Menu
 

"Kodola" receptes: klasiskās tortes Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Klāt skolu izlaidumu un citu jauku vasaras svētku laiks. Kādēļ gan, tiem gatavojoties, neatteikties no dažādā, bet reizē tik vienādā lielveikalu piedāvājuma un nepamēģināt pagatavot torti pašiem, par pamatu ņemot, piemēram, 1936. gadā J. Grīnberga izdoto H. Birziņas un A. Švāgera-Vīksnes “Latvisko un moderno virtuvi”?

Lūk, dažas klasiskas receptes.

Šokolādes torte

Olas – 6 gab., cukurs – 120 g, šokolādes pulveris – 30 g, kviešu milti – 90 g, cepamais pulveris – 1,5 ēdamkarotes.

Pildījumam un greznošanai: ola – 1 gab., cukurs – 25 g, piens – 1 gl., vaniļa – ¼ pāksts, sviests – 400 g.

Kakao pēc vajadzības, šokolādes konfektes.

Olu dzeltenumus labi saputo ar pusi no visa cukura daudzuma, tad masā iecilā ar pārējo cukuru saputotus olu baltumus un kopā izsijātus kakao pulveri un miltus ar cepamo pulveri. Pilda iepriekš sagatavotā formā, cep apmēram 20–30 minūtes. Atdzisušu sagriež trijās vienādās plāksnēs, starp kurām plānā kārtā ziež sviesta krēmu, kuru pagatavo šādi: olu, cukuru, vaniļu un pienu, lēni maisot, silda, kamēr masa sāk redzami sabiezēt, atdzisušai pievieno saputotu sviestu un kakao pulveri pēc garšas. Ar šo masu pārklāj arī tortes virsmu un malas. Virsmas izgreznošanai var izlietot arī kapātas vai veselas šokolādes konfektes.

Riekstu torte

Olas – 6 gab., cukurs – 120 g, vaniļa – ¼ pāksts, kviešu milti – 45 g, kartupeļu milti – 45 g, cepamais pulveris – 1 tējkarote.

Pildījumam un greznošanai: riekstu kodoli – 250 g, putukrējums – ½–¾ litra, cukurs – 1 ēdamkarote, cukats – 75 g, želatīns – 3 plāksnītes.

Olu dzeltenumus, vaniļu un pusi no visa cukura daudzuma labi saputo, tad iecilā ar pārējo cukuru saputotus olu baltumus, miltus un cepamo pulveri. Masu pilda iepriekš sagatavotā formā un cep gaiši brūnu, apmēram 20–30 min. Gatavo atdzisušo biskvītu sadala trijās vienādās plāksnēs, kuras viegli saslapina ar cukura sīrupu. Starp plāksnēm liek ar cukuru un vaniļu saputotu putukrējumu, kuram piejaukti sasmalcināti riekstu kodoli un cukats, tos pievieno tikai 2/3 no visa krējuma daudzuma.

Pārējam krējumam pievieno mazā ūdens daudzumā izkausētu želatīnu un izlieto tortes virsmas pārklāšanai un malu noslēgšanai; malas var noslēgt arī ar sasmalcinātiem riekstiem. Virsmas izgreznošanai izlieto vēl veselus vai parupji sakapātus riekstus un cukatu (cukata vietā var lietot dažādus žāvētus augļus).

Labu apetīti!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.