Menu
 

Pirmdiena, 26 Decembris 2022

Guntars Godiņš: Eposos ir nācijas spēka vārdi

Ar dzejnieku un atdzejotāju Guntaru Godiņu sarunājos jau pirms ilgāka laika multimediālās grāmatas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” atvēršanas pasākumā, taču gadu mijā ir vērts atskatīties uz aizvadīto gadu, arī izvērtējot to no nācijas veidošanās un nobriešanas skatpunkta. Guntars Godiņš Anša Lerha-Puškaiša pierakstīto tautas pasaku par Kurbadu pārstāstījis jaunā – mūsdienīgā un daudz īsākā – versijā, mijiedarbojoties ar mākslinieces Sindijas Ančas ilustrācijām un “Skyforger” dziesmu tekstiem. Šī saruna par tumsas un gaismas cīņām līdzīgi kā folklora nekad nekļūs neaktuāla. Un, ja meklējat tiešām kvalitatīvu un latviski stipru Ziemassvētku dāvanu, ņemiet šo grāmatu – tā nekad nekļūs veca.

Lasīt vairāk...

Izcilais Latvijas pirmās brīvvalsts senators Augusts Lēbers

Tikai retais zina, ka bez Ogrē dzīvojušā vācbaltu jurista, tiesību zinātnieka un profesora Augusta Lēbera nav iedomājama mūsu valsts dibināšana 1918. gadā. Papildus viņa lielajam ieguldījumam Latvijas tiesu sistēmā izceļams arī fakts, ka viņš piedalījies Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dibināšanā, bijis tās dekāns un pirmais nelatviskas izcelsmes mācībspēks, kurš lekcijas lasījis latviski, uzsverot latviešu valodas zināšanas nozīmīgumu, un viens no pirmajiem senatoriem. Būtiska ir Augusta Lēbera līdzdalība 1937. gadā Ministru kabineta pieņemtajā Civillikuma izstrādē, kas kļuva par vienu no pamatiem Latvijas valsts atjaunošanā pēc padomju gadiem.

Lasīt vairāk...

Noskrienot no sliedēm vilcienam ar amonjaku, Serbijā saindējies 51 cilvēks

Noskrienot no sliedēm vilcienam ar amonjaka kravu, Serbijas dienvidaustrumos svētdien saindējies 51 cilvēks, paziņojušas amatpersonas.

Amonjaka noplūde izraisīja 51 saindēšanās gadījumu Pirotā, paziņoja Pirotas mērs Vladans Vasičs.

Pirotā rajonā, kur notika negadījums, tika izsludināta ārkārtējā situācija, un varasiestādes aicināja iedzīvotājus palikt iekštelpās.

Vilciens, kuram bija 20 vagoni, transportēja toksiskas vielas no Bulgārijas, atklāja amatpersonas.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.