Menu
 

Piecas biežākās kļūdas virtuves piederumu lietošanā Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Raimonds Zommers un Svetlana Riškova, titulētie šefpavāri un “Maxima Latvija” projekta “Restorāns Tavā virtuvē” vēstneši, skaidro biežākās kļūdas virtuves piederumu lietošanā un sniedz padomus, kā nodrošināt visu nepieciešamo, lai pagatavotu lielisku maltīti savās mājās.

Raimonds Zommers norāda, ka kvalitatīva ēdiena pagatavošanai ir nepieciešami ne tikai augstvērtīgi produkti, bet arī labi trauki. Katra restorānā pamatā ir augstas kvalitātes trauki, virtuves piederumi un labi produkti. To visu saliekot kopā un nedaudz piedomājot par komfortu un atmosfēru, var radīt restorāna sajūtu mājās.

1.Trūkst piemērotu trauku iecienītāko ēdienu pagatavošanai

Pirmais solis ir sev piemērotākā virtuves piederumu komplekta izvēle. “Snapshot” veiktā aptaujā pēc “Maxima Latvija” pasūtījuma parādīja, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju jeb 62% atzīst, ka piemērotu virtuves piederumu trūkums ir apgrūtinājis iecerētās maltītes gatavošanu. Ēdieni, kurus atturas gatavot teju katrs respondents nepieciešamo virtuves piederumu trūkuma dēļ, ir grila ēdieni, wok ēdieni, kuriem seko sacepumi, suši un steiki.

Raimonds Zommers norāda, ka Āzijas ēdienu cienītājiem ir vērts apsvērt arī wok pannas nepieciešamību, jo tās lielā virsma nodrošina šiem ēdieniem svarīgo, īpaši augsto temperatūru gatavošanas laikā. Savukārt steika cienītājiem noderīga būtu grila panna. Turklāt, pietiekami plašs piederumu klāsts ļauj pagatavot vairākus ēdienus vienlaicīgi un būtiski samazināt gatavošanas laiku.

2.Izvēlētie virtuves piederumi sašaurina iespējas eksperimentiem virtuvē

Tas, kādi trauki ir mūsu virtuvē, ietekmē to, vai izlemsim izmēģināt jaunas garšas un receptes. Piemēroti piederumi var būtiski atvieglot un saīsināt gatavošanas laiku. Svetlana Riškova stāsta, ka, izvēloties traukus, ir jāizvērtē, cik cilvēkiem ikdienā tiek gatavotas maltītes.

Noteikti ir nepieciešams viens lielāks katls pamatēdienu pagatavošanai un mazāks katls piedevām. Panna ar augstākām malām un vāku ļauj ēdienu pēc apcepšanas turpat arī sautēt un pasargā darba virsmu no taukiem, savukārt panna ar zemākām malām ir ērtāka, piemēram, pankūku cepšanai. Vēl lielāku gatavošanas brīvību sniedz pannas un katli, kurus droši var likt arī cepeškrāsnī, pateicoties atbilstošam materiālam un metāla rokturiem.

3.Nepiemērotu piederumu izmantošana gatavojot

Viena no izplatītākajām kļūdām gatavojot, ir nepiemērotu priekšmetu lietošana. Kvalitatīvas lāpstiņas ne tikai pasargā pannu un katlu virsmu, bet arī atvieglo gatavošanas procesu, piemēram, ļaujot vienkāršāk apgriezt pankūkas.

Svetlana Riškova uzsver, ka gatavošanas un pasniegšanas procesā nedrīkst izmantot metāla lāpstiņas, karotes, dakšas un citus instrumentus, lai kāds arī būtu pannu un katliņu segums. Ar nepiemērotiem rekvizītiem metāla daļiņas var noskrāpēt no visa veida virsmām. Plāna koka vai kvalitatīva plastmasas lāpstiņa ne tikai atvieglo gatavošanu, bet arī pasargā katlus un pannas.

4.Katlu un pannu bojāšana, centīgi mazgājot

Mūsdienās ražotāji ir radījuši lieliskus pārklājumus, kas ļauj izmantot mazāk taukvielas un atvieglo pannu un katlu kopšanu.

Ja lieto augstas kvalitātes pannas un katlus, pēc Raimonda Zommera pieredzes, pietiek, ja uzreiz pēc lietošanas karstu pannas virsmu un malas noslauka ar tīru salveti. Būtiskākais ir atcerēties, ka nevajag ievilkt švīkas, tādēļ tīrīšanā nevajadzētu izmantot metāla priekšmetus, asas vai abrazīvas virsmas lupatiņas un, protams, nedrīkst arī kasīt ar cietu lāpstiņu vai citu priekšmetu.

Ja ir bail tīrīt karstu pannu, droši varam pagaidīt, lai tā nedaudz atdziest. Var pievienot nedaudz mazgāšanas šķidrumu un ar mīkstu lupatiņu to visu noslaucīt nost. Tomēr svarīgi uz karstas pannas neliet aukstu ūdeni. Tas var radīt termo šoku, kas kaitē virsmai un samazina pannas kalpošanas laiku.

5.Piederumu nepareiza uzglabāšana

Katlu un pannu mūžu var samazināt arī neuzmanīga trauku uzglabāšana. Nereti nelielo virtuves platību dēļ cilvēki, piemēram, pannas ievieto vienu otrā. Tomēr būtiski, lai tās viena otru nesaskrāpē, tādēļ katram priekšmetam vajadzētu atrast ne tikai ērtu, bet arī drošu vietu – kā katliem un pannām, tā vāciņiem. Piederumus var pasargāt arī, starp tiem ievietojot pannu aizsargus. Svetlana Riškova uzsver, ka svarīgi, lai trauku lietošanas un glabāšanas noteikumus zinātu un ievērotu visi ģimenes locekļi. Tas ir galvenais priekšnosacījums, lai iemīļotāko pannu varētu lietot ilgi un ar prieku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.