Menu
 

Regulators: Latvijā 49,3% mājsaimniecību izvēlas fiksētās cenas elektroenerģijas līgumus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā 49,3% mājsaimniecību ar elektroenerģijas tirgotājiem izvēlas slēgt līgumus par fiksēto cenu, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotā informācija.

Mājsaimniecībām ir pieejami trīs veidu elektroenerģijas līgumi - mainīgās cenas līgumi, fiksētās cenas līgumi un universālā pakalpojuma līgumi. Mainīgās cenas līgumi paredz, ka elektroenerģijas pakalpojuma cena mainās atbilstoši izmaiņām biržā. Fiksētā cena ir nemainīga līgumā noteiktajam periodam, bet universālais pakalpojums paredz nemainīgu, fiksētu cenu 12 mēnešiem ar iespēju pārtraukt bez līguma laušanas maksas.

Šī gada otrajā ceturksnī 49,3% elektroenerģijas lietotāju jeb 459 373 mājsaimniecības izvēlējušās fiksētās cenas pakalpojumu, 40,3% jeb 375 427 mājsaimniecību bijis noslēgts līgums par universālo pakalpojumu, bet 10,3% mājsaimniecību izvēlējušās līgumus par mainīgo cenu. 

Salīdzinoši pērn otrajā ceturksnī fiksētās cenas pakalpojumu izvēlējās 31,9% no mājsaimniecībām, universālo pakalpojumu izvēlējās 60,7% mājsaimniecību, bet 6,2% bija noslēgušas līgumus par mainīgo cenu.

Savukārt juridiskajiem lietotājiem iespējams noslēgt līgumus par mainīgo cenu vai fiksēto cenu. Tāpat kā mājsaimniecību segmentā, mainīgās cenas līgums paredz, ka elektroenerģijas cena mainās atbilstoši izmaiņām biržā, bet fiksētā cena ir nemainīga noteiktajam periodam.

Regulatora apkopotā informācija liecina, ka šī gada otrajā ceturksnī 61,7% jeb 20 959 juridiskās personas izvēlējušās līgumus par fiksēto cenu, bet 38,3% jeb 13 023 juridiskas personas - par mainīgo cenu. 

Salīdzinoši 2018.gada otrajā ceturksnī fiksētās cenas pakalpojumu izvēlējās 64,4% juridisko personu, bet mainīgās cenas pakalpojumu 35,6% juridisko personu. 

Juridisko personu segmentā elektroenerģijas tirgū pēc līgumu skaita dominē viens tirgotājs, bet starp pārējiem iezīmējas vēl divi līderi. Savukārt pēc pārdotā apjoma tirgū dominē viens tirgotājs, bet starp pārējiem iezīmējas vēl pieci līderi. SPRK secinājis, ka juridiskajā sektorā ir plaša cenu amplitūda, jo cenu atšķirība starp zemāko un augstāko vidējo svērto cenu tirgotājiem pārsniedz 50%.

SPRK pārstāve Ieva Lazdiņa norādīja, ka šī gada pirmajā pusgada tirgus apskata rezultāti liecina, ka aizvien vairāk elektroenerģijas lietotāju izvērtē iespējas savu maksājumu samazināšanai. Lai palīdzētu iedzīvotājiem izdarīt vēl pārdomātāku izvēli, SPRK ir izstrādājusi indikatoru elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēju novērtēšanai. 

"Pozitīvi, ka lietotāji kļūst izglītotāki un ir gatavi meklēt vēl risinājumus, kā gudrāk ietaupīt. Izvēloties elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēju pēc internetā piedāvātajiem salīdzināšanas rīkiem, bieži nākas vilties rēķina saņemšanas brīdī. Diemžēl šie kalkulatori neņem vērā visus maksājuma ietekmējošos aspektus. Lai pārliecinātos par izvēlētā piedāvājuma izdevīgumu, nepieciešams atskaites punkts - salīdzinoša informācija par kopējo cenu līmeni elektroenerģijas tirgū. To ietver mūsu izstrādātais indikators," skaidroja SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

SPRK izstrādātais indikators jeb aprēķinātā vidējā svērtā cena lietotājam palīdz saprast, cik izdevīgs ir jau noslēgtais elektroenerģijas tirdzniecības līgums, kā arī - izvērtēt citu tirgotāju piedāvāto līgumcenu.

Indikators iegūts, apkopojot elektroenerģijas tirgotāju datus - kopējos attiecināmos ieņēmumus izdalot ar realizēto elektroenerģijas apjomu. Aprēķins nodrošina vistuvāko tirgus situācijas atspoguļojumu, jo balstās uz pārbaudāmiem vēsturiskajiem datiem un ietver faktiskos datus par Latvijas lietotāju izvēlētajiem līgumu veidiem un patēriņa profilu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.