Menu
 

Foto: Izpētīts laivu maršruts pa Sauso Daugavu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Izpētīts laivu maršruts pa Sauso Daugavu Foto: visit.salaspils.lv

Vienā no oktobra brīvdienām Salaspils novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) sadarbībā ar Ķekavas novada TIC un laivu operatoru “Jenču laivas” aicināja cilvēkus sēsties laivās un doties braucienā pa Sauso Daugavu, apskatot abus upes krastus. Pulcēšanās notika Ķekavas pusē, Dārznieku ielas galā – atpūtas vietā “Murdiņi”, kur izveidota ērta piekļūšanas vieta Sausajai Daugavai.

"Sākot braucienu, pavisam drīz krastā ieraudzījām kuģīti “Dole”, kas tikai apstiprināja to, ka dodamies uz lielāko Daugavas salu. No upes mūsu skatam pavērās Doles sala pavisam citā rakursā, nekā ierasts to redzēt. Pat Doles muižas jumta kore no Daugavas puses izskatījās mazliet citādi. Tas lika mums šaubīties, vai tuvojamies Daugavas muzejam. Pieairējoties tuvāk, šaubas kliedēja eklektisma stila tornītis ar vēja rādītājā redzamu skaitli 1898, kas apzīmē Doles muižas kungu mājas celšanas gadu,"  stāsta pasākuma organizatori.

Laivotāji izkāpa muzeja atpūtas teritorijā ierīkotajā laivu piestātnē un devās izpētīt apkārtni: piemiņas ansambli Doles salas applūdinātajām mājām, brīvdabas zvejnieku sētu “Mellupi”, kā arī lielāko zvejas rīku, ko izmantoja Daugavā, un citus interesantus objektus Doles muižas parkā. Tika iepazīta Daugavas muzeja iekštelpu ekspozīcija, kas interaktīvā veidā stāsta par vēstures procesiem un notikumiem, kas apvij Daugavu, savukārt nesen atklātajā izstādē “Abi krasti" var uzzināt par trīs lielajām pilsētām un 18 novadiem, kas atrodas Daugavas krastos. Izstāde būs apskatāma līdz pat 2019. gada jūnijam, informē brauciena rīkotāji.

"Turpinot laivošanu pa Sauso Daugavu, secinājām, ka tā nemaz tik sausa nav. Tā ir izbraucama ar kajakiem, smailītēm un kanoe laivām arī šādā nokrišņiem trūcīgā periodā. Ja vēlies izbraukt šauro upes posmu, kas atdala neapdzīvoto salu Baltsēkli, drīz pēc Daugavas muzeja laivu piestātnes jāturas tuvāk labajam upes krastam un jāatrod īstā “iebrauktuve”. Daugavas labajā krastā iepretim Baltsēkļa tālākajam galam atrodas Solāžu skansts, no kuras paveras skaisti skati uz Daugavu, pieejamas piknika vietas. Atrašanās šajā teritorijā jāsaskaņo ar “Vējiņu” māju saimniekiem pa tālr. 28306416," norāda organizatori.

"Braucienam virzoties uz Rīgas pusi, abos upes krastos paveras skati uz skaistām un sakoptām privātmājām, piestātnēm ar laivām un nelieliem kuģīšiem. [Tad] kļūst redzama Ķengaraga promenāde un Rīgas torņi."

Laivu brauciens tika noslēgts netālu no Katlakalna baznīcas, kas ir vienīgā apaļā luterāņu baznīca Latvijā. Kā atzīmē brauciena rīkotāji, apskates vērts ir arī dendroloģiskais dārzs, kas ieskauj baznīcu. Šeit aug vairāk nekā 320 dažādu sugu koku un krūmu.

Maršruta kopējais garums ir apmēram 11 km, ko laivotāji pieveica aptuveni četrās stundās, nesteidzīgi piestājot interesantākajās apskates vietās. Maršruts ir piemērots arī ģimenēm ar bērniem, vēsta pasākuma organizatori.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.