Menu
 

Aprīļa sākumā Latvijā notiks Putnu dienu pasākumi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Selga Bērziņa Foto - Selga Bērziņa

Aprīļa pirmajā nedēļas nogalē, 1. un 2. aprīlī, Latvijas Ornitoloģijas biedrības virsvadībā norisināsies Putnu dienas. Programmā paredzēti vairāk nekā trīsdesmit pasākumi, tostarp putnu vērošanas pārgājieni, veloekskursijas, pūču klausīšanās, putnu būrīšu darbnīcas, izstādes, lekcijas un citas tematiskas aktivitātes dažādās vietās Latvijā.

“Aprīlis ir laiks, kad norisinās gājputnu pavasara migrācija un kad daba kļūst aizvien skaļāka, putnu balsīm bagātīgāka. Šis ir īstais brīdis, lai, ņemot rokā putnu noteicēju, dotos dabā ieraudzīt putnus un censties tos atpazīt. Ja pašam tas vēl nesokas tik raiti, Putnu dienas ir piemērota iespēja to izmēģināt kopā ar pieredzējušākiem putnu vērotājiem,” stāsta Putnu dienu 2023 koordinatore Agnese Gaile.

“Putnu vērotāji, tāpat kā putnu sugas, ir dažādi. Veidojot Putnu dienu pasākumu karti, vēlamies, lai katrs tajā var atrast sev piemērotāko putnu iepazīšanas aktivitāti, turklāt dažādās Latvijas vietās, ne tikai Rīgas apkaimē.” A.Gaile mudina jau laikus ierakstīt savā plānotājā iecerēto pasākumu un nepieciešamības gadījumā pieteikties tam, jo dažiem pasākumiem vietu skaits ir ierobežots.

Vairāki Putnu dienu pasākumi plānoti arī Pierīgā. Ķemeru Nacionālajā parkā 31.martā plkst.19.00-22.00 paredzēts pūču klausīšanās vakars un 1.aprīlī plkst.10.00-15.00 putnu vērošana Kaņiera putnu tornī. Putnu vērot varēs arī 1.aprīlī plkst.7.00-18.00 Babītes ezerā, atpūras vietā “Remesi”. Detalizēts Putnu dienu 2023 pasākumu kalendārs ir pieejams šeit, savukārt pasākumu norises vietu karte, kas tiek papildināta ar jaunām aktivitātēm, ir pieejama šeit.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ne vien vērot putnus, bet arī ziņot par saviem novērojumiem, tā sniedzot ieguldījumu sabiedriskajā zinātnē – palīdzot ievākt datus tālākiem ornitoloģiskiem pētījumiem. Visus putnu sugu novērojumus ikviens aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē “Dabasdati.lv”.

Vērtīgs papildinājums putnu vērotāju grāmatu plauktā būs ilustrācijām bagātā putnu vērošanas rokasgrāmata “Putnu noteicējs”, ko klajā laidis uzņēmums “Jāņa sēta” sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību. Savukārt jaunākajiem putnu vērotājiem brīvpieejā ir lejuplādējami materiāli “Mans pirmais putnu noteicējs” un “Mans pirmais ūdeņu putnu noteicējs”, ko sagatavojusi Latvijas Ornitoloģijas biedrība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.