Menu
 

Padomi zelta rudens baudīšanai pārgājiena laikā

  • Autors:  “Fjällräven”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lai arī dienas kļūst īsākas un laiks paliek vēsāks, zelta rudens ir viens no iecienītākajiem periodiem Latvijas pārgājienu kultūrā. “Fjällräven” eksperti sagatavojuši padomus, kas jāņem vērā, lai rudens pārgājiens būtu pēc iespējas patīkamāks.

Ģērbieties kārtās

Rudenī jābūt gatavam jebkuriem laikapstākļiem, jo pāris stundu laikā silto sauli var nomainīt lietus. Dodoties mežā, ģērbieties kārtās – tādējādi varēsiet novilkt lieko, ja kļūs karsti, un uzvilkt vajadzīgo, ja kļūs auksti. Ja dodaties garākā pārgājienā, tad augstāk pa vidukli uzvelciet trīs kārtas (silta apakšveļa, flīss vai džemperis un jaka), un divas kārtas zem jostasvietas (silta apakšveļa un pārgājienu bikses). Mugursomā ielieciet cepuri, cimdus un lietusmēteli.

Ūdensnecaurlaidīga, ūdeni atgrūdoša un ūdensizturīga jaka nav viens un tas pats

Pārgājienu jakas galvenais uzdevums ir aizsargāt jūs pret ūdeni un vēju. Ņemiet vērā, ka ūdensnecaurlaidīga jaka pasargās tikai no viegla smidzinoša lietus. Nedaudz labāk darbosies ūdeni atgrūdoša jeb hidrofoba jaka, kas rada zināmu šķērsli ūdens pilienu iekļūšanai, veidojot aizsargkārtu uz auduma virsmas. Lietainu laiku pavisam mierīgi varēsiet izbaudīt ūdensizturīgā jakā – tā pasargā pat no stipra lietus, bet tajā pašā laikā laiž cauri gaisu.

Papildu aizsardzību nodrošinās vasks drēbju impregnēšanai

Vasks apģērbu impregnēšanai ne tikai padarīs apģērbu noturīgāku pret laikapstākļiem, bet arī pagarinās to kalpošanas mūžu. Iestājoties rudenim, ar vasku piesūciniet ārējo kārtu – jaku un pārgājienu bikses. No G-1000 auduma izgatavotiem “Fjällräven” produktiem paredzēts “Greenland Wax” ir parafīna un bišu vaska maisījums, un tas ir krietni videi draudzīgāks nekā ķīmiskā apstrāde. Ierīvējiet audumu ar vaska stienīti un pēc tam nostipriniet vasku, izgludinot apģērbu ar karstu gludekli. Lai noņemtu vasku no drēbēm, padarot audumu atkal elpojošu, mazgājiet tās 40 grādos.

Investējiet labos apavos un neaizmirstiet pārgājienu zeķes

Mūsu līdzenajām pārgājienu takām vislabāk ir piemēroti viegli pārgājienu apavi, kas nenoslogo jūsu kājas. Lietainā laikā zābaki ar ērtu iekšzoli un zoli ar reljefainu protektoru nodrošinās labu saķeri un pasargās no paslīdēšanas un nokrišanas. Ne mazāk svarīgas ir kvalitatīvas pārgājienu zeķes – tām, atšķirībā no parastajām zeķēm, ir pastiprināta purngala un papēža zona. Ja vēlaties novērst tulznu veidošanos starp pirkstiem, izvēlaties zeķes ar pirkstiem – tās jūs pasargās par visiem 100%.

Uzkodas piešķirs pārgājienam burvību

Lai pa ceļam nomāktu izsalkumu, uz mežu paņemiet līdzi riekstus, musli batoniņu vai vienkāršu sviestmaizi. Neaizmirstiet arī par termosu ar karstu dzērienu. Uzvārīt kafiju vai tēju brīvā dabā nav īpaši sarežģīti, taču šim nolūkam līdzi būs jāņem gāzes balons un tūristu gāzes plītiņa (lai tas jūs nebiedētu – tā sver ne vairāk kā korķviļķis), sērkociņi un neliels kastrolis. Ar vairumu tūristu plītiņu ūdens uzvārās tikai pāris minūšu laikā.

Plastmasas maisiņi un piparu gāze sniegs jums pārliecības sajūtu

Ievietojiet tālruni, ārējo akumulatoru un visus citus tehnoloģiju brīnumus, kas jums nodrošina savienojumu, atkārtoti noslēdzamā maisiņā, lai pasargātu tos no ūdens. Sērkociņus arī sargājiet no mitruma un lietus. Ja dodaties mežā bez kompānijas un baidāties no savvaļas dzīvniekiem vai agresīviem ciema suņiem, ņemiet līdzi piparu gāzes baloniņu. Visticamāk, jums tas nebūs jāizmanto, taču labāk ir sagatavoties negaidītiem gadījumiem.

Maksimāli izbaudiet mirkli

Neaizmirstiet pašu svarīgāko – izbaudiet pārgājienu! Ieelpojiet svaigo meža gaisu, retāk lietojiet telefonu un pārvietojieties vienā ritmā ar mežu un visu, kas jūs ieskauj. Aukstās sezonas priekšvakarā aktīvā atpūta brīvā dabā ir labākā dāvana imunitātei. Pārgājiens ir ne tikai fiziska slodze ķermenim, bet arī barība prātam un enerģijas lādiņš visam organismam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.