Menu
 

Kā ieekonomēt vietu mazā virtuvē?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto – Unsplash.com, Freepik.com Foto – Unsplash.com, Freepik.com

Nelielas virtuves Latvijā nav retums, un līdz ar to jautājums par to, kā iekārtot mazu virtuvi, ir aktuāls daudziem. Ja arī tevi interesē, kā ietaupīt vietu virtuvē, nezaudējot funkcionalitāti, turpini lasīt šo rakstu!

Izmantojiet vertikālās virsmas

Viens no lielākajiem izaicinājumiem mazā virtuvē ir vietas atrašana visiem traukiem un piederumiem. Ierasts, ka šādas lietas atrodas plauktos un skapjos, bet ko darīt, ja visam vietas nepietiek? Šādā gadījumā lieliska izvēle ir vertikālo virsmu izmantošana. 

Pie sienas var pielikt magnētisko nažu statīvu vai režģi ar nelieliem plauktiņiem un/vai āķiem, kuros pakārt glāzes un citus virtuvē nepieciešamos priekšmetus. Arī trauku žāvējamais statīvs, ko stiprina pie sienas, palīdzēs ietaupīt vietu.

Zem skapīšiem uzglabājiet burkas ar pārtiku

Virtuvē, protams, atrodas ne tikai trauki un piederumi – mazas virtuves funkcionalitāte paredz arī pārdomātu pārtikas uzglabāšanu. Viens no veidiem, kā uzglabāt rīsus, griķus, makaronus, miltus, sāli, cukuru, garšvielas – pie skapja apakšpuses pieskrūvēt burciņu vākus. Tā efektīvi tiks izmantota vēl viena vertikālā zona.

Uzglabājiet lietas virs ledusskapja

Viena no vietām, kas virtuvēs bieži vien tiek atstāta novārtā, ir ledusskapja augšējā virsma. Ja vien to atļauj griestu augstums, uz ledusskapja novietojiet mantu uzglabāšanas kasti vai arī pie sienas piestipriniet nelielu plauktiņu. Šādā vietā vislabāk uzglabāt traukus un piederumus, kas ikdienā bieži netiek izmantoti.

Izvēlieties saliekamas mēbeles

Maza virtuve var iegūt nebijušu plašumu, ja parastās mēbeles tiek nomainītas uz saliekamajām. Ļoti daudz vietas ietaupīsiet, izvēloties pie sienas stiprināmu galdu un krēslus, kurus iespējams salikt vienu uz otra. Saliekams galds būs praktiski nemanāms, bet, kad jāietur vai jāpagatavo maltīte, to salikt iespējams dažās sekundēs.

Atbrīvo virtuvi no visa liekā

Būsi pārsteigts, redzot, cik daudz vietas atbrīvosies, ja rūpīgi izšķirosi visas virtuvē esošās lietas. Galvenais nosacījums – šim procesam jāpieiet ļoti pragmatiski, atmetot sentimentu par svētkos uzdāvinātajām krūzītēm un servīzēm, kā arī godīgi atbildot uz jautājumu, vai patiešām vajadzīgi trīs zupas kausi vai četri virtuves dēlīši. Regulāri pārskati arī ēdienu krājumus, lai laicīgi atbrīvotos no pārtikas produktiem ar beigušos derīguma termiņu.

Palīdzēt var durvju vai sienas demontāža

Ja esi gatavs nopietnām pārvērtībām un remontdarbiem, laba ideja ir virtuvi apvienot ar dzīvojamo istabu. Šāds risinājums ir ļoti iecienīts, jo ieguvums ir jūtams uzreiz divās telpās – gatavošana virtuvē būs krietni ērtāka, sadzīves tehniku būs ērtāk lietot, bet viesistaba ne tikai vizuāli, bet arī faktiski kļūs plašāka. Ja mazas virtuves interjers to atļauj, virtuves un istabas zonu varat nodalīt ar nelielu leti, kas pilda gatavošanas virsmas un galda funkciju.

Pirms šādas pārbūves veikšanas obligāti noskaidro, vai tā ir atļauta, un saskaņo veicamo remontu attiecīgajās institūcijās. Savukārt, ja tik krasām pārvērtībām neesi gatavs, palīdzēs arī durvju ailas palielināšana vai vismaz atbrīvošanās no virtuves durvīm.

Ja vēlies ienest pavasara pārmaiņas ne vien virtuvē, bet arī guļamistabā – dodieties uz Banknote blogu un izlasi rakstu: Guļamistabas dizains, kas patiks teju ikvienam: pieci piemēri!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.