Menu
 

Luču svētki Aizvējos nosvinēti Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Luču svētku kodols – iespēja sekot līdzi visam luču sagatavošanas un kūpināšanas procesam klātienē, izstieptas rokas attālumā. Foto – Dzintris Kolāts Luču svētku kodols – iespēja sekot līdzi visam luču sagatavošanas un kūpināšanas procesam klātienē, izstieptas rokas attālumā. Foto – Dzintris Kolāts

15.jūnijā jau ceturto gadu Zvejniekciemā, viesu nama “Aizvēji” teritorijā, risinājās Luču svētki. Notikuma galvenais mērķis ir saglabāt un aktualizēt zvejas tradīciju, dzirdēt stāstus par zivīm un lieliski pavadīt laiku. Bija gods pasekot līdzi notikumiem klātienē.

Vispirms – noķertie luči tika gatavoti kūpināšanai, vērti uz virbiņām, likti ceplītī aptuveni divas stundas kūpināties. “Aizvēju” saimniece Līga Vaidere nekautrējās ņemties ar luču tīrīšanu un tūlīt arī steidza pārraudzīt, kā top degustācijām paredzētais piedāvājums no luča oponenta – jūras grunduļa: cepti grunduļi, to kotletes, plācenīši, zupa. Interesenti to visu par brīvu varēja nobaudīt, kopumā neganto grunduli atzīstot par labu esam.

Vaideres kundze, vaicāta par Luču svētku pirmsākumiem, atklāja, ka tas ienācis prātā, vērojot, kā attīstās gan Nēģu svētki Carnikavā, gan Reņģēdāju festivāls Salacgrīvā. “Aizvēju” saimniece ir arī Saulkrastu novada pašvaldības domes deputāte, ievēlēta no partijas “Vienotība”. Tas gan drīzāk varētu traucēt, zinot vēl pavisam nesen virmojušās kaislības un dažādos viedokļus Saulkrastu vietvarā.

Notikumam vēl nav tādas jaudas kā, piemēram, Nēģu svētkiem Carnikavā. Līga Vaidere vērtē, ka apmeklētāju skaits varētu būt aptuveni 300–500 cilvēku. Taču, ja pareiza ir neformālā informācija par pašvaldības iedalīto budžetu šim pasākumam, tad tas ir ļoti, ļoti maz. Ieguldījums uz vienu apmeklētāju niecīgs, tātad – arī efektīvs.

Vēl viena pozitīva lieta ir atpūtai pakārtotā pietiekami plašā “Aizvēju” infrastruktūra, kur ir lielas rezerves apmeklētāju skaita komfortablam palielinājumam. Laba lieta, ka tehnoloģiski turpat uz vietas var izsekot līdzi visam zivju gatavošanas procesam. Lieliskas iespējas prezentācijām, sportošanai, dažādām spēlēm.

Kas varētu būt labāk? Vispirms plašāks pasākuma pieteikums masu saziņas līdzekļos, ar ko sistēmiski vajadzētu strādāt konkrētam cilvēkam. Notikumu ritējumam nav vienota centra, pēc būtības tie notiek te šur, te tur – tāds mērens haosiņš. Gandrīz neredzēja citus uzņēmējus, kuri varētu paplašināt produktu un atrakciju piedāvājumu.

Var saprast “Aizvēju” saimniekus. Kaut kā jābūt “pa nullēm” pasākuma bilancē. Taču tādā gadījumā Luču svētku apjoma un jaudas pieaugumu grūti prognozēt. Varbūt nemaz nav vajadzīgs? Lai paliek kā labi organizēts, tradicionāls apkaimes notikums bez pārmērīgas ļaužu burzmas.

Un noslēdzot – “bezmaksas padoms”. Tā kā daudz tika pieminēts un arī degustēts jaunais un enerģiskais mūsu jūras “okupants” jūras grundulis, varbūt interesanti nākotnē Luču svētkos iekļaut dažādas spēļu aktivitātes, kurās “luči” sacenstos ar “grunduļiem”. Dabā šobrīd uzvar pēdējie. Kā būtu cilvēku izpildījumā, grūti spriest. Uz tikšanos atkal nākamgad!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.