Logo
Drukāt šo lapu

Aptauja: Latvijas iedzīvotāji atvaļinājumu visbiežāk aizvada ekskursijās un atpūtā pludmalēs

Aptauja: Latvijas iedzīvotāji atvaļinājumu visbiežāk aizvada ekskursijās un atpūtā pludmalēs Foto - arhīvs

Gandrīz divas trešdaļas (62 %) Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu izvēlējušies pavadīt, dodoties ekskursijās, 38 % labprātāk izraudzījās atpūtu pludmalēs, bet katrs ceturtais (25 %) devās atpūtā pie dabas. Katram desmitajam (11 %) pa prātam bijusi aktīvā atpūta, bet 6 % atvaļinājumu lēma aizvadīt koncertos vai festivālos, liecina jaunākais “Latvia Tours Ceļojumu indekss”.

Pētījums rāda, ka ekskursijas un atpūta pie ūdenstilpēm ir populārākie atvaļinājuma pavadīšanas veidi Latvijas iedzīvotāju vidū jau kopš 2015. gadā.

Sievietēm labpatīk ekskursijas, vīrieši biežāk izvēlas atpūtu pludmalēs

Indekss rāda, ka sievietes nedaudz biežāk nekā vīrieši atvaļinājuma laikā izvēlas doties dažādās ekskursijās – dāmu vidū šo atpūtas veidu iecienījuši 64 %, kamēr vīriešu vidū – 59 %. Savukārt kungi labprātāk dodas atpūtā pie ūdens – vīriešu vidū šo atpūtas veidu izraudzījās 40 %, sieviešu vidū – 36 %. Kungi arī biežāk nekā dāmas izvēlējušies doties atvilkt elpu pie dabas – attiecīgi 27 % pret 23%. Arī aktīvo atpūtu vairāk iecienījuši vīrieši (13 %), kamēr sieviešu vidū to izraudzījās 10 %.

“Atpūtas veidu nereti ietekmē arī kompānija – vai atvaļinājumā dodas ar visu ģimeni, draugu lokā vai kopā ar mīļoto cilvēku. Tuvojoties Valentīndienai, ik gadu pieaug interese par dažādiem romantiskiem pāru galamērķiem,” zina teikt SIA “Latvia Tours” Atpūtas sektora vadītāja Inga Freiberga.

“Starp eksotiskākiem galamērķiem populāra ir skaistā un gleznainā Maurīcija, Seišaļu, Maldivu un Havaju salas, Taizeme, Šrilanka, Indonēzija, Karību jūras salas, kur atpūtniekus sagaida pasakaini skaistas pludmales un krāšņa daba. Taču, ja laiks un rocība neatļauj doties tik tālu, iecienītas ir arī īpašas vietas Eiropā: Itālija, kur labprāt dodas iepazīt Venēciju, Florenci, Amalfi piekrasti, populāras ir arī Parīze, Nica un Kannas Francijā. Uz Itāliju un Franciju, kā arī Šveici labprāt dodas arī slēpot.”

Starp populāriem atpūtas galamērķiem ir arī Austrija, Grieķija, tāpat arī kaimiņzemes Lietuva un Igaunija. Mīlnieki iecienījuši arī SPA – izraugās gan SPA centrus tepat, Baltijā, gan arī tālākus, eksotiskākus galamērķos.

Aktīvo atpūtu iecienījuši jauni cilvēki ar augstiem ienākumiem

Dodoties atvaļinājumā, aktīvo atpūtu izraudzījies katrs piektais (21 %) iedzīvotāju ar augstiem ienākumiem grupā. Personu ar zemiem ienākumiem vidū atvaļinājumu veltīt aktīvai atpūtai izvēlējušies vien 4 %. Vispopulārākais šis atpūtas veids ir 25–34 gadus vecu iedzīvotāju vidū – šajā vecuma grupā to izvēlējušies 15 %.

“Aktīvā atpūta nereti ietver kalnus – vai tā būtu slēpošana un snovošana, vai, piemēram, kalnos kāpšana. Ūdens atpūtas cienītājiem patīk sērfings, kaitbords u.c. Cilvēkiem, kas regulāri izvēlas šādus ekstrēmus laika pavadīšanas veidus, tas parasti ir hobijs, un viņi šīs prasmes ir izkopuši. Šādi hobiji parasti pieprasa arī profesionāla inventāra iegādi, arī šo prasmju attīstīšana nav iespējama bez resursu ieguldījuma – iespējams, tādēļ aptaujā parādās tendence, ka šādu atpūtas veidu visbiežāk izvēlas personas ar augstiem ienākumiem,” uzskata SIA “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024