Menu
 

Aptauja: Sievietes Valentīndienā vēlas saņemt saderināšanās gredzenu, bet vīrieši – izdzēst šo dienu no kalendāra

  • Autors:  Apriņķis.lv
Aptauja: Sievietes Valentīndienā vēlas saņemt saderināšanās gredzenu, bet vīrieši – izdzēst šo dienu no kalendāra Foto - pixabay.com

Ziedi un mīļotā cilvēka skūpsts ir Latvijas iedzīvotāju visgaidītākās Valentīna dienas dāvanas, par kurām nobalsoja attiecīgi 19,6% un 19,3% respondentu. Trešo vietu Valentīna dienas dāvanu topā ar 14,9% ieņem saderināšanās gredzens, kam seko algas pielikums ar 10,6% balsu. 19% aptaujāto pret Valentīna dienu pauda negatīvu attieksmi, sniedzot alternatīvu atbildi, ka gaidītākā Valentīna dienas dāvana ir 14. februāra izdzēšana no kalendāra.

Informatīvi izklaidējošā portāla beteodati.lv un tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti atklāj, ka piektajā un sestajā vietā gaidītāko Valentīna dienas dāvanu sarakstā ierindojas šokolāde (4,1%) un smaržas (3,3%), kam seko plīša lācītis ar 1,4% respondentu, kā arī biļetes uz hokeju ar 1,1% aptaujāto balsu, bet 6,7% noteikta viedokļa šajā jautājumā nebija.

Analizējot pētījuma rezultātus pēc respondentu dzimuma, parādās izteiktas atšķirības vīriešu un sieviešu gaidītāko Valentīna dienas dāvanu sarakstos. Sieviešu gaidītākā dāvana ir saderināšanās gredzens (22,4%), kamēr vīriešu vidū tikai 6,7% sniedza atbildi par labu gredzenam. Vīrieši par gaidītāko Valentīna dienas dāvanu atzinuši skūpstu no mīļotā cilvēka (24%), bet sieviešu vidū šī atbilde izpelnījās 15,1% balsu.

Vīriešiem pret Valentīna dienu ir izteikti negatīvāka attieksme nekā sievietēm, jo 23,5% aptaujāto vīriešu kā gaidītāko dāvanu šajos svētkos norādījuši alternatīvo variantu – 14. februāra izdzēšanu no kalendāra, savukārt sieviešu vidū šis rādītājs ir tikai 14,9%.

Vērtējot pētījuma rezultātus pēc iedzīvotāju vecuma, atklājas, ka vecumā no 18 līdz 24 gadiem gaidītākā Valentīna dienas dāvana ir saderināšanās gredzens (25,1%), savukārt vecumā no 25 līdz 34 gadiem lielāko balsu īpatsvaru ieguva ziedu dāvināšana (27,4%).

Izteikta nepatika pret Valentīna dienu ir iedzīvotājiem vecumā no 64 līdz 75 gadiem, kā arī vecuma grupai no 45 līdz 54 gadiem. Attiecīgi 22,7% un 21,8% minēto vecuma kategoriju pārstāvji kā gaidītāko Valentīna dienas dāvanu norādījuši 14. februāra izdzēšanu no kalendāra. Starp visām vecuma grupām algas pielikumu par gaidītāko Valentīna dienas dāvanu atzinuši iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 63 gadiem (17,5%).

Salīdzinot aptaujas datus pēc iedzīvotāju pamatnodarbošanās veida, secināms, ka saderināšanās gredzenu kā gaidītāko Valentīna dienas dāvanu visbiežāk norādījuši skolēni un studenti (24,5%), kā arī bezdarbnieki (22,6%). Visnegatīvākā attieksme pret Valentīna dienu ir pensionāriem, jo starp visām iedzīvotāju pamatnodarbošanās grupām pensionāri visbiežāk snieguši alternatīvo atbildi, ka gaidītākā Valentīna dienas dāvana ir šo svētku izdzēšana no kalendāra (26,2%), savukārt visretāk šādu atbildi norādījušas mājsaimnieces (tikai 9,9%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.