Menu
 

"Fitch" saglabājusi Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī ar stabilu nākotnes perspektīvu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") saglabājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī, saglabājot stabilu nākotnes perspektīvu.

"Fitch" atzīmē, ka galvenie faktori, kas uztur Latvijas kredītreitingu augstajā "A-" līmenī, ir mērenais budžeta deficīts un valsts parādsaistību līmenis, kā arī institucionālais noturīgums, ko atbalsta dalība Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā.

Savukārt kā Latvijas trūkumus "Fitch" min zemo iedzīvotāju ienākumu līmeni, kā arī augstāku iekšzemes kopprodukta (IKP) nepastāvību un ārējo parādsaistību līmeni salīdzinājumā ar citām valstīm, kurām noteikts līdzīgs kredītreitings.

"Fitch" prognozē, ka Latvijas ekonomikas vidējā izaugsme 2019.-2021.gadā veidos 2,6%, tādējādi uzrādot nedaudz vājāku kāpumu par vidēji lēsto 2,8% pieaugumu. Tas būs skaidrojams ar vājāku investīciju un eksporta pieaugumu, ņemot vērā ārējā pieprasījuma samazināšanos un lēnāku ES fondu apguvi.

Līdz šim Latvijas ekonomika bijusi salīdzinoši pasargāta no ekonomikas perspektīvu pasliktināšanās lielākajās eirozonas valstīs, daļēji pateicoties dažādotajai eksporta bāzei. Taču, ņemot vērā Latvijas mazo un atvērto ekonomiku, joprojām saglabājas riski, jo sevišķi gadījumā, ja tiks piedzīvota izteiktāka un ilgstošāka globālās tirdzniecības izaugsmes palēnināšanās.

Tāpat "Fitch" uzskata, ka Ziemeļvalstu bankas turpinās spēlēt nozīmīgu lomu valstī un iekšzemes banku sektoru būtiski neietekmēs situācijas attīstība nerezidentus apkalpojošajā sektorā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.