Menu
 

Veselīgs, viegls un dabai draudzīgs grila sezonas ēdiens – sojšliks

  • Autors:  Laura Bagātā, SIA "Maxima Latvija" pārstāve
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Laikā, kad siltais laiks mūs lutina, nereti ikviens no mums ēdienreizes un dažādas uzkodas vēlas padarīt vieglākas, veselīgākas, mazāk laikietilpīgas, bet vienlaikus arī tikpat gardas. “Maxima Latvija” kopā ar programmu "Augi & Draugi" aicina ielūkoties augu valsts šašlika jeb sojšlika (sojas šašlika) aizkulisēs.

Kas ir sojas šašliks?

Sojšliks ir jau tradicionālā gaļas šašlika alternatīva, kas gatavota no sojas un kuru īpaši novērtēs iedzīvotāji, kuri ikdienā lieto veģetāru vai vegānisku uzturu vai arī vēlas samazināt gaļas patēriņu. Tas ir bagātīgs proteīna avots, kuru var lieliski izmantot kā alternatīvu gaļas grila ēdieniem un ļoti vienkārši un ātri pagatavot uz grila vai cepeškrāsnī – tādējādi sava grila sezonu vari baudīt kā zem klajas debess ārā, tā arī savas virtuves iekštelpās. Sojšlika sagatavošanā viens no nozīmīgākajiem posmiem ir sojas gabaliņu apvārīšana garšvielām un sālī bagātinātā ūdenī, pēc tam liekā šķidruma nospiešanā un apcepšanā. Kā pēdējais solis, lai sojšliks būtu gatavs cepšanai ir marinādes sagatavošana.

Kas ir soja, un kādēļ tā ir vērtīga cilvēka organismam?

Sojas šašliks ir veidots no sojas pupām un ir viens no pākšaugu veidiem. Sojas pupas ir vienīgais augu valsts produkts, kura sastāvā ir visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes, tas ir bagātīgs proteīna avots, kā arī tās satur B grupas vitamīnus un dažādas minerālvielas. Piemēram, sojā saturošās minerālvielas, kā dzelzs, nodrošina audu apgādi ar skābekli un veicina normālu imūnsistēmas darbību, cinks – piedalās daudzās bioķīmiskās reakcijās, stabilizē olbaltumvielu struktūru un ir nepieciešams hormonu sintēzei. Savukārt kalcijs nodrošina veselīgu kaulu un zobu veidošanos, muskuļu darbību un asins recēšanu. Uzturā ieteicams iekļaut soju, kas nav ģenētiski modificēta*.

Protams, uzņemot augu valsts produktus iespējams uzņemt ne tikai ķermenim nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, bet arī rūpēties par ilgtspēju un apkārtējo vidi – samazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumu, gaļas patēriņu un veicināt ilgtspējīgu vidi mums apkārt. Augu valsts proteīna avoti ir dabai daudzkārt draudzīgāki par dzīvnieku produktiem to īsākās ražošanas ķēdes dēļ. Piemēram, izvēloties sojšliku tradicionālā šašlika vietā, vienā ēdienreizē ietaupām ne tikai vairākus kilogramus siltumnīcefekta gāzu, bet arī tūkstošiem litru ūdens.

Ko ņemt vērā, gatavojot sojas šašliku?

Nav noslēpums – ja iedomājamies par šašliku, tad viena no domām, kas nāk prātā, ir tā pagatavošanai nepieciešamais laiks, lai tā būtu sulīga un mutē kūstoša. Atšķirībā no gaļas sojšlika pagatavošanas laiks ir ievērojami mazāks. Lai garšu buķete būtu bagātāka, nepieciešams sojas šašliku cept uz oglēm un sagaidīt karamelizāciju, kad sojšliks kļūst brūngans. Savukārt, ja sojas šašliku cep cepeškrāsnī, tad cepšanas laiks ir atkarīgs no daudzuma – gatavojat nelielam cilvēku skaitam, sojšlika pagatavošana aizņem aptuveni 15 min. pie 180°C temperatūras.

*Veselības ministrija. Veselīga uztura ieteikumi veģetāriešiem: https://www.vm.gov.lv/lv/media/3727/download

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.