Menu
 

Eksperti: Ābolu un bumbieru raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ābolu un bumbieru raža šogad kopumā Latvijā varētu būt mazāka nekā pērn, taču atsevišķos dārzos var sagaidīt ļoti labu ražu, aģentūrai LETA prognozēja aptaujātie dārzkopības eksperti.

Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers aģentūrai LETA pieļāva, ka šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu ābolu un bumbieru raža varētu būt nedaudz mazāka nekā gadu iepriekš un arī kopējais kvalitatīvu augļu ievākums varētu samazināties, jo dažādu apstākļu ietekmē dārzos cietusi augļu kvalitāte. Arī plūmju raža lokāli atšķiras atkarībā no vietas, kur atrodas dārzs un šķirnes.

Zilvers pastāstīja, ka klimatisko apstākļu dēļ šogad augļu dārzos novērojami dažādi kaitēkļi un slimības, tostarp ir vairāk ābolu tinēju, tāpēc, iespējams, tārpainu ābolu šogad varētu būt vairāk nekā pērn. Laika apstākļi šogad ir sekmējuši arī ābeļu un bumbieru kraupja attīstību, kam bijis labvēlīgs klimats un kamdēļ tas šogad dārzos novērots vairāk nekā pērn. Daļā dārzu augļi ir cietuši arī no krusas spēcīgajos negaisos.

"Krusa novērota pārsvarā visā Latvijā, bet lokāli situācija atšķiras pat dārzos kilometra, puskilometra attālumā - dažus no tiem tā skārusi, citus nē," sacīja Zilvers. Krusa ir arī reālākais apdraudējums atlikušajos vasaras mēnešos, jo pat viens krusas mākonis varot sabojāt augļus.

Zilvers teica, ka pirmie vasaras āboli saulainākos dārzos jau ienākas, bet lielākā daudzumā tos varētu ievākt augusta sākumā. "Kaut kur saulainākā piekalnītē āboli patlaban jau ir gatavi, bet mazāk saulainā dārzā, ne tik siltā vietā tos varēs vākt vēlāk," teica Zilvers. Tikmēr vēlāku šķirņu āboli varētu ienākties augusta beigās, septembrī un pat oktobrī. Viņš teica, ka Latvijā lokāli klimats atšķiras, piemēram, Bauskas pusē, kur kontinentāli ir siltāks, ābolu ražu ievāc agrāk.

Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis aģentūrai LETA teica, ka tajos dārzos, kur pagājušogad bija daudz ābolu un laba raža, šogad to varētu būt mazāk. Atsevišķās vietās salnu postījumu dēļ šogad cietusi ābolu kvalitāte, tāpat vietām tie ir bojāti krusas dēļ. Ābolu ražas apmērs dažādos dārzos atšķirsies atkarībā no ievāktās ražas pērn. Iespējams, bumbieru raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn salnu nodarītās skādes dēļ.

Rubauskis arī teica, ka pirmie vasaras āboli patlaban jau ir nogatavojušies un daļā dārzu tos jau sāk novākt. Arī plūmju raža jau ir ienākusies, piemēram, Dārzkopības institūtā izveidotās mājas plūmes "Ance" jau vāc, tāpat nogatavojusies "Komēta". "Patlaban ir sajūta, ka viss nogatavojas nedēļu vai divas agrāk nekā citus gadus," sacīja eksperts.

Viņš piebilda, ka kopumā laika apstākļu ziņā šogad ir bijis diezgan sauss. Atsevišķas šķirnes dārzos ir novēroti ābeļu un bumbieru kraupja bojājumi. Tāpat augļu dārzos attīstījušās ne tikai slimības, bet novēroti arī kaitēkļu postījumi, piemēram, maija beigās, jūnija sākumā - laputis. Vietām dārzos, kur saimnieki nepaspēja paveikt miglošanas pasākumus, attīstījies arī ābolu tinējs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.