Menu
 

Gribi peldēt? Dodies uz Ķekavas vai Daugmales baseinu! Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - Ķekavas novada pašvaldības arhīvs Foto - Ķekavas novada pašvaldības arhīvs

Ķekavas novadā šobrīd ikvienam ir lieliska iespēja piekopt veselīgu dzīvesveidu, ļaujoties ūdens vilinājumam divos peldbaseinos – Ķekavas vidusskolas sporta kompleksā un Daugmales multifunkcionālajā centrā. Galvenokārt dienas laikā tos izmanto novada skolas, lai mācītu vai pilnveidotu bērniem peldēšanas iemaņas, bet pārējā laikā peldbaseini pieejami gan Ķekavas, gan apkārtējo novadu iedzīvotājiem.

Peldēšana par demokrātiskām cenām

Ķekavas novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Linda Zaķe stāsta, ka 2017. gada rudenī atklātā Ķekavas vidusskolas sporta kompleksa, tajā skaitā baseina, būvniecība izmaksājusi aptuveni desmit miljonus eiro, un šim mērķim ticis izmantots Valsts kases aizdevums.

“Skolas peldbaseinu var izmantot ne tikai vidusskolas, bet arī visu pārējo novada izglītības iestāžu audzēkņi, kuri apgūst peldētapmācību;  šeit darbojas arī interešu izglītības pulciņi. No pulksten sešiem līdz astoņiem rītā – pirms skolas nodarbību sākuma – un vakaros pēc pulksten astoņiem baseins ir publiski pieejams iedzīvotājiem. Šādu kārtību nosaka arī projekts – ka primāri baseins ir izmantojams mācību procesa vajadzībām, bet vakara un agrās rīta stundās to var izmantot ikviens interesents,” viņa skaidro. Protams, par baseina izmantošanu ir jāmaksā, taču, kā norāda gan Linda Zaķe, gan Ķekavas vidusskolas direktora vietnieks Raitis Škutāns, cenas ir gana demokrātiskas (5 eiro par reizi), turklāt bērniem un pensionāriem pieejamas atlaides.

Savukārt par Daugmales baseinu, kas darbojas jau septīto gadu, Linda Zaķe teic, ka tur situācija ir līdzīga – galvenokārt tas paredzēts izglītības iestāžu audzēkņu peldētapmācībai, taču vakara stundās to var izmantot arī novada iedzīvotāji, un, spriežot pēc skaitļiem, tas tiek darīts visnotaļ čakli – 2017. gadā baseinu apmeklēja 36 998 peldētgribētāju, 2018. gadā – 30 810. “Peldbaseini ir liela investīcija, un šobrīd pašvaldība sedz visas baseinu izmantošanas un uzturēšanas izmaksas. Gadā abu kompleksu Ķekavā un Daugmalē kopējās izmaksas ir aptuveni pusmiljons eiro,” atklāj Linda Zaķe, piebilstot: “Tāpat esam atvērti sarunām ar potenciāliem privātajiem investoriem, lai nākotnē izbūvētu peldbaseinu arī Baložu pilsētas pusē.”

Peldēšana kļūst par labu ģimenes tradīciju

“Mums ir skaistas, plašas telpas; baseins atrodas tuvu ķekaviešu mājām, pie skolas ir ērta piebraukšana un iespēja novietot automašīnas, un cilvēkiem patīk, ka par viņiem ir padomāts. Piedāvājam dažādus pakalpojumus – piemēram, Eiropas projekta ietvaros mūsu baseinā trīs līdz sešus gadus veciem bērniem notiek peldētapmācība. Pateicoties tam, peldēšana darbdienu vakaros vai nedēļas nogalēs kļūst par labu tradīciju un sportisku pasākumu visai ģimenei,” stāsta Ķekavas vidusskolas direktora vietnieks Raitis Škutāns.

Viņaprāt, peldēšanas popularitāti šoziem veicinājis tas, ka bija mazāk sniega, līdz ar to slēpošanas vietā cilvēki labprātāk izmantoja iespēju laiku pavadīt fiziskajās aktivitātēs baseinā. “Tie noteikti ir vairāki simti cilvēku nedēļā,” saka R. Škutāns, minot arī konkrētus skaitļus – 2018. gada pirmajos trīs mēnešos baseinu apmeklēja vairāk nekā 24 tūkstoši cilvēku, gandrīz puse no tiem – publiskie apmeklētāji. Salīdzinot ar 2017. gada tādu pašu laika posmu, lielā baseina publiskais apmeklējums pieaudzis  par 47%, bet mazā baseina  – par 153%.

Arī R. Škutāns apstiprina, ka baseina izmantošanas izmaksas ir ļoti demokrātiskas – abonements astoņām reizēm maksā 30 eiro (pakalpojumos ietilpst arī džakuzi, mazais baseins un sauna), turklāt, kā jau minēts, bērniem un pensionāriem tas maksā vēl lētāk.

Ķekavas peldbaseins ir piemērots ne tikai peldētapmācībai un treniņiem, bet arī sacensību rīkošanai, un tajā jau ir aizritējušas gan klasiskās peldēšanas, gan starptautiskas sinhronās peldēšanas sacensības.

Četri celiņi un astoņi cilvēki

Jautāts, kā tiek nodrošināts, lai baseinā vienlaikus neatrastos pārāk daudz cilvēku un ikviens varētu peldēšanas priekus izmantot pilnībā, R. Škutāns skaidro: “Drošības noteikumi nosaka, ka vienlaikus vienā no četriem 25 metrus garajiem peldēšanas celiņiem var atrasties astoņi cilvēki. Tas ikvienam, kurš samaksājis par peldēšanu, dod garantiju, ka viņš varēs peldēties, neuztraucoties par to, ka baseinā būs milzīgs peldētgribētāju bars.” Tāpat viņš arī atgādina, ka baseina apmeklējumam paredzētās 50 minūtes tikpat labi var pavadīt spa zonā – džakuzi vai saunā.

Viņaprāt, būtisks ir arī faktors, ka, pateicoties modernajām tehnoloģijām, abos baseinos un dušās izmantotais ūdens nonāk nevis kanalizācijas sistēmās, bet tiek izdzīts cauri sistēmai, kura ūdens siltumu izmanto ēkā izmantotā ūdens uzsildīšanai.

Ir svarīgi laikus apgūt peldētprasmi!

Par to pārliecināta ir Ķekavas novada sporta skolas peldēšanas trenere Aiga Daubure, kuras audzēkņi arī izmanto vidusskolas lielo baseinu. “Veiksmīgi plānojot kopā ar sporta kompleksa administrāciju peldbaseina noslodzi, sporta skolai izdodas pilnībā īstenot visu mācību programmu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem,” viņa raksturo sadarbību, piebilstot – pateicoties tam, pēdējos divus gados viņas trenētie jaunie peldētāji guvuši patiešām ievērības cienīgus rezultātus, startējot gan Latvijas, gan starptautiska mēroga sacensībās, iegūstot trīs godalgotās vietas, un, kā uzsver Aiga, tas ir daudz.

“Protams, ne jau medaļu skaits ir noteicošais. Svarīgāk, ka starp mūsu audzēkņiem ir astoņi 13 gadus veci sportisti, kuri izpildījuši nepieciešamos normatīvus un sasnieguši otro sporta klasi, vienai sportistei ir pirmā klase, un nākamais solis būs sporta meistarkandidāts. Cītīgi trenējoties un sasniedzot vidusskolas vecumu, mūsu vidū, iespējams, būs kāds sporta meistars, kas nāks no Ķekavas,” lepnumu neslēpj trenere.

Viņa arī stāsta, ka Ķekavā ir ļoti daudz bērnu, kuri grib peldēt, taču ne vienmēr vēlāk to izvēlēsies par savu sporta veidu. “Peldēšana vispusīgi attīsta jebkuru muskuļu grupu; tā ir ieteicama, piemēram, bērniem, kam ir stājas vai elpošanas problēmas, un tieši tāpēc vecāki viņus ved uz treniņiem. Taču daudzi bērni, kuri tagad trenējas pie manis, savulaik uz peldēšanu tika atvesti tieši veselības uzlabošanai,” viņa piebilst.

Sarunā pieskaramies arī peldētprasmei un tam, cik tā ir svarīga tagad, kad sākusies peldēšanas un atpūtas sezona. “Protams, tagad ļoti aktualizējas šis jautājums par bērnu peldētprasmi un drošību uz ūdens. Ķekavas novadā apgūt šo prasmi bez maksas ir iespējams no pirmsskolas vecuma līdz pat vidusskolai, un, manuprāt, tas ir ļoti slavējami. Pirmsskolas iestāžu audzēkņi to var darīt Ķekavas mazajā baseinā, pārējie – lielajā baseinā, un katru gadu vismaz 300 bērnu apgūst šo prasmi.”

Aiga Daubure gan uzsver svarīgākās pamatlietas – piemēram, mazam bērnam pats būtiskākais ir nevis iemācīt peldēt, bet gan piecelties, ja viņš ir pakritis ūdenī, un aizturēt elpu, ja galva nonākusi zem ūdens. “Mazi bērni jau bieži vien nemaz netiek laisti dziļās ūdenstilpēs, un bieži vien nelaime notiek seklā ūdenī, jo bērni nav apguvuši pašus pamatus. Tāpēc vēlreiz atgādinu, ka izpratne par drošību uz ūdens nav tikai peldētprasme; treneriem būtu jāmāca jauniešiem izprast dažādas ūdenstilpes – vai tur nav straumes, atvari, akmeņi; ir jāmāca sniegt pirmo palīdzību, izsaukt neatliekamo palīdzību, saprast, vai ir droši piedalīties glābšanas darbos. Tas ir jāmāca vecākiem un jebkuram skolotājam, un jebkura sporta veida, ne tikai peldēšanas, trenerim. Manuprāt, tas ir pats būtiskākais.”

Baseini – skaitļos un faktos

Ķekavas vidusskolas sporta kompleksa peldbaseinā pieejami četri 25 metrus gari celiņi, pirts zona, 140 skatītāju sēdvietas tribīnēs, kā arī bērnu baseins peldētprasmes apguvei. Sporta zāle un baseins atzīts par labāko publisko objektu nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2017”.

Daugmales multifunkcionālajā centrā pieejams lielais baseins (8 x 16 m) ar labiekārtotām ģērbtuvēm un dušas telpu, kā arī mazais baseins (3,5 x 7,5 m), kas piemērots zīdaiņiem un pirmsskolas vecuma bērniem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.