Menu
 

"Kodols" iesaka. Veltījums latviešu viensētām

  • Autors:  Una Griškeviča
"Kodols" iesaka. Veltījums latviešu viensētām Publicitātes foto

6. decembrī Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē notiks režisora Edmunda Freiberga iestudētās Harija Gulbja lugas "Cīrulīši" pirmizrāde. "Tas ir veltījums visām latviešu viensētām un visām mammām. Izrāde – veltījums mums, viņu bērniem. Vai atceries savu bērnības gadu mīļāko rotaļlietu? Bērnības mājas, rotaļlietas, atmiņas – cik tālu no tām dzīvē aizejam un vai tam ir kāda nozīme," saka režisors, piebilstot – apbrīnojami, cik šī luga, kas sarakstīta pagājušā gadsimta 70. gados, ir aktuāla arī šodien.

Viņš veicis tikai nelielus īsinājumus un noņēmis 70. gadu fonu, jo – tas viss varētu notikt arī šodien. "Tā ir luga par ģimeni, par mājām, par mīlestību un tās trūkumu, par to, ka, gluži kā "Cīrulīšu" mājas, varam zaudēt Latviju, kas mums visiem ir tuva un dārga," piebilst E. Freibergs. Lomās Lāsma Kugrēna, Mārcis Maņjakovs, Jānis Āmanis, Marija Bērziņa vai Evija Skulte u.c.

Pirmoreiz "Cīrulīši" Latvijas Nacionālajā teātrī (toreizējā A. Upīša Akadēmiskajā drāmas teātrī) tika iestudēti 1975. gadā. Cīrulīšu Zelmas loma savulaik tika speciāli rakstīta Lidijai Freimanei. Iestudējuma režisors Jūlijs Bebrišs šai lomai izvēlējās arī otru, tikpat izcilu skatuves personību, – Veltu Līni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.