Menu
 

Biežākās kļūdas matu kopšanā un noderīgi padomi Apriņķis.lv

  • Autors:  Alena Brīvlauka, “BENU Aptiekas” farmaceita asistente, kosmētiķe
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vasaras spožā saule un mainīgais, reizēm ļoti karstais laiks var sausināt mūsu matus. Ir svarīgi par matu aizsardzību un pareizu kopšanu padomāt jau laikus, nesagaidot kādas negatīvas pārmaiņas. Kā pareizi kopt matus ikdienā, kādas ir biežākās kļūdas matu kopšanas produktu izvēlē un kam pievērst uzmanību tieši vasarā?

Matu kopšanas pamatā ir trīs galvenie soļi: mazgāšana, kondicionēšana un barošana jeb papildu kopšana.

Pirmais solis – matu mazgāšana. Matu šampūna galvenais uzdevums ir matu un galvas ādas attīrīšana. Īpaši ārstējošu vai kā citādi matus ietekmējošu efektu no šampūna gaidīt nevajadzētu. Taču kā izvēlēties matu kopšanai vispiemērotāko šampūnu? Var balstīties uz savu pozitīvo pieredzi un izvēlēties produktu no jau iemīļotas kolekcijas, taču var arī iet citu ceļu un, izvērtējot matu struktūru un pašreizējo stāvokli, iegādāties šampūnu no jaunas, vēl neizmēģinātas, kolekcijas.

Proti, ja mati ir smalki un plāni, izvēlieties šampūnu smalkiem matiem – tam būs neliels kuplinošs efekts. Ja mati ir čirkaini un nepaklausīgi – izvēlieties šampūnu ar nogludinošu efektu. Ja mati ir sausi – ar mitrinošu vai barojošu efektu, bet, ja krāsoti vai balināti – šampūnu krāsotiem matiem.

Aptieku piedāvājumā atradīsiet jebkuram matu stāvoklim un struktūrai piemērotus līdzekļus, taču orientēties to plašajā klāstā var šķist pagrūti, tādēļ pēc padoma un ieteikuma allaž varat vērsties pie farmaceitiem vai konsultantiem, kas ar prieku jums palīdzēs.

Vienmēr aktuāls ir jautājums par matu mazgāšanas biežumu: cik bieži un vai bieža matu mazgāšana nekaitēs matiem un galvas ādai? Un atbilde ir – nē, nekaitēs, jo galvenais nosacījums ir mūsu labsajūta. Mati jāmazgā ikreiz, kad nepieciešams, kad tie ir sataukojušies, putekļaini, sasvīduši pēc treniņa vai vienkārši netīri. Atcerieties, ka ūdens, tāpat kā piemērots šampūns, nekaitē matu veselībai un izturībai, kā arī neietekmē to, cik lielā mērā izdalās sebums no matu maisiņiem.

Otrais solis – kondicionieri un balzami. Tie paredzēti matu kutikulu jeb zvīņu nogludināšanai un matu savstarpējās berzes novēršanai, palīdz matiem vienmērīgi atstarot gaismu un nodrošina to zīdaino un mirdzošo izskatu.

Pirms kondicioniera uzklāšanas ieteicams matus nedaudz nosusināt ar dvieli, produktu dažas minūtes paturēt matos, pēc tam izskalot ar nedaudz vēsāku ūdeni, nekā izvēlējāties, matus mazgājot.

Trešais solis – matu un galvas ādas papildu kopšana. Tai izvēlamies maskas un dažādus serumus. To sastāvā ir kolagēns, keratīni, bieži arī zīda proteīni, kas jūtami uzlabo matu izskatu un vienlaikus arī mūsu labsajūtu. Arī šajā gadījumā ir jāizvērtē līdzekļa piemērotība un jāņem vērā lietošanas biežums.

Matu maska nav paredzēta ikdienas lietošanai. Tā lietojama 1-2 reizes nedēļā, un ieklāšanai jāparedz nedaudz vairāk laika nekā kondicionierim. Maska jāieklāj tīros, ar dvieli nosusinātos matos, uzliekot vannas cepurīti un aptinot ar siltu dvieli. Jau pēc 5-10 minūtēm maska siltumā būs “atvērusies” un dāvājusi mūsu matiem solīto efektu.

Biežāk sastopamās kļūdas produktu izvēlē

Vissvarīgākais ir saprast, ko vēlamies iegūt no matu kopšanas līdzekļiem jeb izvērtēt prioritātes. Ja mati ikdienā ir sausi, taču nupat krāsoti, tad pareizā izvēle būs produkti krāsotiem matiem, jo tie palīdzēs labāk aizvērt matu zvīņas, tā iekapsulējot nule uzklāto krāsu. Pēc pāris nedēļām atkal var pāriet uz jau iecienīto šampūnu un kondicionieri sausiem matiem.

Kādu šampūnu izvēlēties, ja mati bieži taukojas, taču to gali ir sausi – taukainiem vai sausiem matiem? Šajā gadījumā īsti piemērots nebūs ne viens, ne otrs. Labāk izvēlēties līdzsvarojošu šampūnu, kas paredzēts taukainām saknēm un sausiem matu galiem.

Joprojām tipiska kļūda ir matu eļļu lietošana ar nolūku matus nogludināt un padarīt spožus. Jā, mati spīdēs, taču efekts būs mānīgs, jo spīdēs tikai eļļa, kas žūstot diemžēl matus pastiprināti sausinās. Turklāt eļļu ļoti viegli pārdozēt – pat daži lieki pilieni var panākt sataukojušos matu efektu.

Matu kopšana atvaļinājumu sezonā un pēc tās

Svarīgāka par matu “glābšanu” pēc vasaras sezonas būtu to savlaicīga aizsardzība, uzsver A. Brīvlauka. Tādēļ, pirmkārt, vasaras saulē pludmalē vai dārzā ir jāvalkā skaistas platmales vai kokvilnas lakatiņi. Ja nevēlaties valkāt galvassegas, izvēlieties kādu izsmidzināmu aizsarglīdzekli tieši matiem. To sastāvā būs arī eļļas, taču tām būs galvenokārt aizsargājošs efekts. Pēc to lietošanas vakarā ieteicams matus izmazgāt.

Ja tomēr mati siltajā sezonā būs kļuvuši sausāki un trauslāki, ieteicams izvēlēties barojošas un mitrinošas maskas un savu galvas rotu palutināt biežāk. Arī uztura bagātinātāji ar jūras izcelsmes proteīniem, aminoskābēm, B grupas vitamīniem un mikroelementiem būs laba izvēle matu veselības un lieliska izskata atjaunošanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.