Menu
 

Katlakalna tautas namā atzīmēs Sveču dienu

  • Autors:  Gunta Saule
Katlakalna tautas namā atzīmēs Sveču dienu Foto - publicitātes

2.februārī Katlakalna tautas namā kārtējā folklorai un tradīcijām veltītā diena – saistoši pasākumi ciklā “Gadskārtu un ģimeņu godu tradīciju skola”. Plkst. 14.00 saruna ar vēsturnieci, arheoloģi Iritu Žeieri par tēmu “Vainaga vieta, loma un veidi arheoloģiskajā tērpā”. Savukārt plkst.16.00 Sveču dienas svētes kopā ar folkloras kopām “Rāmupe” un “Lāns”.

Sveču diena, ko dēvē arī par Svecaini vai Gromņicu, ir tradicionāli sieviešu svētki. Pēc Gregora kalendāra Sveču diena ir 2.februārī, bet patiesībā, visdrīzāk, tie svētīti pēc Mēness kalendāra – mūsdienās, Aīdas Rancānes veidotajā Saules-Mēness kalendārā šogad tā ir 1.februārī. Tā ir Ziemas Māra, Vēja mātes diena.

Uzskata, ka šai laikā sākas gatavošanās jaunajam saimnieciskajam un zemes auglības gadam. Sievietes un arī pārējā saime to svēta lielās gavilēs – lai nodrošinātu veselību, pārticību un darbu izdošanos, labu ražu un labus ganāmpulkus. Sāk saukt Sauli. Sveču dienā īpaši daudzina bites. Tā ir viena no svarīgākajām dienām biteniekiem.

Taču dienu sāksim ar izzinošu sarunu par arheoloģiskajiem vainagiem. Svarīgi apzināties, ar ko ir īpaša senā, arheoloģiskā vainaga vieta vēsturiskajā apģērbā, goda tērpā – tad tos galvā likušas gan meitas, gan arī sievas. Kāpēc, varam minēt, apcerot sievietes īpašo vietu ne tikai konkrētajā senajā kopienā un saimē, bet sabiedrībā kopumā. Par šo svarīgo tērpa sastāvdaļu mums vēstīs arheoloģe ar nopietnu pētnieces pieredzi, vairāku rakstu un monogrāfiju autore Irita Žeiere.

Bet dienas otrā daļa būs krietna un sirsnīga svinēšana – dejosim, dziedāsim, darināsim sveces, ēdīsim dzērvenes un tradicionālo Sveču dienas putru... ko vēl, - nāc pulkā to uzzināt un pēc tam arī svētīt šos līksmos svētkus savā saimē.

Katlakalna folkloras kopai Sveču diena ir vieni no tuvākajiem ziemas laika svētkiem – to svinam katru gadu. Šoreiz aicinām pievienoties katru, kurš kopā ar mums vēlas līksmot, svinēt un daudzināt gaismu un saules siltumu un spozmi, kas ir tik svarīga mūsu ļaudīm, laukiem, mežiem, augiem un dzīvniekiem, mūsu mīļajai dabai un pašu dvēselēm.

“Rāmupe” priecājas par savu labo draugu, folkloras kopas “Lāns” dalību. Ar “Lānu” tik bieži viņu mājās Ritumā sadziedāts, tagad viņi būs mūsu mīļie ciemiņi. Sveču darināšana būs iespējama par ziedojumiem. Tāpat arī visi aicināti ņemt līdzi kārumus groziņos kopīgam mielasta galdam.

Cikla “Gadskārtu un ģimeņu tradīciju skolas” izzinošos pasākumus, sarīkojumus, seminārus un praktiskās nodarbības atbalsta Latvijas Kultūrkapitāla fonds.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.