Menu
 

Interjera dizaineres padomi svētku noskaņas radīšanai darbavietā

  • Autors:  Linda Ribaka-Orlova, “IKEA” Biznesa klientu apkalpošanas nodaļas interjera dizainere
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Darbā cilvēki pavada gana daudz laika, tāpēc arī darbavietas ir vērts izrotāt svētkiem, lai svētku noskaņa var priecēt gan darbiniekus, gan apmeklētājus. Pievilcīgi un gaumīgi iekārtota vide, it īpaši svētku periodā, ne tikai vairo darbinieku apmierinātību un iesaisti uzņēmuma procesos, bet arī piesaista klientus.

Klientu apkalpošanas zonas specifika

Uzņēmumos, kas nodarbojas ar klientu apkalpošanu, reģistratūra ir uzņēmuma vizītkarte, ko vispirms ierauga klienti, piegādāji, iespējamie sadarbības partneri, un vieta, kur diendienā uzturas paši darbinieki. Novērots, ka publiskajā sektorā reģistratūras mēdz būt nemājīgas un bezpersoniskas. Bieži vien to var skaidrot ar faktu, ka šāda tipa telpām jābūt pēc iespējas universālām un viegli kopjamām, jo ikdienā tās uzņem lielu cilvēku skaitu. Jauki, ja tomēr svētku laikā arī koplietošanas telpas kļūst mājīgākas, lai tajās ir patīkami uzturēties kā darbiniekiem, tā apmeklētajiem.

Rotājot svētku noskaņās uzņēmuma reģistratūru vai klientu apkalpošanas zonu, noteikti jāņem vērā gan apmeklētāju plūsma, gan arī darbinieku vajadzības. Īpaši jāpiedomā, lai rotājumi un to iespējamā ņirboņa nekaitinātu klientus un netraucētu darbiniekiem veikt viņu ikdienas pienākumus.

Gada tumšāko un aukstāko periodu noteikti var padarīt līksmāku un svētku noskaņu radīt, izvietojot logos gaismekļus. Tāpat uz palodzes var radīt Ziemassvētku pasakas cienīgu ainu ar LED lampiņām, mazām, dekoratīvām eglītēm un citiem rotājumiem. Ja iespējams, rotājumi var nokarāties arī no griestiem.

Varbūt kādā telpas galā var atvēlēt vietu Ziemassvētku foto stūrītim – tajā droši var izpausties ar rotājumiem un sezonāliem interjera priekšmetiem. Ja vietas ir gana, novieto vairākas Ziemassvētku eglītes un izveido rūķu pasaku mežu. Mājīguma radīšanai noderēs paklājs, soliņš vai atpūtas krēsls – relaksētas sajūtas veicināšanai. Arī foto stūrīti noteikti var izgaismot ar LED lampiņām.

Kafejnīca, kas aicināt aicina tajā iegriezties

Diezgan ierasta veikalu un kafejnīcu prakse ir izrotāt tikai skatlogu, iekšpusē nekādu svētku atmosfēru neradot, vai tieši otrādi – visus akcentus izvietot telpās, kamēr no ārpuses par skaisto iekārtojumu nekas neliecina. Svētkos ir svarīgi parūpēties gan par skatlogu noformēju, jo tā var piesaistīt klientu uzmanību un pat rosināt viņus iegriezties, gan par svētku atmosfēru iekštelpās, lai tur atrasties būtu omulīgi un patīkami.

Visvienkāršākais paņēmiens ir Ziemassvētku lampiņas – tās rada jauku noskaņu telpās, bet ir redzamas arī no ārpuses. Ja izmanto LED spuldzīšu virtenes, par elektrības rēķinu nav jāraizējas – enerģijas patēriņš būs patiešām neliels, jo LED spuldzes salīdzinājumā ar kvēlspuldzēm ir ļoti energoefektīvas. Piemēram, “IKEA” ikoniskajam zvaigznes formas “STRÅLA” abažūram izvēloties LED spuldzi, pirkums būs ilgtspējīgs un ekonomisks. Parasta 250 lūmenu LED spuldze, pat ieslēgta visu diennakti, patērēs tikai 1,31 kWh mēnesī. Elektrības rēķinā tie būs tikai daži desmiti eiro centu atkarībā no elektroenerģijas piegādātāja tarifa.

Rotājot uzņēmuma telpas, svarīgi dekorus saskaņot ar interjera stilu un ar tur jau esošajiem elementiem. Svētku noformējumā vēlams izmantot uzņēmuma krāsas vai rotājumus pieskaņot telpā dominējošajiem toņiem. Veiksmīgs Ziemassvētku noformējums ir tāds, kurā ņemta vērā telpās valdošā atmosfēra un izvēlēti tādi rotājumi, kas dabiski iekļaujas un saskan ar interjeru.

Pirms ņem kāpnes, sauc palīgus un ķeries pie rotāšanas, apskati un izvērtē, kādas krāsas telpā dominē. Ja kafejnīcā ir ķieģeļu vai guļbaļķu sienas vai metāla sijas, arī rotājumu krāsām jābūt vienkāršām. Droši var izvēlēties tradicionālās Ziemassvētku krāsas – sarkanu, zaļu un baltu. Šīs krāsas lieliski sader ar ķieģeļu sienām un koku un rada svētkiem atbilstošu atmosfēru.

Sagādā un uz galdiem izvieto tematiskus interjera priekšmetus un piederumus: LED lampiņas vai virtenes ar atkārtoti lādējamām baterijām, galda celiņus un paliktņus, šķīvjus ar Ziemassvētku rakstiem un citus jaukus dekorus. Kafejnīcās ļaudis nāk ne tikai ieturēt ikdienišķu maltīti, bet arī atzīmēt dzimšanas dienas vai svētkus darba kolektīva kompānijā.

Ziemassvētki biroja telpās

Uzņēmuma telpas atspoguļo paša uzņēmuma būtību. Ziemassvētku rotājumus galu galā var radīt darbinieki paši savām rokām, to īstenojot kā komandas saliedēšanas pasākumu. Darbinieki var kopīgi pieņemt lēmumu, kādu Ziemassvētku vēstījumu uzņēmums vēlas akcentēt. Kopīgiem spēkiem var ne tikai izstrādāt konceptu un plānot, bet arī praktiski darboties un izdekorēt telpas. Tas uz laiku novirzīs domas no ikdienas darbiem un ļaus kopīgi pavadīt laiku citādākā atmosfērā nekā ierasts. Turklāt pašu darba augļi vienmēr ir saldāki un vairāk novērtēti.

Ja darba kolektīvā nolemj biroja telpas rotāt pašu spēkiem, kādam jāuzņemas vadošā loma rotājumu krāsu un stila izvēlē, lai gala rezultāts būtu saskaņots un gaumīgs. Labs paņēmiens ir rotājumu grupēšana. Ko tas nozīmē? Izvietojot interjera priekšmetus, piemēram, uz galda, nepietiek atsevišķi nolikt svečturi vai sveci, rūķi un kādu telpaugu, bet gan visi šie elementi ir jāgrupē, piemēram, uz paplātes vai vainaga iekšpusē.

Mājīgu un pievilcīgu svētku noformējumu var radīt uz kāda krēsla novietojot mīkstu spilvendrānu, rakstainu pledu vai mākslīgās ādas paklājiņu. Birojos parasti izrotā tikai atsevišķas zonas, tāpēc īpaši svarīgi, lai dekori ir efektīgi un savstarpēji saskaņoti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.