Menu
 

Kā kontrolēt taukainu ādu?

  • Autors:  Katrīna Blumberga, “Apotheka Beauty” kosmētiķe
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Starojoša sejas āda ir ikvienas sievietes sapnis, tāpēc nereti pie pirmā liekā spīduma un taukainuma tiek pielietotas abrazīvas un ādu sausinošas metodes. Biežāk tās pielieto taukainas un kombinētas sejas ādas īpašnieces. Izmantojot šādu pieeju, īslaicīgi tiek panākts matētas ādas izskats, un organisms, saprotot, ka tiek zaudēts ādai nepieciešamais mitrums, saražo papildu sebumu ādas aizsardzībai. Tātad, ar ātru ādas spīdīguma mazināšanu tiek veicināta organisma pretreakcija. Kā saglabāt līdzsvaru un kontrolēt taukainību sejas ādā, vienlaikus nodrošinot starojošas sejas ādas izskatu?

Ar pilnvērtīgu un veselīgu uzturu, regulārām fiziskajām aktivitātēm un pareizu sejas ādas kopšanu var nepietikt, lai āda būtu vesela un starojoša, jo ikdienā saskaramies ar ārējiem faktoriem, kas ietekmē ādas stāvokli – laikapstākļi, vīrusi un baktērijas, piesārņojums, nepiemēroti kosmētikas produkti u.c. faktori. Ārējo faktoru ietekmē āda ātri zaudē mitrumu un sāk plaisāt. Savukārt, plaisās, pat mikroskopiskās, uzkrājas putekļi un sviedri, kā arī baktērijas, tādējādi tiek aizsprostotas poras, var attīstīties alerģiska reakcija un pat veidoties iekaisumi. Uz ādas virsējā slāņa visiem ādas tipiem tauku dziedzeri organiski veido plānu un skābu sebuma kārtu, kura galvenā funkcija ir mitrināt un aizsargāt ādas virskārtu. Lai saglabātu un neizjauktu līdzsvaru dabiskajai sebuma izstrādei, pamata soļi sejas ādas kopšanai paliek nemainīgi: ādas attīrīšana rītos un vakaros, un mitrināšana ar ādas tipam piemērotiem līdzekļiem.

Taukainai un kombinētai ādai ieteicama maiga un rūpīga ādas attīrīšana divas reizes dienā ar kvalitatīvu attīrošu gēlu vai putām, ādas tonizēšana ar toniku un mitrināšana ar serumu un krēmu. Maldīgs ir uzskats, ka sebums un tā veidotais spīdīgums sejas ādā nozīmē, ka āda ir pilnvērtīgi mitrināta. Arī taukainai un kombinētai ādai ir nepieciešama.

Taukainas ādas kontrolei piemērotie ādas kopšanas elementi kosmētikas produktos

Hialuronskābe – būtiska komponente ādas mitrināšanai un elastībai

Tā dabiski izstrādājas organismā jau no dzimšanas brīža un ir sastopama visos ķermeņa orgānos lielā apjomā, bet primāri ādā, acīs un locītavās. Sasniedzot brieduma vecumu, hialuronskābes līmenis organismā samazinās, tādēļ tvirtas un mitrinātas ādas saglabāšanai hialuronskābi ieteicams lietot papildus – iekšķīgi uztura bagātinātāju formā vai ārīgi ar kosmētikas līdzekļu palīdzību. Hialuronskābe piesaista ūdens molekulas un notur tās ādā. Viens grams hialuronskābes vien spēj saistīt līdz pat 1000 miligramiem ūdens. Tāpat tā piedalās brūču dzīšanas procesā, tādējādi efektīvi mazina apsārtumu sejas ādā.

Lietošana: uzklāj hialuronskābi saturošu serumu vai krēmu pēc ādas attīrīšanas uz mitras vai slapjas ādas, tādējādi ūdens kombinācijā ar produktu saglabās papildu mitrumu ādā. Hialuronskābi saturošus produktus var lietot patstāvīgi vai kombinācijā ar citām vielām/produktiem.

Kosmētiskie baltie māli – eļļas absorbēšanai un ādas matēšanai

Kosmētisko balto mālu konsistence ir smalkāka maluma nekā citiem mālu veidiem, tādēļ, izmantojot tos kā attīrošu masku, tie viegli piekļūs ādas problemātiskajām zonām un uzsūks sevī sviedrus, dabīgās eļļas, atbrīvos no uzkrātajiem netīrumiem, kā arī tonizēs ādu, savelkot poras.

Lietošana: baltos mālus sajauc ar ūdeni un uzklāj uz attīrītas ādas. Mālus notur uz ādas līdz 15 minūtēm, neļaujot tiem pilnībā izžūt. Pēc maskas noskalošanas ar siltu ūdeni, āda būs samtaina un matēta, kā arī sausināta, tādēļ pēc maskas noskalošanas ir jāuzklāj mitrinošs vai barojošs krēms.

Glikolskābe – attīra ādu no liekā sebuma un ādas atmirušajām daļiņām, kā arī veicina šūnu atjaunošanos

Glikolskābei ir daudz pozitīvu īpašību, bet jo īpaši spēcīgu iedarbību tā sniegs taukainas ādas kontrolei. Tā veicina ādas sabiezējumu jeb pārragojušos šūnu nolobīšananos, atjauno un nogludina ādas virsējo slāni, normalizē tauku dziedzeru darbību, kā arī savilkšanas procesā samazina poras. Papildus minētajam, tā vienlaikus mitrina ādu, jo, līdzīgi kā hialuronskābe, tā piesaista šūnām ūdeni.

Lietošana: Ādas virsējā slāņa līdzsvara atjaunošanai noderēs maigs pīlings ar glikolskābi (ne biežāk kā divas reizes dienā), atsvaidzināšanai – toniks, bet ikdienas mitrināšanai – krēms.

Niacinamīds – stiprina ādas aizsargbarjeru un samazina sebuma izstrādi organismā

Niacinamīdu pielieto kosmētikas līdzekļos, lai mazinātu sebuma izstrādi, stiprinātu ādas aizsargbarjeru un uzlabotu tās stāvokli, paātrinot ādas virsmas atjaunošanos. Niacinamīdam piemīt relaksējošas un dziedējošas īpašības, un to iekļauj produktu sastāvā Aknes, ekzēmas, rozācijas un citu ādas saslimšanu ārstēšanai.

Lietošana: Visefektīvāk niacinamīdu iespējams uzņemt organismā iekšēji ar pilnvērtīgu uzturu vai papildus ar uztura bagātinātāju palīdzību. Tas atrodams zivīs, olās, pākšaugos, gaļā, graudaugos un citur. Kosmētikas līdzekļu klāstā niacinamīds tiek izmantots sejas un ķermeņa attīrīšanas un mitrināšanas līdzekļos, kā arī matu kopšanas produktos.

Salicilskābe – dziļi attīra poras un samazina izsitumus ādā

Salicilskābe nokļūst dziļi tauku folikulās jeb aizsprostotās porās, kas ir īpaši izteiktas taukaina un kombinēta tipa ādai. Tā, iekļūstot porās, izvelk eļļas, netīrumus un baktērijas. Procesā poras sašaurinās un āda kļūst gludāka.

Lietošana: Salicilskābi saturošus produktus ieteicams uzklāt uz taukainām un aknes skartām, bet ne bojātas ādas zonām. To nedrīkst lietot tuvu acu un mutes zonai vai deguna dobumā, jo var rasties kairinājums. Pēc salicilskābi saturošu produktu lietošanas rūpīgi jānomazgā rokas, lai ar rokām produktu nepārnestu uz acīm, muti vai deguna dobumu.

Ieteikumi, kā kontrolēt taukainu sejas ādu:

Maigi attīrīt sejas ādu divas reizes dienā, rītos un vakaros, ar sejas ādas tipam piemērotiem attīrošajiem līdzekļiem, kuru PH līmenis ir zemāks par 7. Sejas ādas attīrīšanai nedrīkst izmantot rokas ziepes vai dušas želeju, tās sārmainais sastāvs izjauks sejas ādas dabīgo PH līdzsvaru. Veselīga PH līmeņa vērtība ir robežās starp 4 un 7.

Rītos lietot mitrinošu, bet vakaros – barojošu krēmu! Šie produkti nepalielinās taukainību uz ādas virsmas, bet saglabās nepieciešamo mitrumu ādā. Ja taukainai un kombinētai ādai nakts krēmu biezā konsistence ir “par smagu”, tad var izvēlēties augstākas koncentrācijas līdzekļus seruma vai gēla formā.

Izmantot minerālu un fiksējošus pūderus, kuru sastāvā ir silīcijs vai talks. Tas palīdzēs absorbēt liekās eļļas uz ādas virsējā slāņa.

Lietošanai uzturā izvēlēties produktus ar zemāku glikozes līmeni. Pārtikas produkti un dzērieni ar augstu glikozes līmeni var ietekmēt sebuma pastiprinātu veidošanos organismā, tādēļ taukainas vai kombinētas ādas tipam sebuma līmeņa kontroles ietvaros jo īpaši jāpievērš uzmanība uzņemtajam glikozes līmenim dienas laikā. Ieteicams uzturā lietot pākšaugus, svaigos augļus (plūmes, skābie ķirši) un dārzeņus (burkāni, ķirbji, bietes),  pilngraudu produktus (auzu pārslas, rīsu putra, rudzu maize, veseli graudi), liesus piena produktus (kefīrs, biezpiens, siers bez piedevām), riekstus un sēklas.

Hormona kortizola līmeņa mazināšana. Stresa ietekmē kortizola līmenis kāpj, un tiek negatīvi ietekmēta gan fiziskā, gan garīgā veselība. Izrietošās sekas var būt miega traucējumi, svara svārstības, imunitātes samazināšanās, gremošanas trakta traucējumi, kā arī sebuma pārprodukcija organismā. Kortizola mazināšanai ieteicams ēst pilnvērtīgu uzturu, lietot probiotikas un prebiotikas gremošanas sistēmas uzlabošanai, iekļaut regulāras fiziskās aktivitātes ikdienā un parūpēties par imunitātes stiprināšanu ar uztura bagātinātāju palīdzību (C vitamīns, magnijs, cinks).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.