Menu
 

Linkaits: Pārņemot valsts pārvaldībā Ventspils ostu un Rīgas ostu, tiks apliecināts, ka valsts aizsargā savas ostas

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Pārņemot valsts pārvaldībā Ventspils ostu un Rīgas ostu, tiks apliecināts, ka valsts aizsargā savas ostas, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

"Galvenais ir pietiekami asi un skaidri parādīt, ka valsts aizsargā savas ostas," sacīja ministrs.

Tajā pašā laikā jautāts, vai lēmumi attiecībā uz Ventspils ostas un Rīgas ostas pārņemšanu valsts īpašumā varētu būt atgriezeniski, ministrs atbildēja, ka šāda iespēja teorētiski pastāv. "Skatīsimies kā attīstīsies situācija," teica Linkaits.

Viņš arī norādīja, ka ir nepieciešams pārņemt valsts pārvaldībā Ventspils ostu, lai osta pēc Ventspils brīvostas pārvaldes iekļaušanas ASV sankciju sarakstā, varētu funkcionēt, savukārt Rīgas ostu plānots pārņemt valsts pārvaldībā, lai arī tajā neizveidotos līdzīga situācija.

"Mēs zinām, ka Ventspils brīvostas pārvalde ir iekļauta sankciju sarakstā. Attiecīgi mums faktiski ir jāglābj situācija, lai cilvēkiem varētu maksāt darba algas un osta varētu funkcionēt. Redzot kā situācija attīstās Ventspilī, mēs negribētu, lai šāda pati situācija attīstītos arī Rīgas ostā," teica Linkaits.

"Ir pamats nojaust, ka arī Rīgas ostā viss nav tik balts un pūkains, kā, varbūt, tas no malas izskatās, līdz ar to mēs vienkārši preventīvi rīkojamies, lai nevienam neienāktu prātā doma arī pret Rīgas brīvostu vērst tādas pašas darbības. Rīgas brīvosta ir lielākā valstī. Mēs ar lielām sāpēm jau redzam, kas notiek Ventspilī un negribam šīs situācijas atkārtošanos Rīgā," uzsvēra Linkaits.

Tajā pašā laikā konkrētākas detaļas, kāpēc šāda situācija varētu izveidoties arī Rīgas ostā, Linkaits neminēja. "Es negribētu ieslīgt detaļās," teica ministrs.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē lems par grozījumiem likumā "Par ostām", ar kuriem paredzēts valsts pārvaldībā pārņemt Rīgas un Ventspils ostas. Koalīcijas partneri minēto likumprojektu apspriedīs plkst.9 sadarbības sanāksmē. Savukārt plkst.12 plānota valdības ārkārtas sēde.

Par Ventspils un Rīgas ostu pārņemšanu valsts pārvaldībā ministri vienojās otrdien, 10.decmbrī, konceptuāli atbalstot satiksmes ministra priekšlikumu, kas tika sagatavots pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un četrām juridiskām personām, tostarp Ventspils brīvostas pārvaldi.

Tāpat ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Lembergs atkāpies no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes locekļa amata, skaidrojot, ka nevēlas traucēt Ventspils brīvostas pārvaldes darbību un tās konkurētspēju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.