Menu
 

Vai augu izcelsmes ēdiens var būt garšīgs Apriņķis.lv

  • Autors:  Lizete Puga, uztura speciāliste; Jeļena Siņicina, “IKEA Latvija” virtuves vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Kraukšķīgie tako ar sulīgu pildījumu, krēmzupas un silts, pikants karijs – tie ir tikai daži no augu valsts ēdieniem, kas ir garšīgi un viegli pagatavojami. Vegāniskajā janvārī jeb Veganuary katru gadu cilvēki tiek mudināti savā ikdienas uzturā iekļaut vairāk augu valsts produktus. Vairāk augu izcelsmes pārtikas produktu iekļaušana ikdienas uzturā var ne tikai būtiski samazināt ietekmi uz vidi, bet arī ir laba un veselīga alternatīva, kā dažādot ikdienas uzturu.

Izmantojot uzturā vairāk augu izcelsmes produktu, un šeit es nekādā gadījumā pat nerunāju par pilnīgu vai galīgu atteikšanos no dzīvnieku valsts produktiem, ir iespējams uzlabot sirds un asinsvadu veselību, veicināt gremošanas procesus un uzlabot gremošanas trakta veselību, kā arī samazināt aptaukošanās risku. Taču ir būtiski augu izcelsmes produktus lietot gudri un ar izpratni. Diemžēl Latvijas iedzīvotāji uzturā lieto salīdzinoši maz augu valsts produktu. Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību savai ikdienas ēdienkartei – vai tajā ir iekļauti svaigi augļi un dārzeņi (vismaz 5 porcijas). Veselīgāks ieradums ir starp ēdienreizēm kā uzkodu izvēlēties augļus.

Pozitīvā lieta augu izcelsmes uzturā ir daudzveidība. Mēs bieži lietojam un gatavojam maltītes, izvēloties tikai vien pāris lietas savā ikdienas uzturā. Iemesls ir aizņemtais grafiks, citu ģimenes locekļu vēlmes un mūsu rutīna. Pārskatiet savus uztura paradumus un izvērtējiet, vai ir iespēja gaļu aizstāt arī ar augu valsts produktiem, piemēram, riekstiem, sēklām, pupiņām vai sojas produktiem. Katram pamatēdienam pievienojiet svaigus vai termiski pagatavotus dārzeņus, augļus vai ogas. Uzkodām bieži izvēlieties svaigus, žāvētus augļus, riekstus, pupiņas vai graudaugu uzkodas.

Es šo jautājumu esmu dzirdējusi ne vienu reizi vien – vai augu valsts ēdiens var būt garšīgs? Un mana atbilde vienmēr ir – jā! Un nav jābūt profesionālam šefpavāram, lai mājās pagatavotu garšīgas maltītes. Mums vajadzētu censties iekļaut mūsu uzturā vairāk augu valsts produktus, sniedzot ieguldījumu gan mūsu planētas nākotnei, gan veselībai. Tāpēc arī mēs, “IKEA”, vēlamies piedāvāt ilgtspējīgākas un videi draudzīgākas izvēles, vienlaikus parādot, ka augu izcelsmes pārtika var būt patiešām garšīga, par pieņemamu cenu un viegli pagatavojama.

Meklējot atbilstošākās sastāvdaļas, ieteicams izmēģināt ikoniskās un garšīgās alternatīvas no “IKEA” tradicionālā zviedru gaļas bumbiņu sortimenta, proti ne tikai dārzeņu, bet arī augu bumbiņas. Augu bumbiņas garšo kā gaļas bumbiņas un ir tikpat sulīgas, bet augu maltā masa, kas ražota no zirņu olbaltumvielām, būs alternatīva parastajai maltajai gaļai un būs lieliska burgeru, čili vai mērču sastāvdaļa. Tāpat, piemēram, ir pieejami jau pagatavoti dārzeņu hotdogi, kurus iespējams vienkārši un viegli pagatavot mājās. Viens no nesenajiem augu izcelsmes produktu klāsta papildinājumiem ir maciņam draudzīgie auzu dzērieni – tiem pieejamas trīs garšas, tostarp auzu dzēriens ar šokolādi un versija arī kafijas cienītājiem.

Vienmēr ir iespēja izmēģināt un nogaršot augu valsts ēdienus, tāpēc IKEA dalās ar garšīgām alternatīvām:

Dārzeņu karijs ar augu bumbiņām

Sastāvdaļas (5 personām): 350 g kartupeļi (jeb aptuveni 2 gab.), 1 burkāns , 300 g jeb 1/2 ziedkāposta, 1 sīpols, ķiploks (2 daiviņas), 100 g konservēti turku zirņi jeb aunu zirņi, 100 g zaļie zirnīši , 1-2 saujas spinātu lapu, 500 g “IKEA Huvudroll” augu bumbiņas, 3 ēd. k. augu eļļa, 230 g konservēti tomāti, 100 ml dārzeņu buljons vai ūdens, sāls – pēc garšas, citronu sula – pēc garšas, ūdens dārzeņu vārīšanai, garšvielas – 1 ēd. k. karija pulveris, 1/2 ēd. k. “Garam masala” garšviela, 1 tējk. kurkuma. Padoms: karija pulvera, kurkuma un “Garam masala” garšvielu vietā var izmantot karija kopējo garšvielu.

Pagatavošana

Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež lielos gabalos. Ziedkāpostu sadala mazākos gabalos. Dārzeņus liek katliņā un novāra ūdenī līdz tie ir gandrīz gatavi (gatavības pakāpe – orientējoši 75%).

Sīpolus un ķiplokus sakapā, uzkarsē pannu un sautē augu eļļā. Cep līdz tie ir pilnīgi gatavi. Pievieno garšvielas un sautē uz lēnas uguns aptuveni 1 min. Masa nepārtraukti jāuzmana un ik pa laikam jāapmaisa, lai tā nepiedeg.

Pievieno konservētus tomātus, ūdeni vai buljonu un vāra 2-3 minūtes. Pēc tam pievieno novārītus dārzeņus un zirņus. Sautē apmēram 10 min. līdz dārzeņi ir pilnībā gatavi.

Pašās beigās pievieno atkausētas augu bumbiņas, spinātu lapas, sāli un citrona sulu pēc garšas. Visu sautē 5 min. Pasniedz ar rīsiem, kuskusu vai bulguru.

Vegāniskie tako “IKEA” stilā

Sastāvdaļas (5 personām): 750 g “Världsklok” augu maltā masa, 2 tējk. tako garšviela vai “Tandoori” garšvielu maisījums, 150 g sīpols, ķiploks (4 vidēja izmēra daiviņas), cepamā eļļa cepšanai.

Citas sastāvdaļas (rekomendējamas): 480 g vai 2 iepakojumi “Gräddat” mīksta plānā maize, 100 g “Sylt Lingon” brūkleņu ievārījums, 100 g vai 1 iepakojums “Rostad Lök” grauzdēti sīpoli, 100 g konservēta kukurūza, 100 g sojas pupiņas (edamame pupiņas), 50 g zaļie salāti (rukola, frillice salāti vai līdzīgi), 2 tomāti, 2 laimi, 2 avokado, 100 g salsa ar vēlamo asuma līmeni, 100 g vegāniskais siers (sarīvēts).

Pagatavošana

Sīpolu un ķiploku sagriež mazos gabaliņos. Palielā pannā uzkarsē eļļu. Sagrieztos sīpolus un ķiplokus cep lielā daudzumā eļļas, līdz tie ir caurspīdīgi. Pievieno saldētu “Världsklok” augu malto masu un iecienītākās  garšvielas vai garšvielu maisījumu. Samaisa un kārtīgi apcep, līdz augu maltā masa ieguvusi skaistu krāsu un labi izcepusies (apmēram 10 min).

Plāno maizi sagriež vēlamajā izmērā. Ja vēlaties kraukšķīgus tako, grauzdējiet maizi cepeškrāsnī 180°C divas līdz trīs minūtes. Apgrauzdēto maizi var salocīt vēlamajā formā un savu formu tā saglabās arī pēc atdzišanas. Tomātus sagriež gabaliņos, izņem sēklas un sagriež tomātu daiviņas mazos kubiņos. Laimu sagriež laimu ceturtdaļās, bet avokado –kubiņos. Sagrieztos avokado apslaka ar laima sulu, lai avokado neapbrūnētu.

Novieto visas sastāvdaļas pusdienu galda vidū, lai ikviens pats varētu salikt savus tako. Gatavos tako var arī apcept cepeškrāsnī 200°C divas līdz trīs minūtes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.