzkopji tiek aicināti nākamajā nedēļas nogalē – 30. aprīlī un 1. maijā –, kad pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma Siguldas Svētku laukumā norisināsies 18. Latvijas stādu parāde. Pasākumā, popularizējot un izceļot nacionālo stādu audzēšanas nozari un godinot tajā strādājošos, piedalīsies stādu audzētāji tikai no Latvijas.

Latvijas Stādu parādes projekta vadītāja Sabīna Alta informē, ka šogad stādu parādē piedalīsies aptuveni 150 stādu audzētāju no visiem valsts reģioniem, veidojot plašāko nacionālo stādu gadatirgu un ne tikai, jo apmeklētājiem būs iespēja iegādāties arī amatnieku ražojumus, dārza tehniku, piedalīties labdarības izsolē, kur tiks piedāvāti retie augi.

Piedāvājumā būs augļu koku stādi, kas izturējuši pārbaudes aukstākajā Latvijas klimata zonā, tostarp daudzveidīgas plūmju šķirnes. Būs arī persiki un aprikozes. Tos Latvijā pieprasa jau sen, un augļkopji ir pratuši vairākas šķirnes pielāgot klimatam mūsu platuma grādos. Būs arī tradicionālie augi dzīvžogu veidošanai – tūjas un kadiķi. To pieprasījums ir palicis nemainīgi augsts. Stādu parādes dalībnieki varēs iegādāties arī jaunas augu šķirnes, kas piemērotas piemājas ūdenstilpju dekorēšanai, kā arī lielu popularitāti pēdējos gados izpelnījušās hortenzijas. Neiztiks arī bez klientu tik iecienītajiem rododendriem. Mazās un zemās šķirnes pēdējos gados ir ļoti pieprasītas, jo tās ir viegli kopjamas un paredzētas tieši mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Būs arī krāsainās bārbelītes, spirejas un fizokarpi.

Laipni gaidīts ikviens interesents!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.