Menu
 

Pudeles interjerā un kurpju kastes piknikā: padomi priekšmetu atkārtotai lietošanai

  • Autors:  Egle Tamelīte, “Samsung” “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā; Laima Kubliņa, “Zaļās jostas” pārstāve
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Gaisa piesārņojums patlaban ir akūta problēma visā pasaulē un ievērojama daļa Eiropas iedzīvotāju dzīvo teritorijās, jo īpaši pilsētās, kur tiek pārsniegti gaisa kvalitātes standarti. Viens no galvenajiem piesārņojuma veicinātājiem ir milzīgais iedzīvotāju preču patēriņš, kā arī līdz ar to saistītā pārmērīgā produktu ražošana. Lai kaut nedaudz samazinātu preču nelietderīgu patēriņu, “Samsung” “Solve for Tomorrow” ideju konkursa eksperti ir apkopojuši piecus interesantus veidus, kā ikviens dažādus priekšmetus var izmantot atkārtoti un izvairīties no dažu jaunu preču iegādes.

Atkārtoti izmantojot dažādus priekšmetus, mēs ne tikai parūpējamies par sava maciņa saturu, bet arī būtiski pasargājam vidi, ietaupot jaunu lietu ražošanai nepieciešamos resursus. Eksperti ir apkopojuši piecus idejas atkārtotai lietu izmantošanai, tomēr šajā ziņā radošums ir neierobežots. Aicinu izmantot kādu no jau piedāvātajiem piemēriem vai izdomāt jaunu veidu, kā lietas izmantot atkārtoti, un dalīties ar draugiem un paziņām, tādā veidā izglītojot citus, kā rīkoties videi draudzīgāk.

Zobu birste universālai tīrīšanai

Zobu birsti iesaka mainīt ik pēc diviem līdz trīs mēnešiem, taču tas nenozīmē, ka to vairs nevar izmantot citu lietu tīrīšanai. Vairums cilvēku mājas uzkopšanā izmanto dažāda veida sūkļus, drānas, putekļu sūcējus u.tml., taču ir vērts padomāt, ka dažreiz visefektīvākais rīks atrodas vannas istabā, pie izlietnes. Izmantotās zobu birstes ir lieliski piemērotas, lai tīrītu plīts virsmu, cepeškrāsni, izlietni, ledusskapi, datora taustiņus, žalūzijas, kā arī citas viegli un ne tik viegli aizsniedzamas vietas.

Turklāt zobu birstes “kaimiņus”, kas arī mīt vannas istabā – zobu pastas tūbiņas, sejas skrubju iesaiņojumus vai krēmu tūbiņas arī varam lietot efektīvāk. Pārgriežot jau šķietami tukšo tūbiņu, var redzēt, ka iekšā vēl ir palicis materiāls, ko varētu turpināt lietot līdz pat divām nedēļām.

Kurpju kaste – lielisks piknika grozs

Dati liecina, ka cilvēki visā pasaulē katru gadu iegādājas no 14 līdz 19 miljardiem apavu pāru, kas nozīmē, ka līdz ar to tiek patērētas teju tikpat daudz kurpju kastes, un, tā rezultātā rodas daudz atkritumu. Pirmkārt jau padomā, vai tev šī kārtējā kaste ir nepieciešama, un, ja nē, atsakies no tās jau veikalā esot. Un ko darīt ar citām kurpju kastēm, lai tās nenonāktu atkritumos? Šīs kastes var izmantot, lai pārvadātu dažādas lietas, piemēram, tās var izmantot kā piknika grozu, kad dodaties izbraucienā ar ģimeni un draugiem.

Vienlaikus kurpju kastes var izmantot dažādu priekšmetu uzglabāšanai. Lai kasti padarītu pievilcīgāku, to var aplīmēt ar dāvanu ietinamo papīru vai auduma gabalu, kā arī pievienot dažādas dekorācijas.

Stikla pudeles, kas nenonāk depozīta sistēmā, kalpos kā lielisks interjera priekšmets

Stikla pudeles sava materiāla un izturības dēļ ir pateicīgas vairākkārtējai izmantošanai. Neatkarīgi no tā, vai pudelē ir bijis kāds dzēriens, tīrīšanas līdzeklis vai jebkurš cits šķidrums, to var lietot vēl ilgi, kā arī mazgāt tik bieži, cik vien nepieciešams (pudeles iekšpuses tīrīšanai lielisks palīgs var būt zobu birste). Tāpat to var krāsot un izdekorēt tā, lai pudele lieliski iederas interjerā. Pudeli var izmantot dažādi – lai uzglabātu ūdeni un jebkuru citu dzērienu vai šķidrumu, kā arī to var pārvērst par vāzi, svečturi vai dekoru.

Šobrīd ir gana daudz stikla, plastmasas un metāla iepakojumu vienības, kurām netiek piemērota depozīta sistēma. Tādēļ, ja tomēr šai tukšajai tarai neizdodas rast radošu pielietojumu mājsaimniecībā atkārtotai lietošanai, der atcerēties, ka šī ir vērtīga otrreizējā izejviela, ko var nodot pārstrādei. Plastmasas un metāla iepakojumu var šķirot konteinerā vieglajam iepakojumam, savukārt stikla taru – mest konteinerā stiklam, iepriekš atdalot no metāla vākiem.

Dušas aizkari var noderēt gan salā, gan remonta laikā

Vecais dušas aizkars būs lielisks palīgs, ja plānojat pārkrāsot sienas. To var izmantot grīdas pārsega vietā, lai izvairītos no remonta laikā radītiem netīrumiem un traipiem. Tāpat to var izmantot kā vējstikla pārsegu automašīnai ziemas mēnešos – izgrieziet dušas aizkaru atbilstoši vējstikla izmēram un piestipriniet to ar magnētiem pie vējstikla metāla rāmja.

Novalkātais apģērbs, dvieļi un gultas veļa – mājas uzkopšanā

Apģērbu, kas vairs nekalpo, lai dotos ikdienas gaitās, var izmantot gan kā drēbes, ko valkāt mājās, gan arī tīrīšanai. T-krekli un citi kokvilnas apģērbi ir mīksti un labi uzsūcoši, tāpēc tie ir lieliski piemēroti grīdu mazgāšanai, stikla noslaucīšanai un citiem uzkopšanas darbiem. To pašu var paveikt arī ar vecajiem dvieļiem un gultas veļu.

Turklāt jāatceras, ka mājsaimniecības darbiem pielietotie vecie kokvilnas apģērba gabali būs krietni videi draudzīgāki par speciāli šim nolūkam iegādātām sintētiskām uzkopšanas lupatiņām, jo to lietošanas un mazgāšanas laikā vidē un notekūdeņos nenonāks mikroplastmasas daļiņas. Sintētiskie tekstilizstrādājumi  katras mazgāšanas laikā zaudē tūkstošiem mikrošķiedras daļiņu, kas līdz ar notekūdeņiem var nonāk dabā, apdraudot dzīvās būtnes un piesārņojot pasaules ūdeņus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.