Menu
 

Septiņi profesionāli ieteikumi, kā izveidot skaistu piemājas mauriņu Apriņķis.lv

  • Autors:  Dace Laiva, "Skaisto Dārzu Darbnīcas" ainavu arhitekte; tīrīšanas iekārtu ražotājs "Kärcher"
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Dārza iekopšana un ikdienas dārza darbi Latvijā ir kļuvuši par jaunu hobiju, kas kalpo ne tikai kā fiziska aktivitāte un izkustēšanās, bet arī kā patvērums un sava veida meditācija. Vasaras sākumā dārzos īpaša uzmanība tiek pievērsta zālāju iekopšanai. Pētījumu aģentūras "Norstat" un tīrīšanas iekārtu ražotāja "Kärcher" veiktās aptaujas rezultāti parāda, ka 72% dārzkopju to norāda kā galveno dārza darbu vasarā. Tikai pēc tam seko dobju ravēšana, zāliena un dobju laistīšana, siltumnīcas darbi, kā arī krūmu apgriešana, t.sk. dzīvžogu veidošana.

Lai arī zāliena kopšana šķiet vienkāršākais dārza darbs, ir vairāki pamata nosacījumi, kas jāņem vērā, lai zāliens tiešām sagādātu prieku un atbilstu saimnieku vajadzībām un gaumei. Pētījumā 42% dārzu īpašnieku atzīst, ka zāli pļauj reizi divās nedēļas, nedaudz vairāk nekā trešdaļa respondentu zāli pļauj reizi nedēļā, tikai 2% ir zālāja kopšanas izteikti fani un zāli pļauj trīs reizes nedēļā.

1.Labs mauriņš sākas jau pirms zāles

Ilgstoši laba zāliena kvalitāte atkarīga no augsnes ielabošanas un sagatavošanas tā ierīkošanas laikā. Netaupiet uz augsnes sagatavošanu un kvalitāti, tas attaisnosies daudzu gadu garumā. Jau plānojot dārzu, izvairieties no grūti pļaujamām vietām, piemēram, teritorijām gar ēku sienām vai apkārt daudziem vientuļiem augiem dārzā. Jo mazāka ir dārza teritorija, jo rūpīgāk jāpārdomā tās plānojums, savas vēlmes un vajadzības.

2.Jāpļauj regulāri

Pirmkārt, jāsaprot, kādu zālienu vai zālāju vēlaties redzēt un iekopt. Visvairāk darba prasīs intensīvi kopts zāliens jeb mauriņš. Tā ir mākslīgi veidota augu sabiedrība, kas sastāv no stiebrzālēm. Intensīvi kopts zāliens ļoti regulāri jāpļauj, tā zāles stiebru ieteicamais garums ir 3-7 cm. Regulāri koptu dārzu būs vieglāk uzturēt, tas prasīs mazāk laika un spēka. Arī augi šādā, regulāri aprūpētā dārzā jutīsies daudz labāk.

3.Zālei jāļauj arī augt

Ja vēlaties iegūt un uzturēt skaistu zālienu – ik reizi to pļaujot, nedrīkst nopļaut vairāk nekā 1/3 no zāles stiebru garuma. Lielākā kļūda zāliena kopšanā ir reta un zema zāliena pļaušana. Šādi rīkojoties, ātri vien iegūsiet sliktas kvalitātes zālienu.

4.Nopļauto zāli var arī nesavākt

Regulāri pļaujot un ievērojot pļautās zāles garumu, nopļautais zāliens nav jāsavāc. Nopļautie zāles stiebri saulītē ātri izžūst un nekādus bojājumus zālienam nenodara.

5.Darbus atvieglo pareiza instrumentu izvēle

Mazos dārzos piemērotākais instruments pļaušanai būs rokas pļaujmašīna. Taču kārtīgam saimniekam vienmēr būs noderīgi vairāki instrumenti: pļaujmašīna lielām zāliena platībām, trimmeris vai motorizētas šķēres appļaušanai gar dobēm, gar koku stumbriem, akmeņiem.

6.Neaizmirsti par mēslošanu un citiem darbiem

Intensīvi pļaujot zālienu, tas patērē ļoti daudz barības vielu, jo nepieciešams spēks atkal ataugt. Tādēļ zāliens regulāri jāmēslo, vismaz reizi sezonā jāveic aerācija un zāliena nogrābšana, lai atbrīvotos no sūnas un starpslāņa, kas veidojas no atmirušajiem zāles stiebriem. Tāpat no zāliena jāizravē nezāles, lai tās nepārņemtu zaļo paklāju.

7.Pļavas tipa zāliens prasa citu pieeju

Ja vēlaties dabai tuvāku zālienu, tad tajā iederēsies arī kādi zemi ziedaugi un platlapji, ko intensīvi koptā mauriņā mēs uzskatītu par nezālēm. Šādu zālienu līdzenā vietā var iekopt, sākot pļaut esošo zāli. Pļaujot izzudīs tās augu sugas, kas nespēs paciest pļaušanu, piemēram, gārsas, paliks stiebrzāles un zemie platlapji, piemēram, ceļtekas, baltais āboliņš, ceļmallapas, pienenes, mārpuķītes un citi augi. Šāds zāliens var būt retāk un augstāk pļauts, tam var ļaut ziedēt.

Pļavas tipa zāliens, kurā kopā ar stiebrzālēm aug arī pļavu puķes, būs reti pļaujams (1-2 reizes sezonā). Pirmā pļaušana būs vasaras otrajā pusē, kad ziedaugi būs noziedējuši un izbēruši sēklas zemē, lai augtu un uzziedētu arī nākamajā gadā. Pļaušana ieteicama sausā laikā, nopļauto zāli atstājot nesavāktu 2-3 dienas, lai augi izžūst un izbirst sēklas. Pēc tam pļautais ir jānovāc.

Šāda zālāja nopļaušanai būs nepieciešama izkapts, trimmeris vai varbūt pat traktors ar pļaujmašīnu (atkarīgs no platības), jo zāle var būt vairāk nekā pusmetru augsta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.