Menu
 

Praktiski ieteikumi, kā gatavot gudri, ietaupot naudu Apriņķis.lv

  • Autors:  Pārtikas un ikdienas interneta preču veikals “Barbora.lv”
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Dārzeņu kāti, lapas, sēklas, augļu mizas ātri un bez sirdsapziņas pārmetumiem ikdienā nonāk miskastē. Tomēr, apgūstot dažus knifus, iespējams pilnībā izmantot visas dārzeņu un augļu daļas un izvairīties no liekas pārtikas un naudas izšķērdēšanas. Pārtikas un ikdienas interneta preču veikals “Barbora.lv” dalās ar idejām, kā vienkārši un gudri uzturā pielietot dārzeņu un augļu daļas, kuras šķiet neierastas maltītes pagatavošanai.

Ķirbju miza un sēklas

Sildoša un garda ķirbju biezzupa ir rudens klasika. Pārsvarā no šīs rudens ogas tiek izmantots tā mīkstums, bet kā ar mizu un sēklām?

  • Pagatavo paštaisītu un gardu ķirbju sēklu uzkodu. Izņemiet ķirbju sēklas, nomazgājiet un labi nosusiniet. Sēkliņas kārtīgi pārkaisiet ar sāli un pipariem vai arī eksperimentējiet ar jaunām garšām – rīvētu cieto sieru un olīveļļu. Ķirbju sēklas cep cepeškrāsnī 170 grādos apmēram 15 minūtes.
  • Ķirbja mizas čipsi. Sagriežot plānās šķēlītēs ķirbja mizu, to pārkaisa ar sāli, asiem pipariem vai čili pārslām, ievieto cepeškrāsnī un cep kamēr gabaliņi kļūst zeltaini brūni.

Lapu dārzeņu stublāji

Kāposti, biešu lapas, dažādi salāti ar cietiem kātiem lielākoties tiek patērēti tikai daļēji, gatavošanas procesā izmantojot tikai lapu daļu. Kā izmantot pārējo?

  • Lapu dārzeņu kātus var pievienot ēdieniem, kuru vārīšana vai sautēšana prasa ilgāku laiku.
  • Šo dārzeņu kātus var tvaicēt vai grilēt. Lielāko daļu lapu zaļumu var pagatavot tieši tāpat kā sparģeļus.

Brokoļu kāti

Neapstrādāti, vārīti vai cepti brokoļi uzturā tiek novērtēti dēļ bagātīgā uzturvielu daudzuma, tieši tāpēc šo mēdz dēvēt par superēdienu. Taču parasti ēdiena pagatavošanā tiek izmantotas tikai brokoļu ziedu daļas, bet kāti, kas veido lielāko dārzeņa svaru, nonāk miskastē.

  • Dārzeņu zupas vai buljona pagatavošanai izmantojiet sasmalcinātus brokoļu kātus – tie lieliski saderēs ar burkāniem, sīpoliem vai kāpostiem.
  • Pasniedzot sautējumu pie vistas ēdieniem, brokoļu kātus var sautēt ar papriku un ziedkāpostu.
  • Plānās strēmelītēs sagrieztus brokoļu kātus var ēst pat neapstrādātus, tāpat kā, piemēram, burkānu strēmelītes, kuras pirms baudīšanas var iemērkt humusā vai ķiploka mērcītē, piešķirot vēl labāku garšu.

Citrona miza

Daudzi nevar iedomāties savu iepirkumu grozu bez svaiga citrona, kura izmantotākā daļa ir sulīgais mīkstums. Tiesa, citrona miziņu vairums iejauc kūkās vai krēmos, taču kā vēl to izmantot, lai nākamreiz būtu jāizmet tikai citrona sēkliņas?

  • Var pagatavot mājās limonādi. Ļoti tīri nomazgātu citronu sagriež ceturtdaļās un izņem kauliņus. Pēc tam citrona ceturtdaļas ar mizu liek blenderī, pievieno dažas saujas ledus un dažas tējkarotes cukura pēc garšas. Visu sablenderē un dzēriens ar intensīvu un atsvaidzinošu garšu ir gatavs.
  • Ja citrona miziņu sagriež strēmelītēs vai mazos gabaliņos un labi nosusina, to var pievienot tējai, piešķirot bagātīgāku papildu aromātu.
  • Sasmalcinot kaltētu citrona miziņu un sajaucot to ar sāli un pipariem, top paštaisīts garšvielu maisījums dažādiem mājās pagatavotiem ēdieniem.

Banāna miza

Patiesība ir skaidra: banāna miza nav garšīga. Taču, pareizi pagatavojot, varēsiet baudīt pat to, neizmetot atkritumos nevienu šī augļa gabaliņu.

  • Banānu miza ar laiku kļūst saldāka. Tāpēc mizu var apcept un pēc tam pievienot, piemēram, smūtijiem, piešķirot tiem banānu garšu un smaržu.
  • Var pagatavot karamelizētu banānu mizu sīrupu. Pannā apcep sagriezto banāna mizu, pievieno trešdaļu glāzes brūnā cukura un pusglāzi ūdens, uzvāra un maisa dažas minūtes, līdz masa kļūst sīrupveidīga. Šāds sīrups ledusskapī var glabāsies līdz 2 nedēļām un kļūs par saldējuma, kūku vai citu desertu gardu piedevu.

Redīsu lapas

Svaigo dārzeņu salātus daudziem patīk izgaršot ar kraukšķīgiem redīsiem, taču lielākā daļa izmanto šī dārzeņa serdi, bet lapas izmet. Redīsu lapas ir ēdamas un tām piemīt īpaša garša, kas ēdienam piešķir jaunu noskaņu. Šīs lapas var izmantot gan neapstrādātas, gan ceptas.

  • Redīsu lapas ir piemērotas makaronu ēdienu bagātināšanai. Turklāt šīs lapas lieliski sader ar parmezāna sieru.
  • Svaigas redīsu lapas labi iederēsies salātos – ar tām var aizstāt spinātus.
  • Sasmalciniet redīsu lapas un izmantojiet tās mājas pesto pagatavošanai.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.