Menu
 

Viedais mājas apgaismojums, kas ietaupa naudu un vairo sirdsmieru Apriņķis.lv

  • Autors:  “Kesko Senukai Latvia” eksperti
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pēdējos gados viedās mājas tehnoloģijas strauji attīstās, tostarp plaši pieejami arī dažādi inovatīvi mājas apgaismojuma risinājumi. Viedais apgaismojums patērē mazāk enerģijas, tāpēc ir draudzīgāks videi un palīdz ietaupīt, vairo sirdsmieru, jo attālinātā vadība ļauj to izslēgt arī pašiem aizmāršīgākajiem un palīdz radīt mājoklī 21. gadsimtam raksturīgu vidi.

Aug interese par ekonomiskiem risinājumiem

Paaugstinoties elektrības cenai, arvien vairāk iedzīvotāju meklē veidus, kā ietaupīt. Tirgū šobrīd pieaug interese par dažādiem ekonomiskiem apgaismojuma risinājumiem, ko iespējams vadīt ar viedtālruņa palīdzību.

Šādu iespēju sniedz viedās LED spuldzes un viedās LED lentes, kas ļauj katru lampu mājoklī padarīt viedu – nav jāmaina apgaismes ķermeņi, tikai jāpielāgo pareizā cokola spuldzes. Ar viedo apgaismojumu iespējams regulēt spuldžu gaismas intensitāti, nokrāsas no silti dzeltenas līdz auksti baltai, mainīt apgaismojuma krāsu vai iestatīt spuldžu darbības laiku, izslēgt vai ieslēgt lampu attālināti pat tad, ja neesat mājās.

Patērē mazāk enerģijas

Viedajā apgaismojumā izmantotās LED spuldzes ir energoefektīvākas, kalpo ilgāk, ir izturīgākas un gaismas kvalitātes ziņā nebūt neatpaliek no citiem apgaismojuma veidiem. Toties efektivitātē tās krietni apsteidz kvēlspuldzes, jo patērē mazāk enerģijas siltuma veidā.

Vidēja līmeņa viedā spuldze kalpo no 15 000 līdz 50 000 stundām, savukārt standarta kvēlspuldzes kalpošanas laiks ir tikai 750–2000 stundu. Tātad, ja apgaismojums mājā tiek ieslēgts vidēji uz 3–4 stundām dienā, viena LED spuldze var kalpot pat 10 gadus, savukārt kvēlspuldze – tikai aptuveni gadu. Tāpēc kvēlspuldžu nomaiņa pret LED spuldzēm ne tikai samazina elektrības rēķinu, bet arī ir daudz ilgtspējīgāks un apkārtējai videi draudzīgāks risinājums.

LED apgaismojums ļauj ietaupīt pat 80% no elektroenerģijas patēriņa – ne velti arvien populārāki kļūst vienmērīgi apgaismoti LED plafoni un lielāka diametra gaismekļi, kas nodrošina jaudīgu, bet ekonomisku apgaismojumu.

Risinājums ne tikai aizmāršīgajiem

Viedais apgaismojums noder ne tikai ikdienas tēriņu samazināšanai, bet arī tad, ja, izejot no mājām, bieži aizmirstat izslēgt gaismas slēdzi. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, šobrīd ir iespējams iestatīt viedo apgaismojumu tā, lai apgaismojums netiktu ieslēgts, ja neviena nav mājās.

Pārī savienotus sensorus var izmantot arī viedā apgaismojuma automatizēšanai. Tādējādi gaisma ieslēgsies automātiski, ja kāds ienāks telpā, pieskarsies skapim vai atvērs durvis. Tas ir īpaši aktuāli vietās, kur parasti gaismu piemirstas izslēgt: vannasistabā, pieliekamajā, ārtelpās.

Uzstādot viedo apgaismojumu mājoklī, ir iespējams izmantot krāsu maiņas gaismas, lai izveidotu dažādus brīdinājumus pēc citu viedās mājas sensoru sūtītajiem signāliem. Piemēram, gaismas var ieprogrammēt tā, lai tās iekrāsotos zilas, ja atgadījusies ūdens noplūde, vai sarkanas, ja kāds atstāj durvis neaizslēgtas vai atvērtas.

Plašākas viedās mājas iespējas

Pēdējā laikā pieaugusi ne tikai viedā apgaismojuma popularitāte vien, pircēji arvien vairāk interesējas arī par citām ierīcēm, kas palīdz taupīt energoresursus, tostarp par viedajām rozetēm jeb viedspraudņiem. Pieslēgtas parastajai elektrības rozetei, tās pārvērš mājoklī esošās ierīces par viedierīcēm, jo ​​kontaktdakšas var vadīt ar mobilo lietotni savā telefonā – ieslēgt vai izslēgt, uzraudzīt elektrības patēriņu. Dažas no tām pat maina krāsu atkarībā no tā, cik daudz enerģijas patērē pievienotā ierīce.

Viedā regulēšana ir pieejama arī LED plafonlampām, kas pēdējā laikā kļūst arvien pieprasītākas. Ar pulti iespējams regulēt lampas krāsu temperatūru no 3000 līdz 6500 kelviniem jeb no silti dzeltenas gaismas līdz dienasgaismai, kā arī apgaismojuma intensitāti jeb gaismas plūsmu. Dzeltenā jeb siltā gaisma ir patīkama un nomierinoša, savukārt baltā jeb dienasgaisma palīdz koncentrēties un rūpīgāk veikt darbus, kam nepieciešama precizitāte un uzmanība. LED plafoni parasti ir integrēta lampa – tas nozīmē, ka LED spuldze jau ir iestrādāta lampas konstrukcijā.

Viegli uzstādīt pašam

Lai uzstādītu viedo apgaismojumu, nav nepieciešama speciālistu palīdzība – to var izdarīt ikviens, kam ir viedtālrunis. Viss, kas jādara, – mobilajā lietotnē jāsavieno viedās spuldzes un gaismas ierīces, rūpīgi izpildot tālruņa ekrānā redzamos norādījumus. Lietotnē ir iespējams arī piešķirt pārvaldības tiesības citiem lietotājiem, lai visi ģimenes locekļi varētu kontrolēt viedo apgaismojumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.