Menu
 

Kad "gauso jūdzi" nomaina dinamiski piejūras muzeji (1.daļa)

Seni nostāsti vēsta, ka ceļa posmā no Ragaciema līdz Klapkalnciemam braucējus bieži vien apdraudējuši lielceļa laupītāji. Arī mūsdienās šis sešus kilometrus garais posms nekāds interesantais vis nešķiet, tādēļ prāts nesas uz ko jaudīgāku – kādu ceļmalas krodziņu vai vietējo entuziastu sarūpētu garīgās bagātināšanās vietu, proti, muzeju.

Lasīt vairāk...

Pieloc, draudziņ, ceļa somu – jūrā ieti man gribas... (1.daļa)

Eiropas Parlamenta Zivsaimniecības komiteja vēl pirmspandēmijas laikā publiskoja ziņojumu par zvejas tūrisma lomu zivsaimniecības nozares dažādošanā. Tajā paustās atziņas iet roku rokā ar Eiropas Savienības bioloģiskās daudzveidības stratēģiju, kas paģēr zvejai kļūt ilgtspējīgākai, vienlaikus uzlabojot jūras vides stāvokli. Tas, ka zvejniekiem, kuri nodarbojas ar mazapjoma zveju, nepieciešama savas darbības dažādošana, labi jūtams arī mūsu piekrastē, jo viņiem bieži vien neizdodas nodrošināt sev pienācīgu iztiku, tādēļ nākas meklēt arvien jaunus papildu ienākumu avotus. Kā zvejas vīriem sokas ar tūristu piesaisti – par to šajā atvasaras stāstā.

Lasīt vairāk...

No zvejnieka laivā līdz kokam kambīzē – mums garšo zivis!

Piekrastnieku ēdienkartē izsenis dominē jūras veltes. Zvejas sezonas laikā tās ir reņģes, vimbas, zandarti, retāk laši un taimiņi. Ziemā tiek lūkots pēc sālītām (streijātām) reņģēm un ķilaviņām garšvielu sālījumā. Izretis galdā tiek celta par retumu kļuvusī menca, bet ziemā un pavasarī uz pannas tiek liktas stintes – tad kambīzi piepilda svaigu gurķu smarža. Kā visām šīm gardajām ēdmaņām tikt līdz mūsu degustēšanas priekam? To lūkosim šajā Latvijas piekrastes apskrējienā.

Lasīt vairāk...

No Buļļupes līdz centrāltirgum jeb kā zvejo Pierīgas jūras vīri

Kad iepretim Prezidenta pilij Daugavā redzat laivu ar zvejniekiem, der zināt, ka tie noteikti būs vīri no Mangaļsalas, kur Audupē ir viņu osta un piestātnes. Taču tikpat labi tie varētu būt Buļļupes zveji, kuri tāpat liek tīklus Daugavā, arī iepretim Latvijas Televīzijas augstceltnei. Kādreiz, beidzot kārtējā raidījuma "Latvji, brauciet jūriņā!" montāžu agrā rīta stundā, Daugavas vidū jau rosījās lietpratēji laivās, lai tikko nozvejoto uzreiz nogādātu pasaulslavenajā Rīgas Centrāltirgus zivju paviljonā. Kā ir tagad – vai tūristi vēl arvien ar izbrīnā pavērtām acīm aplūko Pierīgas zvejnieku lomus?

Lasīt vairāk...

Bērnība tēva laivā – drošs pamats nākotnes izvēlei (nobeigums)

Mārcis Skuja pēc Latvijas Jūras akadēmijas absolvēšanas ir tirdzniecības kuģu stūrmanis un pavisam nesen ieguvis arī tālbraucēja kapteiņa diplomu. Varētu teikt – sapnis ir piepildījies. Tēvs Andris Skuja savulaik dēlam esot teicis, ka viņam jāiet tālāk par savu tēvu – ir jāstudē un dzīvē jāizsitas līdz darbam uz lielajiem tirdzniecības kuģiem.

Lasīt vairāk...

Bērnība tēva laivā – drošs pamats nākotnes izvēlei (1.daļa)

Piekrastnieki jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas pamatoti ir nobažījušies par senā zvejnieka aroda turpinātājiem – to paliek arvien mazāk, līdz reņģes selgā smelt brauc gandrīz sirmi vīri ar krietnu gadu nastu plecos. Kā pievilināt jaunos jūrai, kā ieinteresēt zvejnieku dēlus braukt atkal aiz horizonta līnijas, kā viņos iedabūt šo Dullā Daukas sindromu?

Lasīt vairāk...

Cepsim vai kūpināsim? Apaļā jūrasgrunduļa meklējumos

“Kas tas par ērmu? Tik vien ir, kā tā lielā galva! Vai maz ēdams?!” – tie ir tikai mazi uzplaiksnījumi no emociju gammas, ja piedāvājam pagatavot kādu ēdmaņu no apaļā jūrasgrunduļa, kas mūspusē jau kļuvis par ierastu parādību piekrastnieku lomos. Šis odiozā paskata svešzemju princis nu dejo latviešu zvejnieka laivā un ir sevi pieteicis kā otru visnozvejotāko zivi pēdējo gadu sezonās. To piedāvā arī daža laba piejūras ēstuve, bet īpaši lielu popularitāti un tradicionālo jūras velšu cienītāju piekrišanu šis lielgalvis nav iemantojis. Taču ēd ne jau galvu, bet zivs fileju, kas, nežēlojot garšvielas, nav nemaz tik smādējama.

Lasīt vairāk...

Kad laivas sedumā un kafejnīca pagalmā – izgaršo vasaru! (nobeigums)

Asociācija “Lauku ceļotājs”, analizējot latvieša ēšanas paradumus, ar vieglu ironiju draudzīgi konstatējusi: “Vasaru latvietis iesāks ar meža un dārza zemenēm. Vasaras saulgriežos ēdīs Jāņu sieru ar ķimenēm un dzers alu. Vasaru turpinās ar jaunajiem kartupeļiem, ķiršiem, sava dārza tomātiem, krējuma saldējumu, svaigu medu, zāļu tēju un smaržīgiem āboliem. Uzputos debesmannu. Ceps un marinēs sēnes.

Lasīt vairāk...

Kad laivas sedumā un kafejnīca pagalmā – izgaršo vasaru! (1.daļa)

“Iepazīsti piekrastes zvejniekus!” aicina sociālie tīkli, un mēs dodamies aizraujošā garšu tūrē pa piekrasti, kurp sauc jau par tradīciju kļuvušās “Mājas kafejnīcu dienas”. Šovasar no 14. līdz 16. jūlijam tās notiks Vidzemes jūrmalā Limbažu novadā, pēcāk vilinās Ventspils puse (19. augusts), Lībiešu krasts un Dundagas apkaime (9.–10. septembris).

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.