Menu
 

Gaidāmais aukstuma vilnis, iespējams, neļaus šim gadam kļūt par vissiltāko

  • Autors:  LETA
Gaidāmais aukstuma vilnis, iespējams, neļaus šim gadam kļūt par vissiltāko Vija Vāvere

Aukstuma vilnis, kas gaidāms novembra beigās un, visticamāk, turpināsies decembrī, krietni samazina iespēju, ka šis gads kļūs par vissiltāko Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem vissiltākā gada tituls pieder 2015.gadam, kad vidējā gaisa temperatūra valstī sasniedza +7,8 grādus jeb 2,1 grādu virs 1961.-1990.gada vidējā rādītāja.

Lai šis gads pārspētu 2015.gada rekordu, decembrim jābūt siltam. 2015.gada decembris bija pat piecus grādus siltāks par normu, bet šī gada decembra sākumā gaidāmais sals vedina domāt, ka arī mēnesis kopumā nebūs pietiekami silts, lai visa gada vidējā gaisa temperatūra saglabātos virs 2015.gada līmeņa.

Šogad tikai februārī un martā gaisa temperatūra noslīdēja zem normas, pārējie mēneši bija siltāki nekā ierasts, turklāt maijs kļuva par vissiltāko pavasara mēnesi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Datus par vidējo gaisa temperatūru un nokrišņu daudzumu Latvijā apkopo kopš 1924.gada, kad visā valsts teritorijā sāka darboties vienots meteoroloģisko novērojumu tīkls.

2015.gada pirmo desmit mēnešu vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +8,6 grādi, bet šogad attiecīgais periods bija par 0,3 grādiem siltāks. 2015.gada novembris bija trīs grādus siltāks par normu, un sagaidāms, ka šogad rudens noslēdzošais mēnesis būs grādu vēsāks nekā togad. Tā kā decembrī gaidāma vēl lielāka temperatūras atšķirība, iespēja, ka visa gada vidējā gaisa temperatūra šogad pārspēs 2015.gada rādītāju, ir zema.

Kā ziņots, šis gads izcēlies ne tikai ar siltumu, bet arī sausumu. Daudzviet Latvijā trūkst ūdens akās, un līdz ar sala iestāšanos lauciniekiem būs vēl grūtāk sagādāt ūdeni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.