Menu
 

Eksperts: Iedzīvotāji gatavi tērēt ceļošanai, taču trūkst piedāvājuma

  • Autors:  Ēriks Lingebērziņš, biznesa augstskolas “Turība” Starptautiskā tūrisma fakultātes asociētais profesors
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lielākā daļa (aptuveni 30%) iedzīvotāju vienas dienas izbraucienam pa Latviju bez nakšņošanas vienai personai gatavi tērēt 10 līdz 20 eiro. Katram apskates objektam iedzīvotāji lielākoties gatavi tērēt līdz 2 eiro. Liela daļa (36%) atpūtas parku apmeklējumam būtu gatavi tērēt no 2 līdz 5 eiro vienai personai. Ja paraugāmies, kāds ir vidējais tūrisma brauciens, šīs summas nav pārāk lielas.

Ceļotāji visbiežāk atbrauc uz objektu, apskatās, nofotografē to un dodas prom. Cerību vieš fakts, ka aptuveni 10% rīdzinieku vecumā no 25 līdz 34 gadiem vienas dienas ceļojumam bez nakšņošanas gatavi tērēt virs 40 eiro dienā vienai personai. Iedzīvotāji ir gatavi tērēt, bet pagaidām trūkst kompleksa piedāvājuma, kur tērēt.

Ceļotāji meklē mieru un klusumu

Domāju, ka liela daļa patiesībā nebūtu gatavi tērēt tik daudz, vai arī būtu gatavi maksāt šādu summu tikai vienu reizi. Interesanti, ka 58% ceļotāju būtu gatavi tērēt 2 eiro par stāvlaukumu kādā tūrisma objektā. Vietējiem iedzīvotājiem ceļošana pa Latviju visbiežāk asociējas ar vienas dienas izbraucieniem. Ceļotāji visbiežāk meklē mieru, klusumu un dabu. 10% no ceļotājiem lēmumu par to, kur tieši doties pieņem tās pašas dienas rītā, 30% – pāris dienas iepriekš, 20% – nedēļu iepriekš, bet tikai 14% plāno savus ceļojumus mēnesi iepriekš.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, biznesa augstskolas “Turība” un Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas īstenotais pētījums atspoguļojis dažādus interesantus datus par mūsu ceļošanas paradumiem. Šajā apjomīgajā pētījumā piedalījās vairāk nekā 3000 respondentu.

Informāciju par tūrisma objektiem meklē Facebook

Viens no biežākajiem iemesliem, kas motivē vietējos iedzīvotājus ceļot, ir radu un draugu apmeklējums. Rēzeknē 27% to norādījuši, kā būtisku motivāciju, Valmierā - 22% un Ventspilī – 21%. Tāpat tika noskaidrots, kur iedzīvotāji meklē informāciju par ceļošanas iespējām – 80% to meklē internetā, visbiežāk Facebook vietnē, savukārt aptuveni 30% joprojām izmanto tūrisma ceļvežus un bukletus.

Otrais nozīmīgākais informācijas ieguves avots ir radu un draugu ieteikumi – tos izmanto 57% ceļotāju.

Topā Jūrmala, Vidzemes jūrmala un Kuldīga

Interesanti bija uzzināt, kurus tūrisma objektus iedzīvotāji apmeklējuši pēdējo trīs gadu laikā. 65% norādījuši Jūrmalu, 56% – Vidzemes jūrmalu, un tieši tikpat – 56% arī Ventas rumbu Kuldīgā. Analizējot iedzīvotājus katrā republikas pilsētā, var secināt, ka izvēles robežojas reģionu ietvaros – Latgales iedzīvotāji nedodas uz Kurzemi un otrādāk.

Rīdzinieki pa Latviju ceļo mazāk

Aptaujājot iedzīvotājus, kuri neceļo pa Latviju, secināts, ka lielākā daļa šādu iedzīvotāju ir Rīgā un tās apkaimē (20%), bet vismazāk – Ventspilī (5%). 32% no šiem iedzīvotājiem norādījuši, ka vismaz vienu reizi gadā dodas ārpus Latvijas, bet 29% atzinuši, ka to dara divas vai trīs reizes gadā.

Taujāti par to, kāpēc viņi nevēlas ceļot pa Latviju, 34% norādījuši, ka trūkst finanšu, 31% – trūkst laika, 22% – nav informācijas, kur doties, 11% atbild, ka jau ir apceļojuši visu Latviju, bet 16% norāda, ka viņus tas neinteresē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.