Menu
 

Siguldas tauriņu mājā varēs doties Nakts ekspedīcijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Siguldas Tropu tauriņu māja Foto: Siguldas Tropu tauriņu māja

Jau otro gadu Siguldas Tropu tauriņu māja Siguldas svētku ietvaros organizē Nakts ekspedīciju. Tā norisināsies 31. maijā un 1. jūnijā, sākot no plkst. 19.00 līdz 1.00 naktī.

Nakts ekspedīciju pavadīs Āfrikas mūzikas ritmi – džambī, tāpat būs iespējas pašam izmēģināt spēkus šo maģisko ritmu radīšanā ar bungām!. Krāsas un gaismas spēle ļaus ieraudzīt tauriņus jaunā skatījumā, un varēs sajust īstu tropu džungļu burvību! Tauriņi reaģē uz dažādām gaismām, un naktstauriņi būs īpaši atraktīvi un aktīvi, informē tauriņu mājas aktīvists Artis Treimanis.

"Galvenais nakts tauriņš ir pūčtauriņš no Meksikas. Pūčtauriņš, ja atver spārnus, no priekšpuses veido pūces seju, kas atbaida dažādus putnus, čūskas un rāpuļus, jo pūce, kā zināms, ir plēsoņa. Spārnu augšpusē pūčtauriņš veido čūskas seju, kas ir papildu aizsardzība dienas laikā, kamēr tas guļ. Pūčtauriņi 31. maijā un 1. jūnijā pacelsies spārnos jau no plkst. 19.00, bet gaismās aktīvi lidos līdz pat plkst. 1.00 naktī! Bieži naktstauriņiem dienas laikā traucē atpūsties zilie morfīdi, kas ir dienas tauriņi, un tad vakarpusē var novērot skatu, ka pūčtauriņi padzenā zilos morfīdus, it kā atceroties piedzīvoto," stāsta A. Treimanis.

Siguldas Tropu tauriņu mājā varēs sastapt vairāk nekā 200 tropu tauriņu. Zilais morfīds, kas atceļojis no tālās Dienvidamerikas, ir apmeklētāju nepārspēts favorīts. Būs arī klipertauriņi, kas attīsta ātrumu 20–40 km/h, bet parasti lido ar ātrumu 3–7 km/h. Koku nimfa, kas ir interesanta ar savu lidošanas manieri un kuru bieži sauc arī par papīra pūķi, ir izšķīlusies no zelta krāsas kūniņas, teic aktīvists.

Par labvēlīgajiem apstākļiem tauriņiem liecina arī fakts, ka Siguldā tie var pilnvērtīgi aizvadīt visu dzīvesciklu, kuru iespējams apskatīt arī apmeklētājiem. Varēs redzēt gan tauriņu oliņas, tauriņu kāpurus, gan daudz dažādas tauriņu kūniņas. Lai tauriņu būtu pietiekami daudz, katru nedēļu tiek pasūtīts aptuveni 100–200 jaunu tauriņu kūniņu no tauriņu audzētavām dažādās tropu zemēs, norāda A. Treimanis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.