Menu
 

Veicot 2020. gada budžeta izdevumu pārskatīšanu, rasts 93,7 miljonu eiro ietaupījums

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Valdības koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejas darba grupa noslēgusi darbu pie izdevumu pārskatīšanas 2020. gada valsts budžetā, tādējādi rodot palielinājumu fiskālajai telpai par 93,7 miljoniem eiro, pirmdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja komitejas vadītājs, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV).

Zakatistovs uzteica ierēdniecības godaprātu, jo katras ministrijas pārstāvis bija pretimnākošs, it sevišķi tajos brīžos, kad konkrēta izdevuma pārskatīšanas rezultātā bija pārliecināts, ka kādu no izdevumiem var izmantot lietderīgāk.

"Minētā summa ir nauda, ko var tērēt jaunajām politiskajām iniciatīvām un daudz lietderīgāk, jo izdevumu pārskatīšana notikusi katrā ministrijā. Lai gan nākamā gada valsts budžeta kontekstā izdevumu pārskatīšana jau noslēgusies, ir vēl palikuši atsevišķi turpināmi darbi," sacīja Zakatistovs.

Jau ziņots, ka šā gada aprīlī Ministru kabineta apstiprinātajā Latvijas Stabilitātes programmā 2019.–2022. gadam Finanšu ministrija prognozēja, ka valsts 2020. gada budžeta fiskālā telpa būs negatīva 11,9 miljonu eiro apmērā.

Atbilstoši šā gada pavasara prognozēm fiskālā telpa 2020. gadā ir -11,9 miljoni eiro, 2021. gadā -81,1 miljons eiro, bet pozitīva tā varētu būt 2022. gadā, sasniedzot 176,3 miljonus eiro.

Taču Zakatistovs jau iepriekš prognozēja, ka, veicot valsts budžeta 2020. gadam izdevumu pārskatīšanu, būtiski tiks pārsniegts iepriekšējā gadā panāktais ietaupījums, kas bija 50 miljoni eiro. Viņš norādīja, ka attiecīgo ietaupīto summu varēs izmantot prioritārajiem izdevumiem, par kuriem politiķiem vēl jāvienojas.

Politiķis iepriekš arī paziņoja, ka koalīcijas attīstības komiteja nodokļu politikas jomā vērtēs, kāda ir fiskālā rocība iespējamiem soļiem 2020. gada budžetā saistībā ar nepaliekamā minimuma un minimālās algas paaugstināšanu, iniciatīvu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) jomā un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu divās nozarēs.

Līdz šim vairāk no Jaunās konservatīvās partijas pārstāvjiem izskanējis atbalsts priekšlikumiem par ar nodokļiem neapliekamā ienākumu minimuma un minimālās algas paaugstināšanu līdz 500 eiro no 2020. gada. Pārējie koalīcijas partneri līdz šim nav steiguši saukt konkrētas summas, par kurām būtu vēlams panākt vienošanos, reizē vairāk uzsverot nepieciešamību palielināt neapliekamo minimumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.