Menu
 

Latvijas Banka izlaidīs Brīvības cīņām veltītu kolekcijas monētu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Latvijas Banka Foto - Latvijas Banka

7.novembrī Latvijas Banka izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Brīvības cīņas (1918–1920)", kas veltīta Latvijas Neatkarības karam un visiem, kas palīdzēja izcīnīt neatkarību un turēt godā brīvību.

Kolekcijas monētas "Brīvības cīņas (1918–1920)" grafiskā dizaina un plastiskā veidojuma autors ir mākslinieks Andris Vārpa, vēsta Latvijas Banka. Monētas priekšpusē kubisma manierē stilizēti atveidots cīnītāju gājiens un karavīra atvadas no līgavas. Monētas aizmugurē redzams sarkanbaltsarkanais Latvijas karogs, tam abās pusēs – pārrauti ierakumu nožogojumi. Monēta veidota no sudraba, Latvijas karoga attēlošanai izmantojot divu krāsu uzdruku.

Uz Pirmā pasaules kara rezultātā sabrukušo impēriju drupām proklamētā Latvijas Republika tika izcīnīta, tās tautai vairāk nekā pusotru gadu ar ieročiem rokās aizstāvot jauniegūto brīvību pret ārējiem un iekšējiem ienaidniekiem. Tā bija militāra un politiska cīņa, kas apliecināja latviešu nācijas politisko briedumu, pašaizliedzību un tiesības dzīvot neatkarīgā, demokrātiskā un brīvā Latvijā.

Laiks no Latvijas Republikas proklamēšanas 1918. gada 18. novembrī līdz miera līguma parakstīšanai ar Padomju Krieviju 1920. gada 11. augustā bija viens no nozīmīgākajiem un sarežģītākajiem posmiem Latvijas vēsturē. Mūsdienās to dēvējam par Latvijas Neatkarības karu. Tas ir nosacīti jauns apzīmējums, kas kodolīgi atspoguļo konkrētā vēstures procesa būtību – latviešu tautas cīņu par savas nacionālās valsts pastāvēšanu un neatkarību.

Jauno monētu no 7. novembra plkst. 8.30 varēs iegādāties Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē “e-monetas.lv” un Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā. Monētas cena –50 eiro, iegādes limits vienai personai – 2 monētas.

Monētas maksimālā tirāža ir 4000 eksemplāru, bet pašlaik izgatavoti un tirdzniecībā 7. novembrī nonāks 3000 eksemplāru. Monēta izgatavota “UAB Lietuvos monetų kalykla” Lietuvā.

Kolekcijas monēta "Brīvības cīņas (1918–1920)" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas).

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.